fbpx

Urednica oddaje Preverjeno na POP TV Alenka Arko ujeta na laži! Brankovič priznal, da so mu izdali vir, ki je želel posredovati informacije, Arkova še kar zanika – Združenje novinarjev in publicistov pa je dejanje ostro obsodilo

Foto: Facebook

Poročali smo že o tem, kako so novinarji oddaje Preverjeno na POP TV izdali novinarski vir, ki je želel posredovati informacije o nepravilnostih pri zaračunavanju helikopterskih prevozov, ki jih opravi Slovenska vojska, ZZZS. Dejanje so obsodili tudi v upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov. “Takšno ravnanje novinarjev oddaje Preverjeno je nesprejemljivo,” so zapisali. Nedopustno je določene informacije, ki jih je novinarjem pripravljen zaupati vir, posredovati tretji osebi, kaj šele njegovemu delodajalcu; s tem je POP TV kršil novinarski kodeks, kar izjemno škodi novinarskemu poklicu.

Spomnimo, da se je vir tudi predstavil in navedel, da je zaposlen v UKC Ljubljana. Že uro zatem pa je do njega prišel vodja korporativne varnosti na UKC Ljubljana Matjaž Tavčar, mu prinesel kopijo dopisa, poslanega oddaji Preverjeno, in povedal, da je to dobil od vodje službe za stike z javnostmi na UKC Ljubljana Jureta Brankoviča, sicer nekdanjega novinarja POP TV, ki je zdaj v stranki LMŠ. Brankovič je tudi sam priznal, da so mu podatke posredovali.

“Zaščita novinarskega vira je temeljni postulat novinarskega dela in osnovna naloga vsakega novinarja. Vsako razkrivanje novinarskih virov pomeni hudo kršitev novinarskega kodeksa in škodi novinarskemu poklicu. Vse novinarje pozivamo, da se pri delu vzdržijo vsakršnih dejanj, ki bi lahko pomenile, da bi bila anonimnost novinarskega vira kakor koli ogrožena,” so napisali v  ZNP.

Jure Brankovič, ko je bil še novinar na POP TV. (Foto: Facebook)

Urednica oddaje Preverjeno še kar trdi, da do razkritja vira ni prišlo
Urednica oddaje Preverjeno Alenka Arko je sicer za ZNP povedala, da do razkritja novinarskega vira ni prišlo, a doslej javno predstavljena dejstva govorijo drugače. “Naj ob tem še spomnimo, da so članice EU ravno včeraj potrdile direktivo o zaščiti žvižgačev/virov. Nova zakonodaja naj bi bolje zaščitila žvižgače, saj vzpostavlja varne kanale za poročanje tako pristojnim znotraj organizacije kot javnim organom. Žvižgače bo zaščitila tudi pred odpustitvijo, premestitvijo na nižje delovno mesto in drugimi oblikami povračilnih ukrepov. Države EU pa bodo imele zdaj na voljo dve leti za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo, kar upamo, da bo Slovenija storila čim prej,” opozarjajo v  ZNP.

Lana Božič