fbpx

V “mesarskem klanju” med strici in nečaki iz ozadja so zmagali strici! Telekom odslej nadzoruje stara udbomafija

Upravna stavba Telekoma Slovenije, Foto: STA

Borut Jamnik, predstavnik mlajše generacije zakulisnih vladarjev, ali kot jim rečemo na Novi24TV, nečakov iz ozadja, je izgubil bitko proti ‘old boysom’! Na skupščini Telekoma, vitalnega podjetja za strice, so ti vzeli oblast nazaj v svoje roke. Svojega vajenca Boruta Jamnika pa so vrgli s prestola.

Že pred časom smo pisali, da je Jamniku zrasel greben. Da je začel svoje posle voditi preveč samostojno, mimo nadzora stričkov. Spraševali smo se, koliko časa mu bodo dovolili to puberteto. Izkazalo se je, da ne prav dolgo. Borut Jamnik je bil namreč dolga leta predsednik nadzornega sveta Telekoma, rovaril pa je tudi po drugih podjetjih. Od Cimosa do Luke Koper do Modre zavarovalnice, kjer je še vedno predsednik uprave.

Kdo so novi nadzorniki Telekoma?
Za nadzornico je bila imenovana Lidia Glavina, trenutna direktorica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH). Pričakovati je, da bo imenovana za predsednico nadzornega sveta (NS) Telekoma. Na najodgovornejše mesto upravljavca 12 milijard evrov vrednega državnega premoženja (SDH) je prišla popolnoma neslišno in nekritično s strani dominantnih medijev in ne da bi državljani karkoli vedeli o njej ter njenih kompetencah, saj je svetovni splet praktično ne zaznava. Ker prihaja iz zamejstva, se vse bolj govori, da je del udbovsko-gospodarskega omrežja Safti, namenjenega pranju denarja, kar je za slovensko omrežje, ki upravlja z “nacionalnim interesom”, očitno popolnoma dovolj.

Če držijo navedbe o povezavah Lidie Glavine, je jasno, da so ‘old boysi’ prek SDH (največji lastnik Telekoma je namreč država), katerega predsednica je Glavina, zamenjali Jamnika in vse njegove pristaše. V nadzorni svet so bili imenovani še Bernarda Babič, Barbara Gorjup, Barbara Čad Kürner in Ljubomir Rajšić. Ob teh kandidatih je jasno, da so strici postavili svoje ljudi. Barbara Kürner Čad je bila pred tem v izvršnem odboru Smučarske zveze Slovenije, določeno obdobje je bila tudi predsednica Zveze. Smučarsko zvezo še vedno obvladuje Janez Kocijančič, znani stric iz ozadja. Tudi Barbara Gorjup ima pestro zgodovino. Bila je nadzornica Cinkarne Celje, nadzornica Pošte Slovenije, je nadzornica Holdinga Slovenske elektrarne, zdaj pa je pristala v Telekomu. Še pred vsemi temi funkcijami je bila članica uprave družbe SGP Tehnik, za katero naj bi stal še en znani stric iz ozadja, Dragan Isajlović.

Edina preživela iz prejšnjega nadzornega sveta pa je Bernarda Babič, ki je tudi edina, ki jo je predlagal Jamnik. Na prvi pogled se Babičeva zdi čista, zaposlena je na Slovenskih železnicah. Če pa začnemo kopati globlje, pa lahko ugotovimo, da je bila tesna sodelavka Darija Južne, polovičnega lastnika podjetja Perspektiva. Dari Južna je znan po spornih poslovnih praksah, zaradi katerih je bil v preteklosti že obsojen. Za izčrpavanje podjetja CGP Novo mesto je bil obsojen na 21 mesecev kazni, ki jih je odslužil z družbeno koristnim delom. Z denarjem, ki ga je dobil iz spornih poslov in slabih kreditov, je kupoval delnice Petrola, CGP-ja in, ne boste verjeli, Telekoma. Kljub temu, da ni popolnoma jasno, s čim se ukvarja, imata obe njegovi podjetji skupaj za več kot 150 milijonov evrov prometa (poslovni izkazi za leto 2015). Povezan je s Petrolom, Telekomom in drugimi podjetji, ki skupno tvorijo hobotnico, v katero je vključen tudi Borut Jamnik in dosedanji nadzornik Tomaž Berločnik, ki je predsednik uprave družbe Petrol. Prepleti in zapleti oseb in podjetij v tej državni hobotnici so neverjetni. No, Babičeva je bila v preteklosti tudi članica uprave družbe Perspektiva, tako da je dobro povezana in zaščitena.

Telekom prevzeli stari mački – kaj to pomeni za prihodnost?
Zadnji novi nadzornik pa je Ljubomir Rajšić, nekdanji šef srbskega državnega mobilnega operaterja MTel, nato pa je bil predsednik nadzornega sveta Telekoma Srbije. Pred tem pa je bil zaposlen v podjetju Iskratel Kranj. Nič čudnega, kajne, bi rekli, če ne bi vedeli več.

V Iskratelu deluje tudi sporni poslovnež Željko Puljić, ki je neuspešno kandidiral za člana uprave SDH. Puljić naj bi bil tudi v dobrih odnosih s Karlom Erjavcem. Možno je, da je Puljić, prek Erjavca, v nadzorni svet Telekoma nastavil Rajšića. Puljić je bil namreč določen čas zaposlen tudi v Telekomu, kjer si je nabiral izkušnje in poznanstva. Ta so očitno dovolj močna, da je uspel nastaviti svojega kandidata. Kdo stoji za Puljićem, ne vemo, govori pa se, da naj bi imel nanj velik vpliv Janez Zemljarič.

Glede na vsa imenovanja je jasno, da gre za dobro organizirani udar starih struktur proti mladcu, ki se je “strgal s ketne”. Ozadja vseh kandidatov kažejo, da je staro udbomafijsko omrežje uspelo popolnoma prevzeti Telekom. Moči so očitno združili najvplivnejši strici iz ozadja (Zemljarič, Isajlović, Kocijančič) in disciplinirali Jamnika, ki je očitno mislil, da je močnejši od svojih učiteljev. Vemo pa, kdo konec dneva nadzoruje vse te ljudi – Milan Kučan. Trda roka vladarja se je zganila in dogodki so se začeli odvijati. Jamnika so vrgli iz Telekoma, kar pomeni, da konsolidirajo svojo oblast in finančne vire. Začeli pa so tudi gonjo proti Janezu Janši z absurdno in nezakonito vložitvijo tožbe o odvzemu domnevno nezakonitega premoženja. Volitve so pred vrati, tajna oblast pa se vedno bolj obupano oklepa svoje nelegitimne in kriminalne oblasti.

L. G.