fbpx

Velikosrbske težnje so še žive; poglejte, koga vse so razburili novi plakati stranke SDS, na katerih Slovencem voščijo ob prazniku dneva državnosti

Po Sloveniji visijo plakati, na katerih SDS vošči Slovenkam in Slovencem ob dnevu državnosti, ki ga praznujemo 25. junija. foto: Twitter.

Slovenija 25. junija praznuje najpomembnejši praznik svojega obstoja; leta 1991 je takrat država članica komunistične SFRJ v zgolj desetih dneh uspela premagati Jugoslovansko ljudsko armado, o kateri so podporniki režima vrsto let širili famo, da je ena izmed najmočnejših in najstrašnejših vojsk v Evropi. V času osamosvajanja je bil slovenski obrambni minister Janez Janša, danes predsednik Slovenske demokratske stranke, pod čigar poveljstvom se je kljub razorožitvi slovenske Teritorialne obrambe uspel mlad, srčen in predrzen narod ubraniti pred agresorjem pod rdečo zvezdo, ki je pozneje zakuhal še krvavo vojno na Balkanu, v kateri je umrlo več sto tisoč ljudi. Letos Slovenija praznuje že svoj 28. rojstni dan, največja opozicijska stranka pa skuša ob tej obletnici med Slovenkami in Slovenci dvigniti narodno zavest, da bi se še bolj zavedali, kaj je pomladnikom uspelo leta 1991, da smo lahko zaživeli v samostojni, demokratični in suvereni državi Republiki Sloveniji. Ravno od tu veliki plakati, ki te dni že visijo po Sloveniji, na katerih je preprosto, ne škodoželjno sporočilo, da SDS “čestita” ob dnevu državnosti. A slika vojakov JLA, ki se predajajo, je zmotila nekatere v Srbiji, še večji problem pa je, da tudi nekatere v Sloveniji. Bržkone tiste, ki jim osamosvojitev tako ali tako ni bila intimna opcija.

“25. junij, dan državnosti. Čestitamo. SDS.” To je napis na plakatih, ki te dni visijo po vsej državi in ki Slovenke in Slovence opozarjajo, da bo mlada država čez nekaj dni praznovala svoj 28. rojstni dan. Desno od napisa je slika nekaj vojakov JLA, ki imajo dvignjene roke, torej so se predali – Slovenci so uspeli okupatorja prisiliti k umiku iz države. Spodaj najdemo še slovensko zastavo. Ne gre za nestrpno, ne gre za škodoželjno, ne gre za na kakršen koli način sporno vsebino, zaradi katere bi se morali Slovenci med seboj prepirati na socialnih omrežjih. A točno to se je zgodilo pod zapisom ene izmed srbskih uporabnic Twitterja, ki ji je šla vsebina na plakatu, seveda zaradi poraza njenega naroda (JLA je v veliki meri kontrolirala Srbija), močno v nos.

“V Sloveniji je osnovan reklamni pano z napisom dan državnosti z vojaki JNA. Ali oni tukaj govorijo o ujetih otrocih, starih med 18 in 19 let? Država, kateri je zločin (uboj treh vojakov JNA) na prelazu Holmec najpomembnejša bitka v zgodovini. Drugega tako ali tako nimajo kaj proslavljati,” je na Twitterju zapisala uporabnica Boža Đokovićka, domnevno doma iz Kragujevca v Srbiji, in zraven priložila sliko plakata. Bržkone gre za navadno provokacijo, saj je bila agresorska JLA tista, ki je nad Slovenijo poslala tanke, vojakom pa so celo dejali, da je Jugoslavijo napadel zunanji sovražnik. V vojni za Slovenijo je na napadeni strani umrlo 19 ljudi, 182 je bilo ranjenih. Številke, ki so morda zanemarljive v primerjavi s smrtnimi žrtvami v kakšni drugi vojni, tudi v vseh drugih, ki jih je na Balkanu zakuhala JLA, a vsekakor še kako boleče za vse svojce padlih slovenskih domoljubnih herojev.

Velikosrbske težnje na Twitterju. (Foto: Twitter)

Takole po srbsko piše Franci Kek in daje prav uporabnikom, ki na Twitterju izražajo velikosrbske težnje. (Foto: Twitter)

Napad na Slovenijo je bil prvi oboroženi spopad v Evropi po 2. svetovni vojni
To je bil, ne glede na število vojakov, ki jih je podcenjujoča agresorska vojska poslala v bitko, prvi oboroženi spopad v Evropi po drugi svetovni vojni, dobila pa ga je Slovenija. Srbija, na drugi strani, je sicer vse svoje bitke v zgodovini izgubila, danes pa proslavlja poraze, denimo proti Turkom. Morda je zato v tem kontekstu mogoče razumeti srbske kritike na račun slovenskih domoljubnih plakatov, težje pa je razumeti, zakaj bi šli takšni plakati v nos Slovencem. Kot so šli denimo znanemu komiku Franciju Keku, ki je pod srbskim komentarjem, prav tako v srbščini, zapisal: “To radi (dela) SDS.”

Ni sicer mogoče razumeti, zakaj bi se Kek postavil na stran nekoga, ki se posmehuje slovenski osamosvojitvi in državnemu prazniku, s katerim mladi narod obeležuje zmago nad agresorjem. Kek je to skušal nato na svojem profilu še dodatno pojasniti; zapisal je, “da milo rečeno, fotografija ni ravno zadetek!”. Pojasnila, kaj na fotografiji je spornega, saj gre la za zgodovinska, zmagovita dejstva, Kek kajpak ni pripisal.

Franci Kek v svojih zapisih na Twitterju ne daje slutiti, da bi šlo za potegavščino. Očitno na slovensko zmago proti JLA v resnici ni ponosen. (Foto: STA)

Burni odzivi na Kekov zapis – bi se morda kar izselil iz Slovenije?

Ob tem je seveda naletel na ostre odzive na Twitterju. “Da vas ni nič sram. Veliko mož je doma pustilo žene z malimi otroki in šlo zastavit lastno življenje za našo bit, a vi bi pa zdaj na tak obskuren način omalovaževali padle žrtve in pogum naših mož, bratov, prijateljev, znancev. Veš kaj, Franci, zares sramota,” je zapisala Erika Planinšec. “Ja, a nismo s predajo samostojne JLA dobili samostojne Slovenije? Morda bi se Franci odselil,” je bila ogorčena Alenka Helbl. Vanjo Trentelj se je obregnil ob Kekovo srbščino: “Kek, kaj pomeni beseda RADI, daj mi prevedi.” Še korak dlje pa je šel Aleš: “Kek, tvoji komentarji so sramota. Slovenija je bila žrtev jugo-komunistične soldateske, ki je imela, žal, podporo Srbije. Očitno ti je blizu velikosrbska politika.” Če zaključimo še z z besedami Bojana Škeca, “je to za nekatere razočaranje, večina pa še čaka na pravo demokratično ureditev, kjer jugo-komunistična hobotnica več ne bo obstajala. Upam, da dočakam ta čas”.

Naj spomnimo. Predsednik vlade Marjan Šarec se je v kratkem obdobju svojega vladanja zapletel v kar nekaj besednih dvobojev z voditelji sosednjih držav, ki da naj bi hlastali za slovenskim ozemljem. Zunanje sovražnike je našel tako v Italijanih, kot tudi v Hrvatih in Madžarih, njegov zunanji minister Miro Cerar je kritiziral celo Avstrijce. Tudi Bruselj je Šarec kritiziral, ker ni priskočil na pomoč in prisilil Hrvaške v spoštovanje arbitražne odločbe, za Slovenijo tako ali tako slabe razsodbe. Bo obsodil tudi velikosrbske težnje na Twitterju, ki jih več kot očitno zagovarja celo Franci Kek? Verjetno ne, saj bi s tem branil Slovensko demokratsko stranko …

T. F.