[Omikron se širi] Včeraj je bilo potrjenih 6012 okužb, kar je največ od vseh sobot od začetka epidemije

Datum:

V soboto so ob opravljenih 10.299 PCR-testih potrdili 6012 okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada. Delež pozitivnih izvidov testov je 58,4-odstoten, medtem ko je bil delež pozitivnih testov v petek nižji. V bolnišnicah zdravijo 549 covidnih bolnikov, 156 na intenzivni negi. V petek je umrlo pet bolnikov s covidom-19, v soboto pa eden. Precepljenost v Sloveniji še vedno ni zadostna kljub zadostni količini cepiva. “V tem trenutku, ko je epidemija dosegla grozovite razsežnosti, bi pričakoval, da se bodo ljudje množično udeleževali cepljenja, pa se nič od tega ne dogaja,” je dejal na trenutno situacijo direktor NIJZ Milan Krek.

Vlada je sporočila, da je bilo v soboto ob opravljenih 10.299 PCR testiranjih potrjenih 6012 novih okužb s koronavirusom. Delež pozivnih testov je bil tako 58,4-odstoten, kar je več kot v petek, ko je bil delež pozitivnih testov 52,8-odstoten. Kot navaja STA, pa smo v soboto imeli največ potrjenih okužb od vseh sobotnih od začetka epidemije.

Po ocenah NIJZ je v Sloveniji trenutno 66.777 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je 6029, medtem ko je dan prej znašalo 5646 primerov. V soboto se je zvišalo tudi število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev, in sicer na 3152, kar je 246 več kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 549 bolnikov s covidom-19 od tega 156 na intenzivni negi. Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 35. Število tistih, ki potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, pa je ostalo enako. Najmlajši covidni bolnik na zdravljenju je star 20 let, na intenzivni negi pa 14 let.

Še vedno ne dosegamo zadostne precepljenosti
Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 trenutno cepljenih 1.257.555 ljudi, kar predstavlja okoli 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.203.464 ljudi, kar je okoli 57 odstotkov prebivalstva, to pa je še vedno premalo za uspešen boj z epidemijo. Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih okoli 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa okoli 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov. Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih vlade doslej prejelo 557.350 ljudi.

Krek kritičen do novoletnih potovanj in praznovanj ter nezadostne precepljenosti
Krek se v enem izmed svojih zadnjih zapisov za Portalplus sprašuje, zakaj morajo ljudje zaradi popolne neumnosti umirati ob tem, ko bi se lahko v letu 2021 v celoti zaščitili ob veliki količini cepiv. “V tem trenutku, ko je epidemija dosegla grozovite razsežnosti, bi pričakoval, da se bodo ljudje množično udeleževali cepljenja, pa se nič od tega ne dogaja,” je dejal in še dodal kritiko na račun novoletnih praznovanj v gostilnah in novoletnih potovanj, kjer so se okužile cele skupine ljudi.

Direktor NIJZ Milan Krek (Foto: STA)

Leto se na področju covida ni začelo dobro. “Opozarjali smo, da naj se ljudje v večjih skupinah ne zadržujejo na trgih in v zaprtih prostorih. Vendar so nočni televizijski posnetki na novega leta dan pokazali, da so bili ljudje na trgih, da niso nosili mask, da so se družili na kratkih razdaljah. Torej vse, česar se ne sme pri omikronu, zato se ne čudite, če bomo imeli v naslednjih tednih velike težave z okuženimi,” je bil kritičen.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...