Urednica oddaje Preverjeno na POP TV Alenka Arko ujeta na laži! Brankovič priznal, da so mu izdali vir, ki je želel posredovati informacije, Arkova še kar zanika – Združenje novinarjev in publicistov pa je dejanje ostro obsodilo

Foto: FB

Poročali smo že o tem, kako so novinarji oddaje Preverjeno na POP TV izdali novinarski vir, ki je želel posredovati informacije o nepravilnostih pri zaračunavanju helikopterskih prevozov, ki jih opravi Slovenska vojska, ZZZS. Dejanje so obsodili tudi v upravnem odboru Združenja novinarjev in publicistov. “Takšno ravnanje novinarjev oddaje Preverjeno je nesprejemljivo,” so zapisali. Nedopustno je določene informacije, ki jih je novinarjem pripravljen zaupati vir, posredovati tretji osebi, kaj šele njegovemu delodajalcu; s tem je POP TV kršil novinarski kodeks, kar izjemno škodi novinarskemu poklicu.

Spomnimo, da se je vir tudi predstavil in navedel, da je zaposlen v UKC Ljubljana. Že uro zatem pa je do njega prišel vodja korporativne varnosti na UKC Ljubljana Matjaž Tavčar, mu prinesel kopijo dopisa, poslanega oddaji Preverjeno, in povedal, da je to dobil od vodje službe za stike z javnostmi na UKC Ljubljana Jureta Brankoviča, sicer nekdanjega novinarja POP TV, ki je zdaj v stranki LMŠ. Brankovič je tudi sam priznal, da so mu podatke posredovali.

“Zaščita novinarskega vira je temeljni postulat novinarskega dela in osnovna naloga vsakega novinarja. Vsako razkrivanje novinarskih virov pomeni hudo kršitev novinarskega kodeksa in škodi novinarskemu poklicu. Vse novinarje pozivamo, da se pri delu vzdržijo vsakršnih dejanj, ki bi lahko pomenile, da bi bila anonimnost novinarskega vira kakor koli ogrožena,” so napisali v  ZNP.

Jure Brankovič, ko je bil še novinar na POP TV. (Foto: Facebook)

Urednica oddaje Preverjeno še kar trdi, da do razkritja vira ni prišlo
Urednica oddaje Preverjeno Alenka Arko je sicer za ZNP povedala, da do razkritja novinarskega vira ni prišlo, a doslej javno predstavljena dejstva govorijo drugače. “Naj ob tem še spomnimo, da so članice EU ravno včeraj potrdile direktivo o zaščiti žvižgačev/virov. Nova zakonodaja naj bi bolje zaščitila žvižgače, saj vzpostavlja varne kanale za poročanje tako pristojnim znotraj organizacije kot javnim organom. Žvižgače bo zaščitila tudi pred odpustitvijo, premestitvijo na nižje delovno mesto in drugimi oblikami povračilnih ukrepov. Države EU pa bodo imele zdaj na voljo dve leti za prenos novih pravil v nacionalno zakonodajo, kar upamo, da bo Slovenija storila čim prej,” opozarjajo v  ZNP.

Lana Božič

 • xtc

  Državni ovaduhi ops pardon ovaduhi Šipca.

  • SIMON ROZIC

   …šarca se reče, a ne?

 • rubec

  Alenka Arko, hahaha. Vrsta novinarke, ki bi zlahka prebrala novico, da je možu Riki Martina odtekla voda.

  • IZBIRA

   Možu :)

  • zokispoki

   Kako je ze ime mehkocuremu partnerju te gospe ? Sam vprasam !

 • soc

  Fajn. Kaj pa meni o tem režimsko Društvo novinarjev Slovenije, klub dobro plačanih častilcev lika in dela Mitje Gorjupa (in maršala Tita in Milana Kučana in…)?

  Domnevam namreč, da se ti družbeno politični delavci z vami ne strinjajo. Pa dosegajo 92% slovenske populacije, za razliko od Združenja s cca osmimi…

 • JANEZ GUS

  Ta Arko je skrajna levičarka,itak pa tega dreka ne gledam.

  • Oliva

   Še vedno ne more prebolet, da jo je dedec zapustil zaradi mlajše.

  • IZBIRA

   Arkotova je s svojo oddajo Preverjeno (tendenciozno, ni kaj) tako zanesljiva, kot paranoik, ki ni nikoli prepričan, če je doma ugasnil štedilnik, zaprl pipo ali ugasnil luč, zaklenil vrata. Kot je zančilno pri takih preverjevalcih, jim kljub 100x preverjanju najverjetneje slej kot prej zgori hiša, voda dvigne parket ali poberejo vse iz stanovanja. Njihovo preverjanje je celo nadležno. Bolje da to opravi kdo drug, na nihove preverbe se ni za zanašati. Preverjeno 0,0%.

 • IZBIRA

  Me zanimajo resnični potencial oziroma ozadje teh “novinark”, ki kolobarijo med RTV, POP, PLanet in Kanalom A. To so vrjetno neke posebne vrednote, spretnosti in znanja, ki jih imajo, ki jih skupaj s svojo osebnostjo ponudijo in potem prepoznajo komunistični kadroviki, da postanejo njihove primadone.

  • SIMON ROZIC

   …v njih? Nič razen podedovanega dreka!

 • IZBIRA

  Ti novinarji iz Preverjenega, so take kapacitete, da bi lahko že preverili ali je bila prej jajce ali kura. Kar bodo oni rekli bo enkrat za vselej verodostojno dokazano. In tega se bo držal cel planet., tak zgled so za objektivno novinarstvo. Ja, ja.

  • montyamp

   Najprej so bile kure in jajca , potem je prišla komunistična golazen , tako da sedaj nimamo več niti kur , niti jajc .

 • Olga101

  Za take novinarska etika ne velja, saj niso novinarji, ampak prestituti!

 • Amerikanc

  Presspeder ?

 • radames

  Gospa “novinarka” Arkova!
  Če v Preverjeno obravnavate kakšno temo, ki je komu dobro poznana, potem se lahko zgodi, da vas kdo ujame na laži. Jaz sem vas pred leti ujel na laži, ker temo dobro poznam: planinstvo. Lažete kot pes teče, ko ste trdili, da slovenska Cerkev zahteva vrnitev severne triglavske stene. Ne slovenska Cerkev, marveč pašna skupnost Dovje-Mojstrana!
  Če se zlažete enkrat, se lažete še in še! Ste povsem nekredibilni. Jaz vas bi dal ob službo!!!!

 • SIMON ROZIC

  Ah, sirota Alenčica bi rada penzijo dočakala na selekciji preverjeno preverjenega ….

 • Andrej

  Ti tipsoni bi lahko preverjali uresničevanje Šarčevih obljub.

  Rekel je, da bo skočil v bazen brez vode. Kje so kamere?

  Rekel je, da bo odstavil Kralja. Kje je dokaz?
  Rekel je, da pojma nima o oni lepi, ki je zdaj na Sovi. Kje so kamere?
  Aja, to ni treba preverjat, ker je že preverjeno, da Šarec laže.

 • Ryuk

  Nauk za vse žvižgače: ne svirajte kurcu (poop-u).