fbpx

V Sloveniji še kar nismo sprejeli resolucije o totalitarizmih – leve vlade si ne želijo obsodbe komunizma

Dr. Andreja Valič Zver

Na današnjem srečanju  Mednarodne regionalne konference seniorskih organizacij Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije in Slovenske ljudske stranke, je bila osrednja govornica Andreja Valič Zver. Konferenca je potekala pod naslovom “Državni arhivi, kot izvor zgodovinskosti”, kjer je poudarila, da je v procesu reševanja slovenske zgodovine močno potrebna samorefleksija.

Evropska unija se že nekaj časa uspešno bori s vprašanjem in posledicami totalitarnih režimov in zdaj je čas, da se tega intenzivno loti tudi Slovenija. Česar bi se Slovenci morali najbolje zavedati, je pomen in odnos do sprave in demokracije.

“Pri spravi se mi zdi najbolj pomembna resnica, pravica in spomin. In šele nato lahko govorimo o nekem spravnem procesu. Ta proces je za Slovence izjemno pomemben, hkrati pa v medijih ne zasledimo celostnega pristopa torej kaj vse bi bilo potrebno narediti na tem področju,” je na srečanju povedala Andreja Valič Zver.

Slovenija po 25. letih še vedno ne prizna zločinov komunizma
Kljub temu, da sta od vladavine komunizma minili že več kot dve desetletji, si Slovenija še zmeraj ne prizadeva dovolj za reševanje krivic, storjenih žrtvam in njihovim družinam. Očitno je, da trenutna vlada Mira Cerarja še vedno ne zmore potrditi resolucije, ki je bila potrjena in večinsko izglasovana iz strani Evropske unije že leta 2009, s katero je EU obsodila vse totalitarne režime.

“Zdajšnja slovenska vlada je skupaj s tako imenovano partizansko veteransko organizacijo preprečila  spominskega ubeležja na več kot 100000 umorjenih po drugi svetovni vojni v eni od evropskih institucij,” še dodaja Zverova. 

Kljub vsemu pa v Sloveniji obstaja javni zavod Študijski center za narodno spravo, ki je nastal v času prve vlade Janeza Janše in ki si uspešno prizadeva za preučevanje kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki so jih povzročili totalitarni režimi na Slovenskem v 20. stoletju. “Uspešno peljemo raziskovalni program o nasilju komunističnega totalitarizma med leti 41 do leta 91. Uspešno sodelujemo z izobraževalnimi institucijami, z različnimi programi za mlade, snemamo pričevanja,” je o programu povedala Zverova.

Celice kot opomnik pokolov politikov, ki so razmišljali s svojo glavo
Med drugim je Valič Zverova poudarila tudi, da si prizadevajo za obnovitev in ureditev edinega še obstoječega političnega zapora, ki stoji sredi centra Ljubljane. V njem so trpinčili politike in ostale, ki so se postavili za domovino in razmišljali s svojo glavo. Komunisti so si namreč želeli ljudi, enake otrokom, take, ki bodo slepo sledili in se podredili njihovemu režimu.

“Posebno poglavje naše zgodbe pa so celice, to je edini komunistični zapor, torej nekaj celic nekdanje tajne politične policije, imenovane Udba – SDV,” je pojasnila in dodaja, da si bodo prizadevali, da postane spomenik in opomnik slovenske družbe na zločine totalitarizma.

Seniorji opozarjajo, da se mora razkriti resnico in priznati grozote, katerih del so bili tudi sami
Zaključne besede o srečanju pa je z nami delil organizator in predsednik KSS Zvonko Zinrajh, ki je dogodek komentiral kot izredno uspešen tako iz strani organizatorjev kot tudi iz strani udeležencev. “Prvič v Sloveniji in prvič, po oceni tako vseh udeležencev, izjemno uspešno srečanje z izbranimi temami,” je o dogodku povedal Zinrajh

Tako v Sloveniji obstajajo prizadevanja, da se odpravi krivice iz preteklosti in da pride do sprave v slovenski družbi. A pot do tja bo še dolga.

Katarina Žagar