fbpx

Vaške straže, ki želijo Slovenijo zaščititi in preprečiti vstop ilegalnim migrantom, požele aplavz in zanimanje mednarodnih medijev! Levičarji pa se še kar iz njih norčujejo

Pripadniki belokranjske vaške straže na terenu (Foto: Nova24TV)

Samoiniciativno formirane vaške straže, ki tedensko patruljirajo ob slovensko-hrvaški meji, da bi naletele na kar največ ilegalnih migrantov ter odkrile in počistile odlagališča smeti, ki jih za seboj puščajo prišleki, ki na nedovoljen način vstopajo v Slovenijo, so očitno vzbudile zanimanje tudi mednarodne javnosti. “Domoljubni slovenski državljani so se združili, da bi zaustavili neusmiljen tok ilegalnih migracij. Skupina državljanov je tako ustanovila zvezo civilne zaščite, ki Slovenski vojski pomaga pri iskanju ilegalnih migrantov, ki želijo na nedovoljen način priti skozi državo,” so o vaški straži, ki jo je v Beli Krajini ustanovil Blaž Zidar, zapisali na spletnem portalu Voice of Europe. Pri ameriški tiskovni agenciji Associated Press, katere poročanje so povzeli tudi številni drugi svetovni mediji, pa so zapisali, da so glavne naloge belokranjske vaške straže naslednje: “Patruljirati ob žični ograji na meji Slovenije s Hrvaško, ujeti migrante, ki se poskušajo na nedovoljen način prebiti v državo, jih predati policiji ter poskrbeti, da so čim prej poslani iz države.”

Vdori, kraje in druga kriminalna dejanja ilegalnih migrantov, do katerih prihaja ob slovensko-hrvaški meji pa tudi globlje v notranjosti naše države, so skupino domačinov v Beli krajini že pred časom prisilili k ukrepanju. Že večkrat smo tako poročali o ustanovitvi prve novodobne vaške straže v Sloveniji, ki pod vodstvom Blaža Zidarja dnevno patruljira ob slovenski južni meji ter tam beleži nahajališča migrantskih taborišč in prišleke od daleč preganja nazaj na hrvaško stran meje. Med drugim je omenjeno skupino, v kateri so poleg Zidarja še njegovi sorodniki in prijatelji, obiskala tudi ekipa oddaje Drugorazredni. Ta je bila z njenimi pripadniki na terenu, kjer je ugotovila, da je bila ustanovitev omenjene vaške straže še kako potrebna, saj varovanje meje s strani Slovenske policije ni zadovoljivo. Razlog za to pa tiči predvsem v napačnih odločitvah vlade Marjana Šarca ter nesposobnosti notranjega ministra Boštjana Poklukarja.

Več kot očitno je delovanje belokranjske vaške straže še kako uspešno, saj so se o njej razpisali tudi ugledni tuji mediji. Poleg hrvaških, ki o njej pišejo že dlje časa, so se ji namreč zdaj posvetili celo pri ameriški tiskovni agenciji Associated Press, katere poročanje so povzeli tudi številni drugi svetovni mediji. Američani, ki so z Zidarjem tudi naredili intervju, so zapisali, da so glavne naloge belokranjske vaške straže naslednje: “Patruljirati ob žični ograji na meji Slovenije s Hrvaško, ujeti migrante, ki se poskušajo na nedovoljen način prebiti v državo, jih predati policiji ter poskrbeti, da so čim prej poslani iz države.” Ob tem so poudarili, da je Zidar samoiniciativno ukrepal, ker “slovenska policija ne opravlja zadovoljivo svoje službe varovanja meja pred migrantskim tokom“. Izpostavili so še Zidarjevo izjavo, da bi sicer najraje mirno užival v svoji upokojitvi, a mu to varnostni razlogi preprečujejo.

Vodja belokranjske vaške straže Blaž Zidar (Foto: Nova24TV)

Voice of Europe: Domoljubni slovenski državljani so se združili, da bi zaustavili neusmiljen tok ilegalnih migracij
Vaškim stražam so se posvetili tudi pri spletnem portalu Voice of Europe, kjer so med drugim zapisali: “Državljani v majhni srednjeevropski državi Sloveniji so ustanovili sile civilne zaščite, s katerimi želijo ustaviti ilegalne migrante, ki vstopajo v njihovo državo s Hrvaške.” Ob tem so poudarili velik vpliv, ki ga je za slovenske varnostne organe imelo zaprtje meje za ilegalne migrante s strani Madžarske, ki je pripeljalo do odprtja alternativne migrantske poti preko Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije, Avstrije in naprej proti Zahodni Evropi ter skandinavskim državam. Pri tem so zapisali, da je prišlo zaradi povečanega števila nedovoljenih vstopov v Slovenijo do samoiniciativne ustanovitve vaških straž s strani Slovencev. V zvezi s tem so povzeli ugotovitev, ki jo je zapisal že nemški spletni portal Euronews: “Domoljubni slovenski državljani so se združili, da bi zaustavili neusmiljen tok ilegalnih migracij. Skupina državljanov je tako ustanovila zvezo civilne zaščite, ki Slovenski vojski pomaga pri iskanju ilegalnih migrantov, ki želijo na nedovoljen način priti skozi državo.” Ob tem so citirali tudi izjavo Zidarja, ki je med drugim povedal: “Mislim, da je edina rešitev, da se na mejo pošlje številčnejša vojska.”

Izsek iz prispevka na spletnem portalu Voice of Europe (Foto: posnetek zaslona)

Gorenak pozval k večjemu angažiranju vaških straž s strani policije
Na dejstvo, da mediji Zidarja in njegove vaške straže ne bodo mogli več dolgo diskreditirati, je sicer že pred časom opozoril nekdanji notranji minister Vinko Gorenak. Ta je povedal: “Vedno, kadar se ljudje samoorganizirajo, to pomeni neke vrste nezaupnico policiji. Mimo tega ne more noben notranji minister na svetu.” Ob tem je dodal, da so vaške straže obstajale tudi v časa socializma, ko je oblast celo pozivala ljudi, da so pomagali policiji in vojski na meji. “Nikjer ne piše, da imajo ti ljudje slabe namene. Ti ljudje imajo dobre namene. Dobre namene mora imeti policija. To pomeni, da bi policija morala te ljudi angažirati, da ji pomagajo na tak ali drugačen način. To bi bila rešitev problema,” je še zaključil Gorenak.

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Podobnik s predlogom o domačinih, ki bi spremljali in poročali, kje so ilegalni migranti
K podobni rešitvi kot Gorenak je julija letos pozval tudi predsednik stranke SLS Marjan Podobnik. Ta je predlagal, da se sistematično in v celoti uredi status tako imenovanih graničarjev, domačinov, ki bi spremljali in poročali policiji, kje se v posameznem trenutku nahajajo migranti. “Status tovrstnih graničarjev bi bil spremljanje in poročanje. Imeli bi prenosnik, možnost komuniciranja s policijo, in ko zaznajo, da se neposredno na meji ali že v notranjosti karkoli dogaja, ko zasledijo posameznike ali skupino, za katere se sumi, da so nezakoniti migranti, preprosto obvestijo policijo. Za to bi bili seveda tudi plačani, na primer 500 evrov mesečno,” je takrat povedal. Ob tem je poudaril, da “predlog ni, da ti ljudje nadomestijo policijo s policijskimi pooblastili. A če že imamo vojsko brez policijskih pooblastil, bi lahko ta del, torej poročanje, od kje migranti prihajajo in kje se gibljejo, prenesli na domačine, saj najbolje poznajo svoja okolja, in to je lahko bolj kakovostno ter za za državo in davkoplačevalce ceneje“. Izpostavil je še, da bi to za domačine pomenilo dodaten vir zaslužka, ki pa bi bil bistveno manjši strošek za državo. “Če pomislite sedaj, da pripeljete vojake iz drugih koncev Slovenije, jim morate zagotoviti hrano, prenočišče in vse druge pogoje, poleg tega pa so bistveno manj informirani in imajo bistveno manj občutka, kaj se tam v resnici dogaja, kot ljudje, ki tam živijo,” je dejal predsednik SLS, ki je takrat izpostavil tudi Poklukarjeve prazne besede, češ da varovanje slovensko-hrvaške meje z vidika ilegalnih migracij poteka uspešno.

Marjan Podobnik (Foto: STA)

Levičarji se še vedno niso sprijaznili z obstojem belokranjske vaške straže
Ne glede na uspešno delovanje belokranjske vaške straže, ki so ga zdaj opazili tudi že v tujini, v njem pa ničesar kaznivega ne vidi niti Slovenska policija, pa se številni slovenski levičarji in njim naklonjeni mediji, ki ne skrivajo svoje podpore množičnemu nenadzorovanemu prihodu oseb sumljivega slovesa v našo državo, še vedno ne morejo sprijazniti z njenim obstojem. V prispevku v Tedniku na RTV Slovenija je bilo pred kratkim tako na primer ob opisu Zidarjevega nesebičnega varovanja meje čutiti zasmehovalni ton, pravosodna ministrica Andreja Katič pa je njegove obhode označila za nepotrebne. Pogosti so tudi neprimerni zapisi na različnih družbenih omrežjih, povezani z vaškimi stražami. Radikalni levičar Roni Kordiš, znan kot “influencer” in bloger Gregorja Golobiča, je tako na primer na Twitterju v povezavi z novico, da ameriški predsednik Donald Trump grozi, da bo zaprte borce Islamske države izpustil na evropskih mejah, pred kratkim zapisal: “Sedaj vem, od kje desnim medijem podatki o številu migrantov pred mejo … očitno je bil to dogovor … itak bodo vaške straže obvarovale vse …” V povezavi s tem velja poudariti, da na spletnem portalu Nova24TV vse podatke, povezane s številom oseb, ki na nedovoljen način vstopijo v našo državo, objavljamo na podlagi informacij, ki jih pridobimo iz uradnih poročil Slovenske policije.

Rajko Golob