fbpx

V Makedoniji zaradi nakupa enega blindiranega avtomobila premierja obsodili na zaporno kazen, v Sloveniji preplačali 4 vozila: Šarec si je v vsakem mercedesu omislil za kar 300.000 evrov dodatne opreme?!

Blindirani Mercedes S600

Več kot 1,6 milijona evrov za skrivnostni nakup dveh blindiranih mercedesov in še skoraj 400 tisoč evrov za nakup dveh terenskih avtomobilov BMW. Ko pride do transparentnosti pri javnih naročilih, ima vlada Marjana Šarca velike težave. Zelo rada namreč skriva, kako razmetava z davkoplačevalskim denarjem.

Potem ko so Finance poročale o tajnem nakupu novih blindiranih vozil, so se predstavniki vlade Marjana Šarca začeli izgovarjati, da gre za posodobitev voznega parka zaradi dotrajanosti dosedanjih blindiranih vozil.

“Dva nova blindirana vladna mercedesa. Doma ima Marjan Šarec visoko zidano obrambno ograjo, v službi pa dve taki mrcini za več kot milijon evrov. Poklukar mu očitno pove več kot nam. Saj veste, Slovenija je medtem varna država,” je na Twitterju zapisal kandidat SDS na zadnjih evropskih parlamentarnih volitvah Davorin Kopše.

“Bivšega makedonskega PV Gruevskega pa so obsodili na 2 leti zapora, ker je njegova vlada kupila en tak avtomobil,” je nato odvrnil predsednik SDS Janez Janša. Da premierju Šarcu in njegovim koalicijskim partnerjem primanjkuje čuta za transparentnost pri zapravljanju davkoplačevalskega denarja, so dokazali že v vladi Mira Cerarja, ko so vztrajno prikrivali, koliko denarja je šlo za nakup bodeče žice, s katero je ob začetku migrantske krize Cerar “zavaroval” mejo.

Na avtomobilih se bo nabiral prah
Koliko je meja zaradi omenjene žice še danes zavarovana, so že večkrat pokazali lokalni prebivalci s posnetki odklenjenih vrat v Cerarjevi mejni ogradi. Stroške postavitve so takrat morali pokriti slovenski davkoplačevalci, tako kot morajo pokriti tudi stroške bivanja v azilnih centrih in stanovanjih za ilegalne migrante. Slednje dovolj pove o Cerarjevi žici.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1164551184532815872?

Zdaj pa je Šarčeva vlada po tihem kupila štiri vozila, za katera je odštela vrtoglava dva milijona. Od tega je šlo 816.543 evrov za nakup vsakega od dveh blindiranih mercedesov S600, 192.499 evrov pa je stal vsak od dveh BMW X5.

[Video] Postavili ograjo in bodečo žico, vrata pa pustili odprta! Ni čudno, da migrantov “nič ne ustavi”

Uradni razlog za nakup naj bi bili obiski tujih državnikov. Na pomanjkljivost takih trditev je opozoril tudi Janša, ki je zapisal, da “teh še nikoli ni bilo manj kot v času (Šarčeve) vlade”. Ob tem se je Janša spraševal, koliko uradnih obiskov je sploh imel premier Šarec v zadnjem letu in ali je sploh opravil kak uradni obisk v kateri od sosednjih držav.

Pomanjkanje transparentnosti
Premier Šarec je ob razkritju nakupa štirih vozil za medije povedal, da vozila niso bila poceni, a kot je dejal, si Slovenija ne more privoščiti, “da bi se kateremu tujemu državniku na njenem ozemlju karkoli zgodilo”.

Z drugimi besedami, Šarca skrbi za dobrobit visokih političnih predstavnikov, ki bi potrebovali dodatno zaščito, a jih v Slovenijo niti ni na spregled.

Glede na to, da vozil ne bosta uporabljala niti premier Šarec niti predsednik Pahor, pa pridemo do ugotovitve, da se je zapravilo dva milijona evrov za vozila, na katerih se bo v garaži nabiral prah. Še en primer, kako Šarčeva vlada z davkoplačevalskim denarjem ravna kot svinja z mehom.

Nakupi so bili opravljeni preko zaupnih postopkov v popolni tajnosti mimo vednosti javnosti in pristojnih. Gre za pomanjkanje transparentnosti. Ne ve se, kakšne so bile alternativne ponudbe in ali so sploh bile. Od javnosti se enostavno pričakuje, da vse to samo požre. Po podatkih, dostopnih na spletu, se cena za omenjeni oklepljeni mercedes začne že pri 470.000 evrih. Za kaj je bilo torej potrebnih še 300.000 evrov dodatne opreme?

Ivan Šokić