Veliki osmoljenci evropskih volitev: Nemcu se je maščevala priključitev Primorske, Bulčeva se potaplja s SMC in Meščev zaton na obzorju

Foto: STA

Veliko je bilo že povedanega o zmagovalcih letošnjih evropskih parlamentarnih volitev. A pride tudi čas, ko se je potrebno ozreti po poražencih. Izpostaviti velja Levico, SMC in pa SD. Nemcu se je maščevala “priključitev” Primorske, Cerarju tudi podpora komisarke Violete Bulc ni pomagala, da ne bi z 1,6 odstotka doživel pravega političnega fiaska, medtem ko je Levica ostala praznih rok in se zatekla k agitpropagandi.

“Z Luko sva se vračala z volišča in na semaforju se je ustavil avto mladih moških, ki so kričali ‘lejga pedra’, ‘ubi pedra’, ‘ubi komunista’ in ‘sieg heil’. Mogoče je to dost dober razlog, da greste volit,” je na Twitterju čivknila Manca G. Renko, bolj znana kot dekle velikega koordinatorja Levice Luke Mesca.

A njen tvit je med uporabniki socialnega omrežja naletel na odziv, ki je bil daleč od pričakovanega. Namreč, namesto izražanja skrbi so ljudje njeno izjavo v veliki meri označili za lažnivo. Njen poskus privabljanja volivcev pa za slabo agitpropagando.

Neljubi “dogodek” pa ni bil edina stvar, ki je Mescu pokvarila dan. Levica je namreč na EU parlamentarnih volitvah zabeležila katastrofalen rezultat. Če so ankete dajale Levici razlog za optimizem in ji napovedovale vsaj en sedež, pa se je na koncu izkazalo, da so se motile.

Vodilna kandidatka slovenske Levice Violeta Tomić tako ni prišla v Evropski parlament. A večji osmoljenec od Tomićeve je vsekakor Mesec, ki je kljub svoji medijski priljubljenosti in katastrofalnim nastopom Tomićeve prejel kar dvakrat manj preferenčnih glasov od nje.

Tomićeva je prejela 12.066 preferenčnih glasov, medtem ko je Mesec prejel 6.554 preferenčnih glasov. To je vsekakor tudi dober pokazatelj, da se je volilno telo Levice oddaljilo od stranke in raje volilo za Socialne demokrate.

A niti podpora slednjim ni pomagala Matjažu Nemcu, ki ga je kljub 2. mestu na kandidatni listi SD prehitel Milan Brglez. Nemec se je številnim zameril s predlogom za preimenovanje praznika dan vrnitve Primorske k matični domovini v “dan priključitve Primorske k matični domovini”.

Predlog je bil na koncu preglasovan, a volivci so si vseeno zapomnili Nemčev ponesrečeni poskus poceni nabiranja glasov za evropske volitve. Brglez je tako prejel 6.983 preferenčnih glasov, Nemec pa le 5.542.

SMC ima svojo komisarko, pa je kljub temu doživela zgodovinski poraz
SMC Mira Cerarja je z 1,6 odstotka glasov dosegla najslabši rezultat med vsemi vladnimi strankami, še posebej v luči dejstva, da ima ta stranka podporo evropske komisarke Violete Bulc, v državnem zboru pa po novem kar 10 poslancev. Dobra stran Brglezovega odhoda v Bruselj je novo poslansko mesto, ki ga je stranka izgubila, ko je Brglez prestopil v SD.

Glede na to, da je nosilec liste SMC za evropske volitve Gregor Perič osvojil vsega skupaj samo 1.545 glasov, celotna lista pa komaj 7.538, je poslansko mesto v DZ za stranko SMC v trenutnem položaju veliko – več kot pa se lahko pohvali Igor Šoltes z DeSUS ali pa koroška Slovenka Angelika Mlinar s SAB.

Znotraj Domovinske lige se je najbolje odrezal predsednik novonastale stranke Bernard Brščič, ki je prejel 4.420 preferenčnih glasov. Podpredsednica stranke Lucija Ušaj Šikovec jih je prejela 971. Za primerjavo, 8. na kandidatni listi SDS, Alja Domjan, je prejela 1.313 preferenčnih glasov.

Zaskrbljen je lahko tudi Erjavec – pripravljajo Kardeljevega vnuka
Pretresi se bodo verjetno zgodili tudi v “upokojenski” stranki DeSUS, čeprav predsednik Karl Erjavec to zanika. Že pred volitvami smo poročali, da se v primeru neizvolitve Igorja Šoltesa za evropskega poslanca, prav njega omenja za zamenjavo Erjavca. Lista DeSUS je na evropskih volitvah končala na šestem mestu s 5,66-odstotno podporo in tako pristala med poraženci.

Ivan Šokić