UKC Ljubljana: Prvi mož Semenarne Aleš Šabeder zamenjal kombajne za mesto generalnega direktorja, kvalifikacije vodstva pa že nekaj let očitno niso pomembne

Datum:

Svet UKC Ljubljana je po razrešitvi Andraža Kopača za v. d. generalnega direktorja imenoval Aleša Šabedra. In njegove kvalifikacije? Je prvi mož Semenarne, ki je delal tudi v Mercatorju in Petrolu. Bo človek, ki se je doslej ukvarjal s prostorsko izolacijo in rastlinjaki, res znal voditi našo največjo bolnišnico? No, pa saj tudi njegovi predhodniki niso imeli ustrezne izobrazbe. Strojništvo, čevljarstvo in sejanje so področja, ki jih obvlada sam vrh našega zdravstva. Zato ne preseneča, da so razmere vse slabše, naše zdravstvo pa vse bolj tone. Bomo sčasoma potonili tudi davkoplačevalci?

Tudi Šabedrov predhodnik Kopač ni imel ustreznih veščin. Na sam vrh UKC Ljubljana je prišel iz gospodarstva. Med letoma 2003 in 2006 je vodil Alpino, opravljal dela v Liv Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja v Termo Škofja Loka, nato pa poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije. Čeprav je bil brez izkušenj in predhodnega delovanja v zdravstvu, je mesto generalnega direktorja postalo njegovo. Preverili smo dogajanje v zadnjih osmih letih in ugotovili, da je takšnih primerov mnogo več, kot bi pričakovali v še tako črnem scenariju.

Simon Vrhunec je funkcijo opravljal med leti 2009 in 2015, nato pa julija 2015 sporočil, da UKC-ja ne želi več voditi. Ob tem je dodal, da je ministrstvo za zdravje odgovorno za zamudo pri novem razpisu za generalnega direktorja. Njegove trditve je Glažar, generalni direktor direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje, ostro zavrnil. Ne čudi, da je tudi zato na njegovo mesto potisnil Andreja Baričiča. Tudi govorice o tem, da so Vrhunca želeli vreči na cesto, niso bile skrivnost.

Vrhunca je nasledil mednarodni poslovnež Baričič, ki je funkcijo direktorja opravljal bolj ljubiteljsko
Očitno je bilo, da so se oči sveta bolnišnice zasvetile ob pogledu na nekdanjega nadzornika NLB, pričakovano neizkušenega Andreja Baričiča. Ta ekonomist jim je s svojim delovanjem kot profesor v Novi Gorici spodnesel tla pod nogami in mesto je brž ko ne bilo njegovo. Kot v. d. je deloval med oktobrom in decembrom 2015. In kam nas je to privedlo? Do Brigite Čokl, ki je mesto zasedala med decembrom 2015 in majem 2016, medtem pa edina razkrila mafijske posle, široko korupcijsko mrežo iz zamejstva, ki siromaši slovensko zdravstvo. Obdobje navidezne sreče in pravice pa v zdravstvu ni trajalo dolgo.

Foto: Twitter/@jelka_godec

Svet bolnišnice je “utrujen od iskanja generalnega direktorja UKC” prikimal Cerarju in funkcijo predal Kopaču
Po Čoklovi je maja 2016 mesto zasedel že omenjeni Cerarjev ljubljenček Kopač, kar pa ni bilo presenetljivo, saj naj bi bil ravno Kopač neuradni favorit stranke SMC. Na vrhu ga je takrat želela tudi zdravstvena ministrica Milojka Kolar Celarc, ki je pred dvema tednoma, ko bi morala pričati pred Preiskovalno komisijo DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu s področja prodaje in nakupa žilnih opornic, (ne)pričakovano zbolela.

Še nedavni generalni direktor Kopač do svojega imenovanja v zdravstvu ni deloval, a nas to dejstvo sploh več ne preseneča, imenovanje vrha, ki o delu v UKC ne ve popolnoma ničesar, pa je postalo že stalna praksa. Predsednik sveta bolnišnice Tomaž Glažar je takrat poudaril, da se je Kopač v preteklosti že izkazal pri obvladovanju velikih sistemov, a je modro molčal, ko bi moral novinarjem odgovoriti na vprašanje, ali imenovani direktor sploh pozna delovanje največje slovenske bolnišnice in financiranje zdravstva. Za Dnevnik je takrat dejal: “Nismo ga kaj dosti spraševali o teh zadevah. Menili smo, da dovolj razume način financiranja,” ni pa znal pojasniti, kje se je s tem seznanil. Ob tem je dodal, da je tako on, kot tudi svet bolnišnice, “utrujen od iskanja generalnega direktorja UKC“.

V samem procesu izbire primernega kandidata za generalnega direktorja UKC Ljubljana je iz zapisnika 33. redne seje Sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana razvidno, da Kopač leta 2016 ni priložil potrdila, da ni bil pravnomočno obsojen zaradi naklepnega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti na nepogojno kazen zapora v trajanju več kot šest mesecev.

https://twitter.com/gnila_slovenija/status/941016003005304832

Utrujenost sveta bolnišnice je torej glavni razlog, da našo največjo bolnišnico že nekaj let vodijo ljudje, ki je sploh ne znajo voditi. Prvega moža Alpine Kopača je tako nadomestil prvi mož Semenarne Šabeder. Glede na to, da se menjujejo kot po tekočem traku, pri tem pa od njih niso zahtevane nikakršne izkušnje, lahko samo čakamo, kdaj bo mesto generalnega direktorja UKC zasedel nekdo iz tobačne ali kakršnekoli druge podobne ter nerelevantne industrije. Se zaposlenim v vodstvu UKC res ne da ukvarjati z iskanjem primernega kandidata in jih dejstvo, da si želimo kvalificirane in primerne ljudi na vrhu, res tako utruja?

https://twitter.com/TomazinRobert/status/941048421095563264

Generalni direktor očitno lahko postanete tudi vi ali pa v to prepričate svojega prijatelja
Pa poglejmo ohlapne pogoje, ki jih mora za vodenje izpolnjevati posameznik. Ob tem, da mora predložiti program dela in razvoja UKC, ne potrebuje prav posebnih kvalifikacij. Izobrazba, ki jo mora imeti direktor, sploh ni predvidena, zahtevana je le univerzitetna izobrazba, na izbranem področju pa mora kandidat imeti pet let delovnih izkušenj. V razpisu je zapisano, da sicer ne sme biti obsojen nikakršnih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti, a ni jasno, ali mora o tem sploh predložiti dokazilo. Sprememba statuta je sicer dolgotrajen proces, ki traja več mesecev, a to ni izgovor, da našo zdravstvo že več let vodijo nekvalificirani varovanci vlade. Splošno znano dejstvo je, da pogosto menjavanje generalnega direktorja ni dobro, novi nevedni obrazi pa prinašajo vedno bolj nestabilne razmere, ki jih vedno znova občutite na svoji koži.

https://twitter.com/ikarik77/status/941064457501003776

Nam pa ne preostane druga, kot da čakamo, kako bo štrene UKC-ja zmešal še Šabeder in kako bo svoja znanja s področja rastlinjakov in semenskih vrst prenesel na področje univerzitetne medicine. Čakajo ga težki organizacijski, finančni in strokovni izzivi, urejanje razmer, korupcije ter ukvarjanje s prenatrpanimi bolniškimi sobami, ki pa jih ne bo mogel rešiti z zgolj “nakupom novega kombajna”. Čas bi že bil, da se v slovenskem zdravstvu naredi red!

A. L.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...