fbpx

[Video] Beloruska opozicijska voditeljica ekskluzivno za Nova24TV: “Naši najbližji so zaprti, ljudje živijo v strahu, cena za javno protestiranje je trenutno previsoka”

Svetlana Tihanovska (Foto: Nova24TV)

Najprej naj povem, da je to moj drugi obisk v Sloveniji. Osebno me je povabil vaš predsednik vlade. To je čudovita priložnost za Beloruse, da opomnimo Evropsko unijo o trenutni situaciji v Belorusiji, močno se trudimo, da bi belorusko vprašanje ostalo na agendi, ker je to pomembno vprašanje, ne samo za beloruski narod, ampak tudi vse druge demokratične države,” je beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska dejala v pogovoru za Nova24TV.

Na zadnjih predsedniških volitvah v Belorusiji je po uradnih podatkih 80,1 odstotkov glasov dobil dolgoletni diktator Aleksander Lukašenko. Drugouvrščena Svetlana Tihanovska je dobila 10,12 odstotkov glasov, nato pa pobegnila iz države. Z Zahoda so začele prihajati obtožbe o ukradenih volitvah. V Belorusiji so že dalj časa protesti s katerimi organi pregona brutalno obračunavajo. Svetlana Tihanovska se je 16. Blejskega strateškega foruma udeležila na povabilo predsednika vlade Janeza Janše.  Govor je imela na večerji voditeljev. V nadaljevanju sledi intervju za Nova24TV.

Gospa Svetlana Tihanovska, dober večer. Dobrodošli na Bledu, dobrodošli v Sloveniji.
Hvala vam. Dober večer.

Gospa Tihanovska, kaj je bil glavni namen vašega obiska na tukajšnjem Blejskem strateškem forumu? Kdo vas je povabil semkaj? Slovenija je letos julija prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Kako lahko uporabite vaše osebne vezi s slovenskim predsednikom vlade Janezom Janšo, da bi pomagali beloruskemu narodu, ki se še vedno sooča z diktaturo predsednika Lukašenka?
Najprej naj povem, da je to moj drugi obisk v Sloveniji. Osebno me je povabil vaš predsednik vlade. To je čudovita priložnost za Beloruse, da opomnimo Evropsko unijo o trenutni situaciji v Belorusiji, močno se trudimo, da bi belorusko vprašanje ostalo na agendi, ker je to pomembno vprašanje, ne samo za beloruski narod, ampak tudi vse druge demokratične države. Zdaj, ko je v Belorusiji prevagala avtokracija, se moramo boriti za demokratične vrednote in te vrednote delimo. Na tem forumu ustvarjamo nove vezi, srečujemo se z ljudmi, ki lahko pomagajo naši državi, ne samo v procesu revolucije ampak tudi glede prihodnosti Belorusije. Ustvariti moramo diplomatske odnose, ki bodo pomembni za belorusko prihodnost. Pozivamo demokratične države, naj stojijo Belorusiji ob strani. Potrebujemo pomoč, potrebujemo podporo, ker boj, ki ga bijemo, je težak. Belorusi vlagajo v naši državi vse napore, ampak mi potrebujemo v tem boru podporo demokratičnih držav.

Svetlana Tihanovska z voditeljem Luko Svetino

Trenutno ste v izgnanstvu v tujini, ampak zagotovo ste o stanju v vaši državi dobro obveščeni. Kakšno je torej trenutno stanje v Belorusiji? Se situacija poslabšuje?
Po eni strani se situacija poslabšuje, ker je tekom protestov eskaliralo nasilje. Z represivnimi metodami grozijo ljudem, ki se upirajo. To je srce parajoče, naši najbližji so zaprti, ljudje živijo v strahu, cena za javno protestiranje in upor je trenutno previsoka. Vsaka oseba tvega, da jo bodo ugrabili, v vsakem trenutku, doma, v službi, na sprehodu – in jo stlačili za rešetke. Ljudje se ne počutijo varno, ne počutijo se samozavestne, strahu navkljub pa se ljudje boju (za demokracijo) niso odpovedali. Boji se trenutno odvijajo v podzemlju, ampak gradimo strukturo za ljudi. Ljudje se samoorganizirajo in iščejo nove načine za medsebojno komunikacijo in za upor. Ljudje, ki so morali pobegniti, takšnih je več sto tisoč, prav tako nadaljujemo s svojim bojem v izgnanstvu. Ljudje so iznašli številne iniciative, s katerimi poskušajo pritiskati na režim. Po eni strani ljudje pomagajo političnim zapornikom in njihovim družinam, zbirajo finančna sredstva za tiste, ki so morali pobegniti, s tem pa seveda vršijo pritisk na režim. Naša naloga je, da vztrajamo. Malo je priložnosti, ampak izkoristimo sleherno, da pokažemo režimo, da se ne bomo vdali v našem boju, dokler bodo ljudje zaprti. Naš glavni cilj je izsiliti nove volitve, ki bodo pravične. Ne smemo se ustaviti, enostavno moramo nadaljevati z našim bojem, dokler ne bo v Belorusiji stekel dialog. Skupaj bomo lahko izšli iz te politične in humanitarne krize.

Aretacije beloruskih protestnikov med protivladnem shodu v Minsku (foto: EPA)

Kaj bi se vam zgodilo, če bi prestopili mejo z Belorusijo? Bi vas nemudoma aretirali?
Zagotovo. Naj povem, da se je v Belorusiji v zadnjem času pojavilo ogromno teroristov in ekstremistov. Tudi sama sem bila proglašena za teroristko, zato bi me zagotovo aretirali takoj, ko bi prestopila mejo z Belorusijo. Ampak navkljub temu, da trenutno živim v drugi državi, se ne počutim, kot da nisem doma, saj vsak dan komuniciram z ljudmi v Belorusiji, komuniciram z delavci, učitelji, študenti, zdravniki. Vsi ti ljudje prispevajo nekaj k temu uporu.

Kaj je po vaše glavni razlog, da Lukašenko na volitvah kar naprej zmaguje s takšno razliko? Kako je to mogoče?
Tako zelo si želi ohraniti svojo moč, zato se poslužuje okrutnih metod, nasilja. S pomočjo policije in KGB-ja nadzorujejo ljudi. Z nasiljem in orožjem je enostavno obdržati svojo moč. Tukaj ni govora o poštenosti, zato moramo ta režim zrušiti, korak za korakom.

Slovenska opozicija kar naprej govori o izginjajoči demokraciji v Sloveniji, z obtožbami se lotevajo predsednika vlade, da poskuša zarezati v medijsko svobodo, da je njegova vlada grožnja svobodi govora. Kakšni so vaša opažanja glede stanja demokracije v Sloveniji. Vi pač dobro veste, kako izgleda diktatura …
Tako je, ker vemo, kako diktatura izgleda, pozivam vse države, naj varujejo demokracijo, naj jo negujejo in slavijo, ker jo je zelo enostavno izgubiti, zelo težko pa jo je pridobiti. Skoraj vsaka država ima svoje notranje težave, nikakor pa nam ni treba izgubiti demokratičnih vrednot, ki morajo biti v ospredju naših prizadevanj. Poskušati moramo preseči probleme, a ohraniti spoštovanje vladavine prava, svobodo govora, človekove pravice. To so osnovne vrednote, na katerih mora temeljiti vsaka država.

Gospa Svetlana Tihanovska, najlepša hvala, da ste si vzeli čas za nas. In seveda, želimo vam lep preostanek obiska v Sloveniji.

S Svetlano Tihanovsko se je pogovarjal novinar Nova24TV Luka Svetina