fbpx

V izogib številnim manipulacijam: Mladoletna potnica si ni želela nadeti maske, na avtobusu pa se je vedla nesramno – policista sta jo na postaji pridržala in počakala na prihod njene mame!

(Foto: Facebook)

Potnica se je na avtobusu vedla nesramno, nedostojna pa je bila tudi do policistov in z njimi ni želela sodelovati. Ker policistoma ni hotela pokazati osebnega dokumenta, sta po več opozorilih morala uporabiti strokovni prijem; potnico sta vklenila in na postaji počakala do prihoda njene mame. Ko sta končno lahko ugotovila in potrdila njeno identiteto, sta potnici snela sredstvo za vklepanje in zaključila postopek. Policija je torej ravnala povsem zakonito in brez uporabe prekomerne sile, kot želijo prikazati določeni mediji, ki želijo zgodbo zopet obrniti v škodo aktualni oblasti. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je zato policiji čestital za strokovno in korektno posredovanje.

Včeraj je družabnih omrežjih završala zgodba o najstnici, ki naj bi jo policisti vklenili, in sicer le zato, ker si na avtobusu ni hotel nadeti maske. Policista naj bi jo celo nasilno zvlekla z avtobusa in klečala na njej, da sta jo lahko vklenila. Seveda smo Policijo prosili še za njihovo plat zgodbe o tem, kaj se je dogajalo na Vranskem.

Predstavnica Policije za odnose z javnostmi nam je pojasnila, da so včeraj, 22. septembra, na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje poklicali iz avtobusnega podjetja. Prosili so za intervencijo policije, vzrok klica pa je bila potnica, ki je z nesramnim in nedostojnim vedenjem vznemirjala tako ostale potnike kot tudi voznika avtobusa.

Kršitev javnega reda in miru
Policista sta na avtobusni postaji Vransko zbrala podatke in ugotovila, da je potnica na avtobus vstopila v Ljubljani, pri tem pa ni upoštevala opozorila voznika, naj si nadene masko. Med vožnjo se je tudi nedostojno vedla do sopotnikov. Zaradi kršitve javnega reda in miru, sta policista pristopila do omenjene potnice in od nje zahtevala dokument. Ker pri tem ni želela sodelovati, sta jo policista seznanila, da jo bosta morala zaradi identifikacijskega postopka privesti v policijske prostore. Potnico sta prosila, naj zapusti avtobus, česar pa ponovno ni upoštevala. Policista sta jo najprej opozorila, da bosta ob neupoštevanju navodil morala uporabiti prisilna sredstva. Ker dekle še vedno ni hotelo sodelovati, sta jo s strokovnim prijemom, in ob njenem aktivnem upiranju, odpeljala iz avtobusa ter vklenila.

Potnica bo v teh dneh praznovala svoj 18. rojstni dan
Identiteto potnice so ugotovili šele, ko je na kraj dogodka prišla tudi njena mati. Potnica je končno izročila policistoma svoj osebni dokument, iz katerega sta lahko ugotovila njeno identiteto. Izkazalo se je tudi, da bo potnica jutri dopolnila osemnajst let. Ko sta policista na podlagi njenega dokumenta potrdila njeno identiteto, sta potnici snela sredstva za vklepanje in zaključila postopek. Okoliščine postopka policistov bo sicer preverila tudi komisija Generalne policijske uprave.

Kršitev odloka o preprečevanju nalezljivih bolezni
Zoper potnico bo policijska enota podala obdolžilni predlog na pristojno sodišče, zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru ter Zakona o osebni izkaznici. Poleg tega pa bo zoper njo podan predlog drugemu prekrškovnemu organu oz. ZIRS-u, in sicer zaradi kršitve odloka vlade o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, covid-19. Kot smo povedali že na začetku, je potnica zavrnila uporabo zaščitne maske na javnem prevozu.

Sara Bertoncelj