V imenu resnice – Zoran Dernovšek razkrije resnico sestreljenih helikopterjev nad Igom v osamosvojitveni vojni

Zoran Dernovšek (Foto: Youtube)

Zoran Dernovšek (Foto: Youtube)

Slovenija še vedno ne priznava junakov slovenske osamosvojitvene vojne. Velikokrat se znajdejo v drugačni vlogi, ko jih del javnosti prikazuje kot največje zločince slovenske osamosvojitve. Eden izmed slovenskih junakov je tudi Zoran Dernovšek- Raketka. Predstavljamo njegovo zgodbo.

Zoran Dernovšek- Raketka spada med največje junake v osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Vendar mu del javnosti očita, da je storil agresorsko dejanje s sestrelitvijo agresorskih dveh helikopterjev JLA nad Igom dne 27.6.1991. Svojih usodnih trenutkov tistega dne se spominja zelo sveže.

Njegova zgodba ima tudi tragično noto, saj so mu kadri iz JLA v slovenski vojski ves čas po vojni podtikali, da naj bi v helikopterju, ki ga je sestrelil, umrl pilot Toni Mrlak, kateri naj bi hotel prebegniti na takratno slovensko stran. Smrt Tonija Mrlaka se je znašla na sodišču,vendar je bila tožba proti brigadirju Antonu Krkoviču zavržena. Sodni senat je v svoji obrazložitvi navedel, da niso podane okoliščine, ki bi potrjevale, da gre za kaznivo dejanje protipravnega pobijanja in povzročanja ran sovražniku, saj je Krkovič med oboroženim spopadom med enotami Jugoslovanske ljudske armade (JLA) in obrambnimi strukturami Republike Slovenije le izvajal navodila in ukaze nadrejenih, zato je tudi ukazal streljanje na helikopter JLA, kar je običajna vojaška akcija v oboroženem spopadu, ko izvidniški sovražni helikopter preletava območje mestnega središča,kjer je sedež republiških organov.

Zoran Dernovšek (Foto: Nova24TV)

Zoran Dernovšek se odlično spominja usodnega dne sestrelitve helikopterjev JLA
Eden izmed najpomembnejših trenutkov slovenske osamosvojitve se je zgodil 27.6.1991. Zoran Dernovšek se enega najbolj pomembnih trenutkov slovenske osamosvojitve spominja še po 28 letih, zelo sveže.“V trenutku, ko sem končal, sem zaslišal zvok helikopterjev. Stekel sem na prosto in opazil dva helikopterja MI-8, ki sta na majhni višini (okoli 200 m) letela vzporedno z UC-jem čez Ig.Takoj sem pripravil raketo, tokrat brez težav. Raketa se je odzvala z visokim tonom in signalizacijo, da je cilj (odločil sem se za vodilnega, kot vodjo para in ker je letel višje) namerjen, sprostil sem glavo rakete, ki začela (še iz cevi) avtomatično spremljati helikopter. Čeprav sta oba letela proti položajem 20-mm topov, nisem vedel, ali se je nova ekipa že pripravila za bojno delovanje (pozneje sem izvedel, da je bil pripravljen samo eden top). Odločil sem se počakati z izstrelitvijo, da helikopter ne bi padel na hiše na Igu.Glava rakete je sledila helikopterju več kot deset sekund, dokler nista obe “osmici”; preleteli zadnje hiše. V tem trenutku sem sprožil. Ker sta helikopterja letela skoraj v isti višini z mojim položajem, sem izstrelil raketo zelo nizko, tako da je večji del pot letela podobno kot protioklepna raketa “maljutka.”

Agresorski helikopterji so preletavali območje kljub ukazom, da bodo v nasprotnem primeru sestreljeni
Zoran Dernovšek je izpolnjeval le ukaze svojega vojaškega vrha. Agresorska vojska JLA je sicer do sestrelitve MI-8 na Igu le upala, da se bo prelet njihovih letal in helikopterjev ne bo končal s sestrelitvijo, čeprav so bili obveščeni o temu, da ima TO že tovrstne ukaze. V nadaljevanju opiše situacijo glede zadetka v helikopter. “Vzbuh ob vžigu glavnega motorja me je vrgel nazaj, raketa pa je letela zelo nizko, tik nad zemljo; bila je praktično nevidna. Preletela je učni center, vas Ig in s cca 150 m pred helikopterji začela strmo vzpenjati. Pilot spodnjega (drugega) helikopterja jo je verjetno za delček sekunde zagledal, ko mu je švignila navpično tik pred kabino, nekaj krat za cikcakala in udarila direktno v pilotsko kabino zgornjega helikopterja. Mrak se je spremenil v dan. Helikopter se je v trenutku znašel v veliki ognjeni krogli, iz katere je bilo videti samo majhen del repa s repnim propelerjem. Slišati je bilo močan pok,spodnji helikopter pa je zračni pritisk obrnil kot velikanska roka v skoraj navpično lego. “ Rep zgornjega je začel padati direktno v glavno eliso spodnjega helikopterja, ki je bil pri tem poškodovan(pozneje sem izvedel, da je mu je s tretjim MI-8 iz iste skupine uspelo priti do Zagreba, vendar pa sta se še prej oba izgubila).”

Zoran Dernovšek (Foto: STA)

Zoran Dernovšek (Foto: STA)

Glavni obveščevalec Anton Peinkiher pripadnikov TO ni obvestil o temu, da naj bi jih helikopterji JLA ne bi ogrožali
Kljub vsem zaslugam pa je bil v zadnjih dneh deležen osebnih napadov preko socialnih omrežij s strani oseb, ki še vedno verjamejo v nepremagljivost JLA. Najbolj v ospredju je bivši obveščevalec Anton Peinkiher. Peinkiher je v osamosvojitveni vojni vodil obveščevalno službo RŠTO, še posebej je bil zadolžen za področje 5. PŠTO. Kljub temu, da naj bi vedel, da helikopterji JLA ne predstavljajo nevarnosti za slovenske obrambne sile, ni o temu obvestil nikogar v slovenski teritorialni obrambi. Zoran Dernovšek je medtem le izvrševal ukaze vodstva Teritorialne obrambe. V celotnem slovenskem zračnem prostoru je veljala prepoved preleta letal in helikopterjev agresorske JLA. Slovenski poveljnik oboroženih sil pa je bil takrat nihče drug kot predsednik predsedstva države, Milan Kučan.“Vse prepogosto se namreč pozablja, da smo leta 1991 delovali na osnovi ukazov državnega vrha in njemu podrejenih enot, po liniji subordinacije ter na osnovi prejetih obveščevalnih podatkov iz RŠTO in koordinacijske skupine. Kdo je bil torej tako nepoučen ali nesposoben, da ni g. Krkoviča pravočasno opozoril, da pilotira Gazelo “naš pilot”, saj helikopterja v tem primeru ne bi dal sestreliti? In kdo je bil tako nepoučen, da ni mene opozoril, da Igu in UC na Igu močno oboroženi helikopterji Mi-8 nočejo hudega (po zapisanem zadnjem mnenju AP so bili oboroženi le za samoobrambo, čeprav isti trdi, da vojne sploh ni bilo – zakaj torej nošenje orožja???) in da jih lahko spustim mimo? Tu gre očitno za ene in iste zgodbe o temu, kaj naj bi smela in česar ne bi smela obramba mlade države Slovenije, ki se vleče že 28 let.”

Anton Peinkiher ob omembi njegovega imena v Mercatorju je prebledel
Kljub poskusom diskreditacij s strani Antona Peinkiherja in drugih je Zoran Dernovšek vedno dokazal svojo nedolžnost. Z omenjenim Peinkiherjem sicer ni nikoli sodeloval. Imel pa je zanimivo izkušnjo leta 2003, ko se je pogovarjal o sodelovanju v vlogi svetovalca s takratnim predsednikom uprave Mercatorja in sedanjim ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem. “AP je, vsaj v začetku, verjetno delal v interesu partijskih kadrov, ki so vodili Slovenijo do leta 1989 in ki so si spet prigrabili oblast po letu 1993. Zanj sem večkrat slišal v času, ko sem še delal v SV, kasneje pa sem ga le enkrat srečal po sestanku v Mercatorju, ko mu je nadrejeni dal v roke mojo vizitko z besedami: “Preveri tega”. Ko je AP prebral moje ime, je otrpnil in pobledel, ko da ga je zadela strela. Seveda, iz sodelovanja z Mercatorjem potem ni bilo nič.”

Zoran Dernovšek, Miha Jazbinšek in Zoran Janković (Foto:STA)

Zoran Dernovšek, Miha Jazbinšek in Zoran Janković (Foto:STA)

Napade na Zorana Dernovška se dogajajo že 28 let, tudi iz strani Antona Peinkiherja
Zoran Dernovšek pa je bil iz strani Antona Peinkiherja napaden na socialnem omrežju Twitter dne, 5.11.2019. V svojih tvitih Peinkiher večkrat razkriva svoja videnja t.i. temnih plati in dejanj slovenskih osamosvojiteljev. Vendar se je s temi komentarji, po pričevanju Dernovška, omenjeni Peinkiher že velikokrat opekel. Zaradi njegovih teorij zarote naj bi se mu odrekle tudi omrežja, ki še vedno vodijo državo. “Po podrobnejši analizi sem ugotovil, da se AP pojavlja skoraj v vseh zgodbah proti osamosvojiteljem, kot neki organizator oz. idejni vodja v ozadju teh napadov. Ker se je zgodba z napadi na g. Krkoviča končala z mojim pričanjem pred odborom za obrambo DZ leta 2016, po katerem naj bi AP padel v nemilost svojih delodajalcev, se je tokrat znesel name, vendar se ni ustavil na obtoževanjih o “zahrbtnem umoru”; ipd., ampak mi je celo grozil ter ščuval ljudi, da naj se osebno lotijo mene (in s tem tudi moje družine), kar je zrelo za kazenski pregon. Po mojem osebnem mnenju gre tokrat za njegovo solo akcijo, s katero si morda želi ponovnega sprejemanja ljudi, s katerimi je po vojni največ sodeloval.”

Zoran Dernovšek, Andrej Šircelj in Brigita Čokl (Foto: STA)

Zoran Dernovšek, Andrej Šircelj in Brigita Čokl (Foto: STA)

Stare sile kontiniuitete so ga preganjale tudi v samostojni Sloveniji
Zoran Dernovšek pa, kljub vojnim zaslugam v osamosvojitveni vojni, v Sloveniji ni imel miru. Sile kontinuitete ga preganjajo skozi celotno njegovo življenje po letu 1991. Po njegovem mnenju zgodba slovenske osamosvojitvene vojne tudi po 28 letih še vedno ni zaključena. “Slovenska zgodba o osamosvajanju žal še ni zaključena, namesto demokracije imamo karikaturo iste, kadrovsko politiko pa še vedno usmerjajo partijski kadri (in njihovi mladiči), podsistemi države pa delujejo protislovensko, na večini ključnih področij. Sama zgodba je sicer lepa, zgodovina pa bo povedala, kdo vse se je trudil (in se še trudi), da bi izbrisal Slovence kot narod, iz tega sveta in iz zgodovine. Tudi “globoka država” ne bo večna, glavni počasi odhajajo na obisk k Matildi, njihovi “mladiči” pa so, zaradi načrtne negativne selekcije, vsako generacijo bolj nesposobni za karkoli, celo za vladanje.”

Napadajo ga tisti, ki so leta 1991 delovali na strani agresorske JLA
Slovenska teritorialna obramba se je znašla pred hudim pritiskom, saj jo je napadla četrta najmočnejša vojaška armada v Evropi.“Osebno so me največkrat verbalno napadali v času, ko sem delal v SV, predvsem nekateri, ki so sicer “uradno prestopili” na našo stran po vojni ali med vojno za Slovenijo, iz takratne JLA. K temu so pridružili tudi metode mobinga, onemogočanja napredovanja ipd. Podtikanja osamosvojiteljem so se začela že med samo vojno, po vojni in po porazu JLA pa so se še stopnjevala. Tu gre predvsem za psihološka vprašanja, saj gre za občutek sramu, ki ga je doživela 4. najmočnejša armada v Evropi, ko so jo v manj kot 10 dneh premagali njeni rezervisti.”

Slovenska vojska žrtev starih kadrov iz JLA
Slovenska vojska je, po mnenju Dernovška, žrtev starih kadrov JLA, ki so vanjo vstopili s “papirnatimi” in včasih celo sumljivimi diplomami iz svinčenih časov bivšega režima. “Omenjeno so poskusili kompenzirati z diplomami vojaških akademij JLA, žal jim je del naše politike nasedel in jim dovolil, da so svoje, pogosto zgolj “papirnato znanje”, postavili nad dejansko učinkovitost in znanje pripadnikov enot TO in policije. Posledica vsega tega je sedanja SV, kakršna je, pa bi bila lahko veliko boljša. Podtikanje laži je v funkciji degradacije in sramotitve zmagovalcev v vojni, s strani poražencev. Vsak, ki to javno širi, se s tem postavlja na stran poražene JLA in njihovega vojaškega pohoda v letu 1991 za “tankovsko discipliniranje” Slovencev.”

Odkril revulucionarno prehransko dopolnilo RENS, ki pomaga pri odpravljanju avtizma
Zoran Dernovšek se je umaknil iz slovenskega javnega prostora. Ukvarja se z revulucionarnim prehrambenim dopolnilom RENS, s katerim se da, v kombinaciji z biomedicinskimi protokoli, v roku treh let odpraviti vzroke avtizma, pri otrocih in odraslih. S svojimi inovativnimi raziskavami se ukvarja zadnjih osem let, od tega z RENSom že več kot pet let. “V ozadju napadov name se morda skriva tudi moja priljubljenost zaradi mojih znanstvenih odkritij, s katerimi lahko pomagam ljudem, ki jih je uradna medicina odpisala. V tej vlogi se javno pojavljam zadnja tri leta, vendar me to ne dela javno osebo, po kateri bi lahko pljuval vsak, ki ima nekaj minut časa. Zavist, frustracije in zavest o lastni nesposobnosti so zadeve, ki jih ne rešujejo diplome akademij JLA, diplome raznih fakultet, ampak predvsem za to usposobljeni specialisti psihiatrične stroke.”

Kronologija zapisa na Twitterju med Antonom Peinkiherjem in Zoranom Drnovškom glede sestrelitve agresorskega helikopterja JLA:

https://twitter.com/ZoranDRaketka/status/1191509322381090817?ref_src=twsrc%5Etfw

Luka Perš

 • Andrej

  Stara komunistična fora. JNA je izgubila, definitivno izgubila, ampak komunisti se prikazujejo kot zmagovalci. Čakam na nov film: Velika zmaga JNA nad Igom.

 • pajot

  Zoran jih je premalo sestrelil. Moral bi poslat raketo še kam drugam,na primer v Murgle..
  Painkiher pa naj zapre svoj ovaduški,smrdljivi gobec.

 • rrrrr

  Škoda, Nova24TV. da ste Peinkiherjeva Tuneka že sunili v udbovsko rit. Koliko sline bi danes ta haloški polž spezdel na teh straneh…

  • JANEZ GUS

   Ta svinja izdajalska pa je mehkužec-

  • Rožle

   Prihaja on redno nazaj na portal … vsakič z novim Nickom in novim stilom ..

   • rrrrr

    Nick je že lahko zamenjal, a jagodni izbor boljševiških kretenizmov, primitivni in prozorni način zavajanja ter udbovska sintaksa ga bodo vedno razkrili.

    Tukaj ni med svojimi omejenimi udbovskimi bumbarji.

 • Vera

  Nekomu je spet v interesu ,da naše slovenske fante ,ki so nas obranili, proglasi za ” agresorje “. Vsega se še prav dobro spominjam, ta dan 27.6.1991 so nameravali jugoteroristi napasti Ljubljano z bombniki, saj smo bili v kleth,ker so začele zavijati sirene. Osamosvojitljev ne bomo pustili žalit in o njih govoriti ter pisati laži ! Če mislijo,da je slovenski narod pozabil, se krepko motijo.Utihnejo že naj !

 • Unikatna

  Sploh se ne splača z njim debatirati. Vsi Slovenci vemo kako je bilo.

  “Slovenska osamosvojitvena vojna ali vojna za Slovenijo, znana tudi kot desetdnevna vojna, je bila vojna, s katero je Republika Slovenija med 27. junijem in 6. julijem 1991 odbila napad Jugoslavije, s tem pa dosegla svojo neodvisnost od SFRJ. To je bil prvi vojni spopad v Evropi po drugi svetovni vojni.”

  • vsejeres

   V vojni smo zmagali še preden bi se lahko začela.
   Slovencev nas je 2 milijona, preostalih jugoslovanov je bilo pa 20 milijonov, krvoločnih in oboroženih do zob.
   Garnizija JNA v Zagrebu, je v Sloveniji uresničila vse strateške cilje, izveden je bil democid, olupirali so Piranski zaliv, vse kraje ob meji in predvsem nuklearko, hrvaška naveza pa obvladuje državni vrh, finance, borzo, pravosodje, kmetijstvo, trgovino, promet, univerze in ideologijo…

 • joza joza13

  “Peinkiher je v osamosvojitveni vojni vodil obveščevalno službo RŠTO, še posebej je bil zadolžen za področje 5. PŠTO. Kljub temu, da naj bi vedel, da helikopterji JLA ne predstavljajo nevarnosti za slovenske obrambne sile, ni o temu obvestil nikogar v slovenski teritorialni obrambi”.

  Saj sem vedel, da je (Foglof) Tona en velik luzer!

 • Garbage man

  100 krat premal so jih.In tiste dni bi morali “ponoreli državljani” spucat Slovenijo, ne pa se it navidezno spravo.

 • montyamp

  Slovenija je preveč strpna do izdajalcev, kot je Peinkiher .Človek je v stiski , potrebuje pomoč .
  Kje je kakšen pijan psihiater z ukrivljenim rjavim šraufncigerom ??????
  – – – – – – – – IZDAJALEC – – – – – IZDAJALKA – – – – – –
  Narod lahko preživi svoje norce, celo ambiciozne. Ampak ne more pa preživeti IZDAJE od znotraj. Sovražnik na vratih je pomemben ampak je znan in nosi svoj prapor javno. Toda IZDAJALEC se prosto giblje med vrati, njegov potuhnjeni šepet šumi po vseh ulicah in slišati ga je tudi v dvoranah vlade same. IZDAJALEC ne izgleda kot IZDAJALEC , govori s tonom, ki je domač žrtvam, nosi njihov obraz in njihove argumente, pritožuje se nad podlostjo, ki jo kakor opaža. Razkraja dušo naroda in dela tajno, v noči ogrozi stebre na katerih sloni moč mesta. Okuži politično telo, da se ne more več upreti.
  Morilcev se je manj bati kot izdajalcev. (Markus Tilius CICERO leto 50 pred n.š.)
  Se pravi , bati se je treba temnordečih murglosrbskih IZDAJALSKIH EXEKUTORJEV IN PIROMANOV .

 • Aton

  Okupatorjevi sodelavci in njihova peta kolona se sami izdajo. So izdajalci. pa naj se perejo vsak dan! Painkiher je samo eden izmed njih.

 • vsejeres

  Sporna je celotna veriga poveljevanj Krkovičevi milici, ker Slovenija ni imela svoje vojske. Skupaj z osamosvojitvijo je nastalo tudi Ministratvo za obrambo, ki pa ni imelo nobenih svojih vojakov. Poglejmo logično, notranje zadeve so poveljevale ljudski milici in udbi, medtem ko so bili naborniki pripadniki JNA. Od kod je potem MORS dobil nove vojake in kje naj bi se sploh nahajale njihove kasarne?

  Čeprav smo Slovenijo osamosvojili veterani TO in miličniki, je treba izpostaviti dejstvo, da je Krkovičeva Maneverska struktura dejansko zametek nove slovenske vojske, katere vloga je bila med tedanjimi vojaškimi operacijami praktično zanemarljiva, vendar je kmalu prerasla v pravo državno oboroženo silo, ki obstaja še danes in deluje v okviru Nato zveze. Miličniki so šli v penzijo ali so nadaljevali kariero v novi policiji, pripadniki TO pa smo odložili orožje in postali civilisti, redko kdo se je zaposlil na MORS.

  Kakšni so bili pravzaprav načrti Mors v času osamosvojitve, miličniki so skrbeli za javni red in mir, veterani TO so stražili vaške skupnosti, politika pa se je pogajala za popolno demilitarizacijo demokratične Slovenije. Verjetno je MORS sodeloval z izdajalci poveljstva JNA v Zagrebu, ki so najprej ukazali vojaško posredovanje v Sloveniji, nato pa so državni udar izkoristili za democid nad trejerazrednimi slovenci. Mors je namreč vojno za Slovenijo izgubil, uspeli so uničiti Jugoslavijo, niso pa dokončali democida in izbrisali vseh nezaželjenih ras, niti niso uspeli inštalirati vojaško oblast, čeprav vojska naatavlja in kontrolira celoten politični vrh.

 • vsejeres

  Ne razumem zakaj zvarek RENS ni dostopen na recept, če deluje proti avtizmu, ki je najbolj razširjena duševna bolezen današnjega časa.
  Morda zato, ker je avtizem spekter sindromov, ki so posledica različnih dejavnikov, od bioloških in kemičnih do ideoloških in psiholoških anomalij. To pomeni, da nobena posamezna substanca ne more vplivati na celoten spekter, mogoče pomaga v določenih primerih, vendar lahko potem poslabša druge oblike neumnosti, ki jim na splošno rečejo avtizem.
  Zdravilo je točno to zato, ker formula izvira iz znanstveno preučenih izkušenj, kemične sestavine imajo točno določene in znane učinke. Zato RENS sploh ne more delovati, ker ni jasno kako bi zvarek lahko pomagal. Zagotovo pa vnos kemičnih substanc v telo povzroča marsikaj, v najboljšem primeru so lahko domači zvarki osvežilna, hranilna pijača, sicer so strupi, droge, odpadki,… ni jasno kam točno spada RENS, morda med prehranska dopolnila ali kakšne vitaminsko mineralne nadomestke, sicer bi ga morali prepovedati in umakniti iz obtoka že zdravstveni inšpektorji.

  • Janez Korenjak

   Avtizem pač ni duševna bolezen, lepo prosim… Citiram medicino: “Avtizem pri otrocih je posebna motnja osebnosti, ki pa je, čeprav je značilna kršitev socialnega vedenja in prilagajanje okoljskim pogojem, ni bolezen.”
   Levičarstvo pa je zelo razširjena duševna bolezen današnjega časa, v to pa verjamem. Pa nobena zdravila ne pomagajo (razen tistih v svinčenih kroglah).

 • Ružla Čkapi

  Kaj je zdaj odkrita resnica sli samo odkrita zgodba plačanega pričevalca?

  • xtc

   Seveda je spucali so JNA 5 kolono z luta Tunek.

 • xtc

  Človek selahkole zareži,če velja prepoved preletov-je TO PREPOVED,vse kar tvega prihod v cono prepovedi je njen rizik.
  In še nekaj pa kaj ,če so jih bili?Padli so pa kaj?
  To je bil njih poklic-tvegali-našli -padli.
  Konc.
  Nehajmo predrablati izdajalci so pač fasali in tudi po koncu SLO sedanje agonije bodo in to je to.

 • samotoje

  Če bi bil Peinkiher, bi me bilo zelo zelo sram. Na Raketko pa smo ponosni.

 • Šobar Davorin

  Se je nekaku razpisalu de je razgovore o preletu helikopterjev k TO skorej de inkognito opravljal takratni, bi dandanes rjekli, PR osamoosvoboditeljev, gospod Jelko Kacin. Ki se pa v tej diskusiji modro drži nazaj.