V podmladku SD širijo alternativno zgodovino

Predsednik Mladega foruma Luka Goršek (Foto: FB/posnetek zaslona Instagram)

Na dan, ko so se naši zahodni zavezniki v Združenih državah Amerike spominjali žrtev najbolj uničujočega terorističnega napada vseh časov, so se v ljubljanskem podmladku koalicijske stranke SD odločili za poveličevanje čilskega socialista Salvadorja Allendeja in šli povrhu v iskanje zarot v zvezi z njegovo smrtjo. Glede na to, da je znano, da je slednji storil samomor, je vse skupaj še toliko bolj nerazumljivo, a kot kaže brez poveličevanje socializma v SD pač ne gre. 

“Danes se spominjamo na Salvadorja Allendeja, socialističnega predsednika Čila, ki so ga pred 50 leti s pomočjo Cie ubili vojaški pučisti. Njegovi vladi je sledila 17-letna vojaška diktatura generala Augusta Pinocheta,” so zapisali in objavili na Instagramu v obliki storyja (zgodbe) v ljubljanskem odboru Mladega foruma. Vse skupaj pa je nato še delil uradni profil podmladka.

Ker najbrž ni treba posebej poudarjati, da je objava s tovrstno vsebino na omenjeni datum povsem neprimerna, je nedvomno na mestu, da se opozori na zavajanje podmladka v zvezi z odgovornostjo za smrt nekdanjega čilskega predsednika. Čilenci se 11. septembra spominjajo dogodkov iz leta 1973, ko so čete pod vodstvom generala Augusta Pinocheta z letali in tanki napadle predsedniško palačo, v kateri je bival prvi socialistični predsednik. Po uradnih podatkih se je Allende ustrelil, ko je vojska vdrla v stavbo.

Foto: X

Izsledki strokovnjakov pokazali, da je šlo za samomor
Ker pa se med podporniki nekdanjega čilskega predsednika pojavljali sumi, da so za njegovo smrt odgovorni vojaki, ki so vdrli v poslopje, je družina Allendeja leta 2011 dovolila, da se njegovo truplo izkoplje in se s tem enkrat za vselej razrešijo dolgotrajni dvomi. Mednarodna skupina strokovnjakov je prišla do ugotovitve, da je bil Allende ubit z dvema kroglama, izstreljenima iz puške med njegovima nogama. Čilsko sodišče je leta 2012 po poročanju britanskega BBC zaključilo ponovno obravnavo Allendejeve smrti in potrdilo, da je Allende leta 1973 naredil samomor, ko je vojska napadla predsedniško palačo, da bi ga odstavila.

Foto: posnetek zaslona Mladi forum Ljubljana

Kot lahko vidimo, so izsledki preiskave Allendejeve smrti več kot zgovorni, zato potrebe po takem zapisu resnično ni bilo. A ni prvič, da iz logov stranke SD prihaja do sprenevedanja, še posebej, ko gre za čaščenje komunističnih zločincev pri nas. Romanja v Kumrovec, rojstni kraj maršala Tita, in udeležba na partizanskih proslavah tako niso nekaj neobičajnega. Pri marsikom je najverjetneje še naprej živ spomin izpred let, ko se je vodstvo SD ponosno poklonilo spomeniku enega največjih klavcev Slovencev v zgodovini – Borisu Kidriču, ki je znan kot začetnik krvave revolucije, ko je v imenu CK-KPS ukazal pokol vseh ideoloških nasprotnikov. Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Marko Koprivc, ki je pogorel v boju za ljubljanski županski stolček, so Socialni demokrati pač “ponosni nasledniki zveze komunistov”. A uradna statistika Inštituta za novejšo zgodovino je zgovorna sama po sebi, in sicer, da je komunizem Slovencem povzročil vsaj štirikrat več žrtev kot fašizem. Žrtev komunizma v Sloveniji je bilo namreč več kot  26.000, na desettisoče pa je povojni režim preganjal, razlastil, zapiral. Za komunistične režime, ki jim je pripadala tudi Jugoslavija, pa mednarodni strokovnjaki ocenjujejo, da so zakrivili smrt od 80 do 150 milijonov ljudi. V Titovi Jugoslaviji  je bilo po nekaterih ocenah likvidiranih okoli pol milijona ljudi. Med njimi pa so bili tudi ženske in otroci.

Namesto da bi komunizem kot totalitarizem obsodili, se se mu klanjali. (Foto: FB)

Ana Horvat