fbpx

V imenu resnice – Zoran Dernovšek razkrije resnico sestreljenih helikopterjev nad Igom v osamosvojitveni vojni

Zoran Dernovšek (Foto: Youtube)

Zoran Dernovšek (Foto: Youtube)

Slovenija še vedno ne priznava junakov slovenske osamosvojitvene vojne. Velikokrat se znajdejo v drugačni vlogi, ko jih del javnosti prikazuje kot največje zločince slovenske osamosvojitve. Eden izmed slovenskih junakov je tudi Zoran Dernovšek- Raketka. Predstavljamo njegovo zgodbo.

Zoran Dernovšek- Raketka spada med največje junake v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Vendar mu del javnosti očita, da je storil agresorsko dejanje s sestrelitvijo agresorskih dveh helikopterjev JLA nad Igom dne 27.6.1991. Svojih usodnih trenutkov tistega dne se spominja zelo sveže.

Njegova zgodba ima tudi tragično noto, saj so mu kadri iz JLA v slovenski vojski ves čas po vojni podtikali, da naj bi v helikopterju, ki ga je sestrelil, umrl pilot Toni Mrlak, kateri naj bi hotel prebegniti na takratno slovensko stran. Smrt Tonija Mrlaka se je znašla na sodišču,vendar je bila tožba proti brigadirju Antonu Krkoviču zavržena. Sodni senat je v svoji obrazložitvi navedel, da niso podane okoliščine, ki bi potrjevale, da gre za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku, saj je Krkovič med oboroženim spopadom med enotami Jugoslovanske ljudske armade (JLA) in obrambnimi strukturami Republike Slovenije le izvajal navodila in ukaze nadrejenih, zato je tudi ukazal streljanje na helikopter JLA, kar je običajna vojaška akcija v oboroženem spopadu, ko izvidniški sovražni helikopter preletava območje mestnega središča,kjer je sedež republiških organov.

Zoran Dernovšek (Foto: Nova24TV)

Zoran Dernovšek se odlično spominja usodnega dne sestrelitve helikopterjev JLA
Eden izmed najpomembnejših trenutkov slovenske osamosvojitve se je zgodil 27.6.1991. Zoran Dernovšek se enega najbolj pomembnih trenutkov slovenske osamosvojitve spominja še po 28 letih, zelo sveže.“V trenutku, ko sem končal, sem zaslišal zvok helikopterjev. Stekel sem na prosto in opazil dva helikopterja MI-8, ki sta na majhni višini (okoli 200 m) letela vzporedno z UC-jem čez Ig.Takoj sem pripravil raketo, tokrat brez težav. Raketa se je odzvala z visokim tonom in signalizacijo, da je cilj (odločil sem se za vodilnega, kot vodjo para in ker je letel višje) namerjen, sprostil sem glavo rakete, ki začela (še iz cevi) avtomatično spremljati helikopter. Čeprav sta oba letela proti položajem 20-mm topov, nisem vedel, ali se je nova ekipa že pripravila za bojno delovanje (pozneje sem izvedel, da je bil pripravljen samo eden top). Odločil sem se počakati z izstrelitvijo, da helikopter ne bi padel na hiše na Igu.Glava rakete je sledila helikopterju več kot deset sekund, dokler nista obe “osmici”; preleteli zadnje hiše. V tem trenutku sem sprožil. Ker sta helikopterja letela skoraj v isti višini z mojim položajem, sem izstrelil raketo zelo nizko, tako da je večji del pot letela podobno kot protioklepna raketa “maljutka.”

Agresorski helikopterji so preletavali območje kljub ukazom, da bodo v nasprotnem primeru sestreljeni
Zoran Dernovšek je izpolnjeval le ukaze svojega vojaškega vrha. Agresorska vojska JLA je sicer do sestrelitve MI-8 na Igu le upala, da se bo prelet njihovih letal in helikopterjev ne bo končal s sestrelitvijo, čeprav so bili obveščeni o temu, da ima TO že tovrstne ukaze. V nadaljevanju opiše situacijo glede zadetka v helikopter. “Vzbuh ob vžigu glavnega motorja me je vrgel nazaj, raketa pa je letela zelo nizko, tik nad zemljo; bila je praktično nevidna. Preletela je učni center, vas Ig in s cca 150 m pred helikopterji začela strmo vzpenjati. Pilot spodnjega (drugega) helikopterja jo je verjetno za delček sekunde zagledal, ko mu je švignila navpično tik pred kabino, nekaj krat za cikcakala in udarila direktno v pilotsko kabino zgornjega helikopterja. Mrak se je spremenil v dan. Helikopter se je v trenutku znašel v veliki ognjeni krogli, iz katere je bilo videti samo majhen del repa s repnim propelerjem. Slišati je bilo močan pok,spodnji helikopter pa je zračni pritisk obrnil kot velikanska roka v skoraj navpično lego. “ Rep zgornjega je začel padati direktno v glavno eliso spodnjega helikopterja, ki je bil pri tem poškodovan(pozneje sem izvedel, da je mu je s tretjim MI-8 iz iste skupine uspelo priti do Zagreba, vendar pa sta se še prej oba izgubila).”

Zoran Dernovšek (Foto: STA)

Zoran Dernovšek (Foto: STA)

Glavni obveščevalec Anton Peinkiher pripadnikov TO ni obvestil o temu, da naj bi jih helikopterji JLA ne bi ogrožali
Kljub vsem zaslugam pa je bil v zadnjih dneh deležen osebnih napadov preko socialnih omrežij s strani oseb, ki še vedno verjamejo v nepremagljivost JLA. Najbolj v ospredju je bivši obveščevalec Anton Peinkiher. Peinkiher je v osamosvojitveni vojni vodil obveščevalno službo RŠTO, še posebej je bil zadolžen za področje 5. PŠTO. Kljub temu, da naj bi vedel, da helikopterji JLA ne predstavljajo nevarnosti za slovenske obrambne sile, ni o temu obvestil nikogar v slovenski teritorialni obrambi. Zoran Dernovšek je medtem le izvrševal ukaze vodstva Teritorialne obrambe. V celotnem slovenskem zračnem prostoru je veljala prepoved preleta letal in helikopterjev agresorske JLA. Slovenski poveljnik oboroženih sil pa je bil takrat nihče drug kot predsednik predsedstva države, Milan Kučan.“Vse prepogosto se namreč pozablja, da smo leta 1991 delovali na osnovi ukazov državnega vrha in njemu podrejenih enot, po liniji subordinacije ter na osnovi prejetih obveščevalnih podatkov iz RŠTO in koordinacijske skupine. Kdo je bil torej tako nepoučen ali nesposoben, da ni g. Krkoviča pravočasno opozoril, da pilotira Gazelo “naš pilot”, saj helikopterja v tem primeru ne bi dal sestreliti? In kdo je bil tako nepoučen, da ni mene opozoril, da Igu in UC na Igu močno oboroženi helikopterji Mi-8 nočejo hudega (po zapisanem zadnjem mnenju AP so bili oboroženi le za samoobrambo, čeprav isti trdi, da vojne sploh ni bilo – zakaj torej nošenje orožja???) in da jih lahko spustim mimo? Tu gre očitno za ene in iste zgodbe o temu, kaj naj bi smela in česar ne bi smela obramba mlade države Slovenije, ki se vleče že 28 let.”

Anton Peinkiher ob omembi njegovega imena v Mercatorju je prebledel
Kljub poskusom diskreditacij s strani Antona Peinkiherja in drugih je Zoran Dernovšek vedno dokazal svojo nedolžnost. Z omenjenim Peinkiherjem sicer ni nikoli sodeloval. Imel pa je zanimivo izkušnjo leta 2003, ko se je pogovarjal o sodelovanju v vlogi svetovalca s takratnim predsednikom uprave Mercatorja in sedanjim ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem. “AP je, vsaj v začetku, verjetno delal v interesu partijskih kadrov, ki so vodili Slovenijo do leta 1989 in ki so si spet prigrabili oblast po letu 1993. Zanj sem večkrat slišal v času, ko sem še delal v SV, kasneje pa sem ga le enkrat srečal po sestanku v Mercatorju, ko mu je nadrejeni dal v roke mojo vizitko z besedami: “Preveri tega”. Ko je AP prebral moje ime, je otrpnil in pobledel, ko da ga je zadela strela. Seveda, iz sodelovanja z Mercatorjem potem ni bilo nič.”

Zoran Dernovšek, Miha Jazbinšek in Zoran Janković (Foto:STA)

Zoran Dernovšek, Miha Jazbinšek in Zoran Janković (Foto:STA)

Napade na Zorana Dernovška se dogajajo že 28 let, tudi iz strani Antona Peinkiherja
Zoran Dernovšek pa je bil iz strani Antona Peinkiherja napaden na socialnem omrežju Twitter dne, 5.11.2019. V svojih tvitih Peinkiher večkrat razkriva svoja videnja t.i. temnih plati in dejanj slovenskih osamosvojiteljev. Vendar se je s temi komentarji, po pričevanju Dernovška, omenjeni Peinkiher že velikokrat opekel. Zaradi njegovih teorij zarote naj bi se mu odrekle tudi omrežja, ki še vedno vodijo državo. “Po podrobnejši analizi sem ugotovil, da se AP pojavlja skoraj v vseh zgodbah proti osamosvojiteljem, kot neki organizator oz. idejni vodja v ozadju teh napadov. Ker se je zgodba z napadi na g. Krkoviča končala z mojim pričanjem pred odborom za obrambo DZ leta 2016, po katerem naj bi AP padel v nemilost svojih delodajalcev, se je tokrat znesel name, vendar se ni ustavil na obtoževanjih o “zahrbtnem umoru”; ipd., ampak mi je celo grozil ter ščuval ljudi, da naj se osebno lotijo mene (in s tem tudi moje družine), kar je zrelo za kazenski pregon. Po mojem osebnem mnenju gre tokrat za njegovo solo akcijo, s katero si morda želi ponovnega sprejemanja ljudi, s katerimi je po vojni največ sodeloval.”

Zoran Dernovšek, Andrej Šircelj in Brigita Čokl (Foto: STA)

Zoran Dernovšek, Andrej Šircelj in Brigita Čokl (Foto: STA)

Stare sile kontiniuitete so ga preganjale tudi v samostojni Sloveniji
Zoran Dernovšek pa, kljub vojnim zaslugam v osamosvojitveni vojni, v Sloveniji ni imel miru. Sile kontinuitete ga preganjajo skozi celotno njegovo življenje po letu 1991. Po njegovem mnenju zgodba slovenske osamosvojitvene vojne tudi po 28 letih še vedno ni zaključena. “Slovenska zgodba o osamosvajanju žal še ni zaključena, namesto demokracije imamo karikaturo iste, kadrovsko politiko pa še vedno usmerjajo partijski kadri (in njihovi mladiči), podsistemi države pa delujejo protislovensko, na večini ključnih področij. Sama zgodba je sicer lepa, zgodovina pa bo povedala, kdo vse se je trudil (in se še trudi), da bi izbrisal Slovence kot narod, iz tega sveta in iz zgodovine. Tudi “globoka država” ne bo večna, glavni počasi odhajajo na obisk k Matildi, njihovi “mladiči” pa so, zaradi načrtne negativne selekcije, vsako generacijo bolj nesposobni za karkoli, celo za vladanje.”

Napadajo ga tisti, ki so leta 1991 delovali na strani agresorske JLA
Slovenska teritorialna obramba se je znašla pred hudim pritiskom, saj jo je napadla četrta najmočnejša vojaška armada v Evropi.“Osebno so me največkrat verbalno napadali v času, ko sem delal v SV, predvsem nekateri, ki so sicer “uradno prestopili” na našo stran po vojni ali med vojno za Slovenijo, iz takratne JLA. K temu so pridružili tudi metode mobinga, onemogočanja napredovanja ipd. Podtikanja osamosvojiteljem so se začela že med samo vojno, po vojni in po porazu JLA pa so se še stopnjevala. Tu gre predvsem za psihološka vprašanja, saj gre za občutek sramu, ki ga je doživela 4. najmočnejša armada v Evropi, ko so jo v manj kot 10 dneh premagali njeni rezervisti.”

Slovenska vojska žrtev starih kadrov iz JLA
Slovenska vojska je, po mnenju Dernovška, žrtev starih kadrov JLA, ki so vanjo vstopili s “papirnatimi” in včasih celo sumljivimi diplomami iz svinčenih časov bivšega režima. “Omenjeno so poskusili kompenzirati z diplomami vojaških akademij JLA, žal jim je del naše politike nasedel in jim dovolil, da so svoje, pogosto zgolj “papirnato znanje”, postavili nad dejansko učinkovitost in znanje pripadnikov enot TO in policije. Posledica vsega tega je sedanja SV, kakršna je, pa bi bila lahko veliko boljša. Podtikanje laži je v funkciji degradacije in sramotitve zmagovalcev v vojni, s strani poražencev. Vsak, ki to javno širi, se s tem postavlja na stran poražene JLA in njihovega vojaškega pohoda v letu 1991 za “tankovsko discipliniranje” Slovencev.”

Odkril revulucionarno prehransko dopolnilo RENS, ki pomaga pri odpravljanju avtizma
Zoran Dernovšek se je umaknil iz slovenskega javnega prostora. Ukvarja se z revulucionarnim prehrambenim dopolnilom RENS, s katerim se da, v kombinaciji z biomedicinskimi protokoli, v roku treh let odpraviti vzroke avtizma, pri otrocih in odraslih. S svojimi inovativnimi raziskavami se ukvarja zadnjih osem let, od tega z RENSom že več kot pet let. “V ozadju napadov name se morda skriva tudi moja priljubljenost zaradi mojih znanstvenih odkritij, s katerimi lahko pomagam ljudem, ki jih je uradna medicina odpisala. V tej vlogi se javno pojavljam zadnja tri leta, vendar me to ne dela javno osebo, po kateri bi lahko pljuval vsak, ki ima nekaj minut časa. Zavist, frustracije in zavest o lastni nesposobnosti so zadeve, ki jih ne rešujejo diplome akademij JLA, diplome raznih fakultet, ampak predvsem za to usposobljeni specialisti psihiatrične stroke.”

Kronologija zapisa na Twitterju med Antonom Peinkiherjem in Zoranom Drnovškom glede sestrelitve agresorskega helikopterja JLA:

https://twitter.com/ZoranDRaketka/status/1191509322381090817?ref_src=twsrc%5Etfw

Luka Perš