V Sloveniji še kar nismo sprejeli resolucije o totalitarizmih – leve vlade si ne želijo obsodbe komunizma

Dr. Andreja Valič Zver

Na današnjem srečanju  Mednarodne regionalne konference seniorskih organizacij Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije in Slovenske ljudske stranke, je bila osrednja govornica Andreja Valič Zver. Konferenca je potekala pod naslovom “Državni arhivi, kot izvor zgodovinskosti”, kjer je poudarila, da je v procesu reševanja slovenske zgodovine močno potrebna samorefleksija.

Evropska unija se že nekaj časa uspešno bori s vprašanjem in posledicami totalitarnih režimov in zdaj je čas, da se tega intenzivno loti tudi Slovenija. Česar bi se Slovenci morali najbolje zavedati, je pomen in odnos do sprave in demokracije.

“Pri spravi se mi zdi najbolj pomembna resnica, pravica in spomin. In šele nato lahko govorimo o nekem spravnem procesu. Ta proces je za Slovence izjemno pomemben, hkrati pa v medijih ne zasledimo celostnega pristopa torej kaj vse bi bilo potrebno narediti na tem področju,” je na srečanju povedala Andreja Valič Zver.

Slovenija po 25. letih še vedno ne prizna zločinov komunizma
Kljub temu, da sta od vladavine komunizma minili že več kot dve desetletji, si Slovenija še zmeraj ne prizadeva dovolj za reševanje krivic, storjenih žrtvam in njihovim družinam. Očitno je, da trenutna vlada Mira Cerarja še vedno ne zmore potrditi resolucije, ki je bila potrjena in večinsko izglasovana iz strani Evropske unije že leta 2009, s katero je EU obsodila vse totalitarne režime.

“Zdajšnja slovenska vlada je skupaj s tako imenovano partizansko veteransko organizacijo preprečila  spominskega ubeležja na več kot 100000 umorjenih po drugi svetovni vojni v eni od evropskih institucij,” še dodaja Zverova.

Kljub vsemu pa v Sloveniji obstaja javni zavod Študijski center za narodno spravo, ki je nastal v času prve vlade Janeza Janše in ki si uspešno prizadeva za preučevanje kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki so jih povzročili totalitarni režimi na Slovenskem v 20. stoletju. “Uspešno peljemo raziskovalni program o nasilju komunističnega totalitarizma med leti 41 do leta 91. Uspešno sodelujemo z izobraževalnimi institucijami, z različnimi programi za mlade, snemamo pričevanja,” je o programu povedala Zverova.

Celice kot opomnik pokolov politikov, ki so razmišljali s svojo glavo
Med drugim je Valič Zverova poudarila tudi, da si prizadevajo za obnovitev in ureditev edinega še obstoječega političnega zapora, ki stoji sredi centra Ljubljane. V njem so trpinčili politike in ostale, ki so se postavili za domovino in razmišljali s svojo glavo. Komunisti so si namreč želeli ljudi, enake otrokom, take, ki bodo slepo sledili in se podredili njihovemu režimu.

“Posebno poglavje naše zgodbe pa so celice, to je edini komunistični zapor, torej nekaj celic nekdanje tajne politične policije, imenovane Udba – SDV,” je pojasnila in dodaja, da si bodo prizadevali, da postane spomenik in opomnik slovenske družbe na zločine totalitarizma.

Seniorji opozarjajo, da se mora razkriti resnico in priznati grozote, katerih del so bili tudi sami
Zaključne besede o srečanju pa je z nami delil organizator in predsednik KSS Zvonko Zinrajh, ki je dogodek komentiral kot izredno uspešen tako iz strani organizatorjev kot tudi iz strani udeležencev. “Prvič v Sloveniji in prvič, po oceni tako vseh udeležencev, izjemno uspešno srečanje z izbranimi temami,” je o dogodku povedal Zinrajh

Tako v Sloveniji obstajajo prizadevanja, da se odpravi krivice iz preteklosti in da pride do sprave v slovenski družbi. A pot do tja bo še dolga.

Katarina Žagar

 • Olga

  Morilci in njihovi potomci seveda niso pripravljeni priznati zločinov in kaznovati zločincev! Nujno se je treba povezati z mednarodnimi institucijami in sodiščem za človekove pravice in mednarodnim sodiščem za vojne zločine! V Sloveniji je bil storjen genocid, ki nima primerjave v Evropi! V Evropskem parlamentu pa je treba povedati kaj se dogaja v Sloveniji! Ne samo, da niso obsodili komunističnega totalitarnega sistema, nasledniki komunistične partije – SD si norce delajo iz žrtev genocida!!!!!! Morilci!

  • avtohtoni neandartalec

   Vseh žrtev med Slovenci skupaj ni niti desetina izgub, ki so jih utrpeli ostali narodi v Evropi, sploh pa se ne more nihče primerjati z judi, Rusi in Kitajci, če bi moral kdo obsojati, so to najprej oni. Slovenija je popolnoma nepomembna, ne glede kaj lahko še izkopljemo, samo smešimo se in sramotimo pred celim svetom, ko hočemo skoraj sto let po koncu vojne dokazati, da smo bili na strani nacistov in obsoditi kazen za holokavst nad celotnim Slovenskim narodom, to je pa res izrod, po katerem se ločimo od vseh drugih držav ni čudnk, da so Nemci naš praktičo edini poslovni partner in diplomatski zaveznik, ploska nam pa edino Vatikan, ker kristus ni maral dobrih ljudi, on je najbolj ljubil najhujše grešnike, ler se je zavedal kako bodo srečni potem, ko ga bodo najprej bolje spoznali ter se pokesali za številne in neverjetne grehe.

 • totex39

  Težko bo,oni tega ne bodo nikoli sprejeli, ker je za njih komunizen , to kar je za nas krščanstvo, oni pa ga ne spuštejejo in ne priznavajo. Ne verjamejo, da so se komunistična grozodejstva nad lastnim narodom sploh dogajala in tega ne bodo nikoli priznali. Nekdo drug izven našega območja bi moral obtožiti komunizem kot totalitarni režim.

  • avtohtoni neandartalec

   Ne boš verjel, večina Slovencev verjame, da nas je tedanja oblast prodala, slekla do gat, razgnala in pomagala okupatorjem iztrebiti, za kar so si zaslužili še vse kaj hujšega od tistega, kar jih je naposled le doletelo, z pokvarjenimi družinami in svojimi hinavskimi kurbami vred, kamor so delili bratomorno krvavi plen, kakšni bedaki in norci, a?
   No, to je pa en redkih dobrih plati Slovenstva danes, čeprav je vse gnilo in brezupno zavoženo, zdravo pamet še imamo, kljub vsemu trpljenju in ponižanjem, tako obupani in bolani v glavi pa spet nismo.

 • Viktorh

  Da, da, spoštovana Andreja Valič Zver.

  1. oktobra sva se na Akademiji pogovarjala o infiltrirancih v Demos. Človek ne more verjeti kdo vse. Sreča, da ne vedo ljudje vsega, ker bi ponoreli. In ti, podtaknjeni ljudje so v vseh sferah našega življenja.
  Današnja navajanja spoštovanih g. Aleša Hojsa in g. Toneta Krkoviča pa kažeta na to, da slovenski parlament še dolgo ne bo sprejel ustrezne obsodbe, ker so v DZ ljudje, ki tja ne sodijo.

  Roko na srce, izvoljeni so bili zato, ker demokratično volilno telo ne gre na volitve.
  In Bosanka, ki je v najino domovino prišla kot bosanska begunka zaradi dobrosrčnostjo Slovencev, danes napoveduje, da bodo zamenjali ustavne sodnike, da bodo odločali tako kot želijo post komunisti.

  • avtohtoni neandartalec

   Ne post komunisti, zgleda pri nas odločajo bosanci kot je Kučan.

  • Vztrajnik

   Odloča stara udba z svojim podmladkom. Narod pa še kar spi. Viktor, se popolnoma strinjam!

 • if

  Andreja Valič Zver, Slovenija je podprla resolucijo o totalitarizmih aprila 2009 v evroparlamentu preko strank LDS, SD, SDS in NSi.
  S podporo je Slovenija pred evropsko javnostjo izenačila komunizem, fašizem in nacizem na skupni imenovalec tiranija, tudi s poudarkom obsodbe komunizma med 1945 in njegovem propadu.
  Torej? Problem je notranje hinavstvo, ki mu strežejo najvišje funkcije države. Prav to dejstvo je nujno izpostaviti v EU in iskati pomoč.

  • avtohtoni neandartalec

   Neumnost nrez primere, če lahko enačimo nacizem, fašizem in vse oblike socializma, ki jih je upravljala ena sam komunistična partija, je treba nujno šteti zraven tudi demokracijo, v vseh njenih različicah, od monarhične, parlamentarne, do socialne, vse demokracije so lahko zločinsko tiranske in nazadnjaške.
   Ta simbolična resolucija je torej splošna obsodba vsake avtoritativne državnosti in zgolj simbolična.

   Obsodimo namesto tega raje policijske države, diktatura vojaško policijske mafije je skupni imenovalec vsakega modernega totalitarizma.

   • if

    Resolucija kot totalitarizme enači komunizem, nacizem, fašizem!

    GLASOVALO 631 poslancev, ZA 554, PROTI 44, VZDRŽANIH 33.

    Vsi slovenski evroposlanci so resolucijo podprli:
    Mojca Drčar Murko (LDS) in Jelko Kacin (LDS);
    Aurelio Juri (SD)
    Romana Jordan Cizelj (SDS); Miha Brejc (SDS);
    Ljudmila Novak (NSi); Alojz Peterle (NSi).

    • avtohtoni neandartalec

     Podpirajo lahko edino sami sebe in člane svojih strank, pokaži mi zakon, ki poslancem nekih čudnih strank daje mandat za revizijo zgodovine, take ideološke teme preprosto niso nekaj, kar bi bilo v rokah neke začasne politike ali dugače povedano, od plebiscita je minilo že skoraj 30 let, ko so lahko ti šalabajzerji oraki glavo Slovencem, danes je demokracija in lahko odjeb*, če prekoračijo pooblastila glede zadev, za katere so bili poklicani in izvoljeni. Kdo pa so oni, da bodo obsojali, od kdaj je zgodovina odvisna od dvomljivega mnenja peščice zarukancev in verskih fanatikov?

     • if

      Vladimir Bukovski, nekdanji ruski disident: “Kjerkoli pridejo komunsiti
      na oblast pobijejo okoli 10% prebivalstva. To je njim značilna metoda
      družbenega inženiringa. Pobijejo najboljše intelektualce, delavce,
      inženirje z namenom presturukturiranja družbe.”
      _____________
      Zgodovina, ki so jo pisali, ni resnična!

      https://www.youtube.com/watch?v=efx-ki3WmpQ&feature=youtu.be&t=4777

 • soc

  Dokler ostaja EU sinonim za birokracijo, po novem pa dodatno za preplavljanje z lenimi in bolno potrebnimi islamskimi migranti (kaj je bolj totalitarno od islama?), ima mnenje EU o zgodovinskih totalitarizmih 20. stoletja med ljudmi zelo omejeno prepričljivost. Žal.

  • avtohtoni neandartalec

   Kaj je bolj totalitarno od islama, hm, to je pa tržko vprašanje, mogoče prisluškovanje mobilnim telefonom vseh državljanov sveta in monopol nad informacijsko tehnologijo, zaradi katere imtima in z njo osnovno človeško dostojanstvo več ne obstajat, pa morilski robotki, vodeni iz vesolja, to se mi zdi recimo precej totalitarno.

 • avtohtoni neandartalec

  Komunizma pri nas ne bomo nikoli obsodili, ker nam ni šlo tako slabo kot v sovjetskih republikah, sploh me v Sloveniji, kjer se je živelo bolje kot kjerkoli drugje v Jugoslaviji. Komunizem je obsodila zgodovina, izkazalo se je, da enopartijski režimi in strogo regulirano gospodarstvo niso konkurenčni, zato je mehki nacional socializem izginil iz večine držav sveta, drugje pa čaka na naravno smrt.
  Zgodovina bo obsodila ozamosvojitev in režim, v katerem živimo zadnja desetletja, ki je nedvomno zločinski, odkar so separatistične hunte prevzele vojaško oblast, je sama korupcija in čedalje hujša represija, na sto tisoče državljanov je popolnoma uničenih, potlačenih,diskrimijiranih in krivično kriminaliziranih, izgube pa segajo že v desetine milijard, do takšnega fašističnega monstruma bo zgodovina neizprosna, še posebej do najbolj vidnih akterjev.

  • if

   Slovenija je prejšnji komunstični režim obsodila v evroparlamentu aprila 2009 s podporo reosuliciji o totalitarizmih!

   • avtohtoni neandartalec

    To preprosto ne more biti res, ker bi morali najprej ugotoviti voljo Slovencev na referendumu, kar pa ni mogoče, ker bi bil tak referendum neustaven in nezakonit. Vsako poveličevanje nacizma je namreč tudi po naši ustavi strogo prepovedano, že sama primwrjava s katrrim koli drugim totalitarizmom ga bi povzdignila na nivo, da ji lahko o tem debatirali, kar se mi zdi isto kot če bi se spraševali kdaj je lahko posilstvo opravičeno ij zakonito.

    Šalim se, vprašanje ni obsodba komunizma, ki ga je seveda treba kritično analizirati enako kot vsak drug režim, šalabajzerji ga želijo enačiti z nacizmom in fašizmom,kar je znanstveno nesprejemljivo in naravnost noro, sploh pa tam ena zahojena zver ni poklicana, da o tem odloča v imenu vseh nas.

  • dob

   Slabo je slabo in dobro je dobro. Malo bolje ni dobro samo zato, ker je manj slabo. Je še vedno slabo.
   Vse je slabo, kar ni dobro. Slabo in manj slabo je pa vedno le slabo in ni prav nič več. Ni dobro!

 • avtohtoni neandartalec

  Ne samo Slovenci, večina marodov ma svetu ni in me bo nikoli enačila komunizma z nacizmom in fašizmom, ker za to ni nobene znanstvene osnove, medtem ko se izpostavljeni obliki totalitarizma bistveno ločita od vseh ostalih. Bom pojasnil, ker se zavedam, da se v družinah zarukancev o tem ne pogovarjajo.
  Vsi sistemi se naposled izkažejo kot slabi in nazadnjaški, nadomestijo jih sodobnejši in naprednejši, to so odkrili že v antični Grčiji ali drugače povedano, vsak imperij vsebuje v sebi seme zla, ki ga bo naposled uničilo, brez izjeme, takšna je narava vseh političnih ureditev.

  • if

   Dobrih 87% evroposlancev držav EU je aprila 2009 izenačilo komunizem, nacizem in fašizem. Slovenija je med državami, katere vsi poslanci so to storili.

   • avtohtoni neandartalec

    Evro poslanci nimajo mandata, to so rdečelična, vaška goveda in malomeščanske prostitutke, navadni šalabajzerji, ne pa priznani akademiki in strokovnjaki.
    Moji Evropski politični predstavniki tega očitno niso podprli, niso mogli, ker jih ni nihče tja izvolil, ker ji ni mogel, če pa sploh ne vem kdo bi lahko bili ti ljudje in kako bi jih zpravil v politiko, me poznam nobenega takega, ki bi mu dovolj zaupal, žal. Bi pa mogoče podprl politika, ki bi v Svetu Evrope zagovarjal epistemologijo, če bi nekdo že na začetku razprav opozoril na očitne paradokse in jim razložil kako vemo, da je nekaj res, kar celo človeštvo verjame, da je res, do takih za zdravo pamet žaljivih resolucij sploh ne bi prišlo.

    Kaj se sploh menimo, znanost ni odvisna od demokratične volje večine, sploh pa naravnih zakonov in dejstev ne more spreminjati peščica zarukanih fanatikov, če bi radi doživeli zgodovinsko ponižanje, lahko gremo na referendum, čeprav mi ni jasno kako bi ga lahko organizirali, če pa je že samo vprašanje o totalitarizmih v nasprotju z Evropsko ustavo. Evropa je Evropa, mi ne obstajamo zato, da bi sodili drugim, akademska sfera pa tudi ne more dokazovati nekaj, česar ni mogoče ekzmsperimentalno preveriti in tudi ne pojasnjuje dogodkov za nazaj. Lahko bi spremenili referendumsko vprašanje in sicer predlagam, da ga razbijemo na dva del, Evropski državljani naj glasujejo, če menijo, da bi lahko Hitler tudi zmagal in če se jim zdi, da je imel nekaj tudi prav. Če bi večina na referendumsko vprašanje odgovorila z da, potem bi morala mednarodna znanstvena skupnost revidirati zgodovino in bi se s gem odprl prostor za,obsodbo komunizma, predvsem pa monarhične demokracije

    • traktor

     Če nimajo tvojega mandata, nikoder ne piše, da nimajo mojega.

  • MGTOW Didactics

   Daj lepo te prosim no. Dobro si vse napisal, ni kaj. Komunizem pa podcenjuješ. Njegov psihološki ustroj je vsekakor kot si napisal. A je pa najmanj enako nevaren kot drugi izmi. V osnovi je enako kolonizatorski, kot ostali in odgovoren za največ žrtev po svetu v moderni zgodovini. Več kot vsi ostali izmi skupaj. In najrajši nad lastnim narodom. Resne škode? Pa se ti zezaš ali kaj? Komunizem je totalni inhibitor in zatiralec individualnosti in razvoja v vseh možnih sferah. Duha človeka izmaliči v servilno mazohistično mučeništvo in doseže, da se človek s tem identificira. Človečnost, kot tako, zlomi in okuži tako hudo, da se vpliva te toksične nazadnjaškosti ni moč rešiti najmanj 3 generacije. Dokaz: Slovenija. Komunizem je smrtonosen, morilski in regresiven. Komunizem je bolezen ne le režim.

 • avtohtoni neandartalec

  Ne Slovenija, vse Evropske članice in vse ostale države na planetu, ki se ne strinjajo s to šalabajzersko resolucijo, zavirajo obsodbo komunizma, Slovenska levica bi jo takoj podprla, kdo drug je pa zrušil Jugoslovansko partijo, če ne prav Zveza komunistov Slovenije, neposredna prednica današnje SD, LDS, Desus in SLS.

  • Capi

   A ti si celo noč dežural in branil svoje?? Ti nisi normalen………ZKS da je zrušila yugo partijo? ahahaha, to pa je izjava stoletja…..

 • Adolf Hitler

  ker so sami pofukani zdrkani komunajzerji

 • Adolf Hitler

  to moramo tja notr u parlament in te pofukane komunajzerje vun prefukat !!!in jih zamenjat za OPS z troho na čelu

 • črnaovca

  Ja in kaj bi taka resolucija priensla, morda kakšno novo delovno mesto, bo morda za to nastalal kakšna nova tovarna, zgrajen drugi tir ali tretja razbojna os. Nič od tega eno blebetanje in nekaj jih bo dobilo honorar za svoj umotvor. Totalno brez veze gospa Zver pa naj bo vesela da so ji ustanovili urad za spravo ima vsaj službo

  • traktor

   Prinesla bo pravico, razbojnih osi imamo pa pri nas več kot preveč.

  • Silka

   Resolucija bi prinesla, da se kdo spomni in da končno odstranimo imena in spomenike klavcev iz naših ulic in trgov.

  • ljubinica

   “Ja in kaj bi taka resolucija prinesla …”
   Če ne bi nič prinesla, bi jo že davno sprejeli.
   Po taki resoluciji bi morali slediti ustrezni zakoni …

 • samsara

  “Slovenija po 25. letih še vedno ne prizna zločinov komunizma”

  Tovariš cmero cincar pravi, da je to že vse opravljeno…

 • ljubinica

  Kaj je njen mož Milan Zver naredil v evropskem parlamentu za seznanjanje eu o stanju v Sloveniji? Nič.
  Pri meni je Milan Zver izgubil vso kredibilnost, ko je v eu parlamentu glasoval za protipoljsko resolucijo, … z bednim izgovorom, da ni glasoval za resolucijo zato, ker bi bila utemeljena, ampak zato, da bo podobno resolucijo eu lahko še kdaj sprejela ,,,, (Kot je nekdo pravilno ugotovil: To je tako kot da bi država nedolžnega obesila, sodnik bi se pa izgovoril, da je to zato, da bo mogoče obesiti še koga ….)
  Sklasno z značajem Zverov je tudi tole:”… Kar se tiče Andreje Valič Zver, pa tole: bil sem zgrožen, ko sem ugotovil, da je teden dni potem, ko je šel vodja opozicije v zapor, v čast svojemu partnerju Milanu Zveru, ki je bil ponovno izvoljen za evroposlanca,
  organizirala piknik za vse, ki so sodelovali v njegovi kampanji. Medtem
  ko so se eni veselili, namesto da bi širili informacije o zlorabi
  pravosodja po Evropi, smo se drugi v Odboru 2014 tudi med
  koncem tedna in v prostem času ukvarjali s tem, kako bomo pomagali
  političnemu zaporniku, predsedniku njune stranke …”

 • Ana Job

  Seveda nismo sprejeli resolucije o totalitarizmu, če nam še vedno vladajo totalitaristi in titoisti.