fbpx

Migrante v Šentilju prestrašil dron

Foto: epa

Vlaki z migranti še vedno prihajajo v Slovenijo, a napetosti so se preselile na mejo z Avstrijo. V Šentilju avstrijski varnostni organi zaradi prezasedenosti minulo noč niso sprejemali tujcev. Vedno več jih čaka na vstop v Avstrijo, zato prihaja tudi do nemirov, migranti pa želijo podreti ograjo in čim prej priti v Avstrijo.

Noč za policiste, vojake in prostovoljce v Dobovi ni bila mirna, saj so zvečer, ponoči in zgodaj zjutraj sprejeli štiri vlake migrantov.

Sekretar MNZ Bojan Šefic je podal podatke, da je v Slovenijo skupno prišlo 105.000 migrantov, iz države pa jih je izstopilo 84.000. Ostali so še vedno v državi.

Prvi vlak z nekaj več kot 1000 begunci je prispel v četrtek zvečer okoli 20.30, drugi okoli 1. ure ponoči, tretji nekaj po 4. uri in četrti ob 6. uri. Na njem je bilo tako kot na ostalih vlakih več kot tisoč migrantov, ki bodo pot nadaljevali proti Šentilju, če bodo to omogočale logistične in nastanitvene zmogljivosti, so sporočili s PU Novo mesto.

Med opravljanjem nalog so policisti danes dopoldan ugotovili, da je do sedaj neznani kršitelj z dronom preletaval nastanitveni center v Šentilju in s tem povzročil vznemirjenje in strah med migranti. Policisti prosijo, naj ljudje z droni ne vznemirjajo migrantov in s tem posledično ne ovirajo dela policije in drugih institucij, ki pomagajo migrantom v krizi.

Avstrijci so medtem ob mejnem prehodu že začeli postavljajo ograje, s katerimi želijo kontrolirati množice migrantov. Kot vse dni do sedaj, prihaja tudi danes do nemirov med migranti, ki želijo podreti ograjo. Migranti sami zapuščajo nastanitveni center in želijo čim prej na avstrijsko stran.

Župan Šentilja Štefan Žvab je zaskrbljen, saj je dnevno v namestitvenem centru preko 8000 ljudi, medtem ko so tamkajšnje kapacitete za okoli 2000 ljudi. Moteče je, da se vlaki ustavljajo v centru Šentilja in migranti nato do nastanitvenega centra prehajajo peš. Posebno problematično je, da migranti prehajajo ob pokopališču, ki bo ob prihajajočem prazniku polno domačinov. Če bo kriza trajala do konca letošnjega leta, je ocena škode za obrtnike na lokacijah od mejnega prehoda do centra Šentilja 8,2 milijona evrov, je še dodal Žvab.

V Brežicah je po izpraznitvi dveh nastanitvenih centrov in ureditvi prevoza migrantov z vlaki situacija bolj umirjena. Prebivalci in prostovoljci so morali na zeleni meji v Rigoncah za migranti počistiti in razkužiti okolico. Urejenost razmer v teh krajih pa je odvisna predvsem od Hrvaške – če se bodo držali dogovora in migrante z vlaki vozili vse do Dobove v dogovorjenih kvotah.

Župan Brežic Ivan Molan je povedal, da bo stanje v teh krajih dokončno popolnoma mirno šele, ko bodo migranti prenehali prihajati. Dovažanje migrantov z vlaki je ugodnejše tako za brežiško občino kot tudi za Hrvaško. Slabše, kot je bilo pred dnevi, ko je čez mejo vstopilo tudi po 15000 migrantov, po njegovih besedah ne more biti. Poslabšanje bi lahko sledilo le, če bi Avstrija prenehala sprejemati migrante, česar si seveda nihče ne želi. Njihov cilj pa ostaja, da bi se zadeve popolnoma umirile in bi se življenje vrnilo nazaj v ustaljene tirnice.

Za mednarodno zaščito (azil) je v Sloveniji zaprosilo 49 ljudi. Med njimi je 23 ljudi iz Iraka, 7 iz Irana, 6 iz Kosova, 4 iz Afganistana, ostali pa prihajajo iz Sirije, Nigerije, Kameruna, Maroka, Turčije in Srbije. Kot je povedal sekretar z notranjega ministrstva Bojan Šefic, je veliko prosilcev svojo prošnjo že preklicalo in zapustilo azilni dom in verjetno tudi Slovenijo.

B. O., M. G., STA