fbpx

[Video] “2600 okuženih na dan, desetine umrlih na dan, skoraj sto na intenzivni terapiji, čez 500 v bolnicah zaradi virusa! Ali ni to tehten razlog za izredne razmere?”

Foto: epa

Situacija v Sloveniji je zelo resna, beležimo rekordno število okuženih. Število hospitaliziranih in na intenzivni negi se vztrajno povečuje, zdravstvenega kadra pa primanjkuje. Zdravniško osebje vlaga vse napore, da bi rešili čim več življenj, da ne bi bilo preveč smrti, skupaj z njimi pa se trudijo tudi na vladi. Medicinsko osebje, tehniki in vsi, ki lahko pomagajo, pomagajo zato, da bi se lahko izvlekli iz te krize, medtem pa po mnenju Tomašiča opozicija dela ravno nasprotno, saj si ne želijo naložiti aplikacije in biti zgled ostalim. “Aplikacija bi bila učinkovita, če bi si omenjeni in njim podobni aplikacijo naložili,” je obrazložil. V nadaljevanju omeni oddajo Preverjeno in njihov prispevek o “policijski uri”, kjer pravi, da bi morali opozoriti prebivalce o tem, da ne spoštujejo odlokov, a tega ne storijo, medtem pa trdijo, da trenutno stanje niso izredne razmere, zaradi katerih bi morali uvesti omejitev gibanja. Pravnike, ki pravijo, da je policijska ura lahko dovoljena le v izrednih razmerah pa Tomašič pozove: “Koliko jih mora umreti, da bo to tehten razlog?” Za Intelektualca tedna pa je bil ponovno izbran Marjan Šarec.

“Na drugi strani pa “covid bedaki” še zmeraj ne nehajo rušiti napore te vlade, rušiti poskuse, da se ta epidemija umiri in da začne padati število okuženih, da pridemo v normalne razmere,” je poudaril voditelj oddaje Boris Tomašič. Za primer je prikazal prispevek oddaje Svet na kanalu A, kjer so vprašali politike ali so si naložili aplikacijo Ostani zdrav. Medtem ko so vladni predstavniki obrazložili, da aplikacijo imajo, pa je slika v opoziciji drugačna.

Nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec je povedal, da aplikacije nima, kar je obrazložil takole: “Nenazadnje je tudi predsednik vlade na Svetu za nacionalno varnost priznal, da ni učinkovita.” Tomašič je Šarca pozval, naj se ne norčuje iz slovenskih državljanov, bolnikov, zdravnikov in medicinskega osebja. “Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da aplikacija ni učinkovita, če je nima naložene velika večina državljanov,” je obrazložil Tomašič in še pravi, da je del stavka Šarcu očitno dovolj, da se lahko norčuje iz državljanov. Tudi Tanja Fajon iz Socialnih demokratov je prav tako nima, saj pravi, da je prostovoljna. Tudi Luka Mesec je povedal, da aplikacije ni naložil, ker ne zaupa vladi. Alenka Bratušek prav tako ne, saj pravi, da si je ne bo naložila, dokler ne bo nedvoumno jasno, da ji Aleš Hojs pri gibanju ne more slediti, kar je Tomašič označil za čisto sprenevedanje.

Aplikacija bi bila učinkovita, če bi si omenjeni in njim podobni aplikacijo naložili. Tomašič meni, da bi morali biti omenjeni politiki zgled državljanom in bi si morali naložiti aplikacijo Ostani zdrav. Na primeru Finske pove, da si je kar 5 milijonov Fincev od skupno 5,5 milijona aplikacijo naložilo, kar jim je pomagalo pri zajezitvi epidemije. Pravi, da sami opozarjajo, da bi morali zamejiti epidemijo, medtem pa si sami aplikacije ne želijo naložiti. Obrazložitev najde le v tem, da poskušajo na vsak način zrušiti Janšo in meni, da je bilo njihovega norčevanja dovolj.

Anketa oddaje Svet na Kanalu A o uporabi aplikacije Ostani Zdrav med politiki (Foto: Nova24TV)

Komu Slovenci najbolj zaupamo v času epidemije?
“Raziskavo je naredila Mediana, ki velja za neko resno agencijo, a vzeli so vzorec le 505 ljudi, kar je absolutno premalo,” je Tomašič dejal glede pomanjkljivosti raziskave zaradi premajhnega vzorca. Večina strokovnjakov meni, da bi vzorec moral temeljiti na najmanj 700 vprašanih, da bi lahko anketa bila relevantna. V raziskavi je bilo ugotovljeno, da kar 25,4 odstotka državljanov zaupa vodji svetovalne skupine za covid-19 Bojani Beović. 15,2 odsotka zdravnikom epidemiologom, 14,7 odstotka pa Jelku Kacinu. Milan Krek, ki bi ga bilo potrebno takoj zamenjati z Nino Pirnat pa je na četrtem mestu,” je poudaril v šali in spomnil na zahteve opozicije, naj zamenjajo Kreka kot direktorja NIJZ. Medtem ko vsi tako kritizirajo Janšo, se je ta znašel na petem mestu. “Kar je še posebej zanimivo pri tej raziskavi pa je to, da trije odstotki zaupajo Marku Potrču, le 2,2 odstotka pa medijem, ljudje pa zaupajo najbolj govorcem na tiskovnih konferencah,” je poudaril.

Anketa Mediane komu državljani najbolj zaupajo v času epidemije (Foto: Kanal A)

V nadaljevanju je pokritiziral oddajo Preverjeno, ki so pripravili prispevek na temo tako imenovane “policijske ure”. Poudaril je, da so ustvarili dramo s prispevkom. “Tretja noč, odkar imamo policijsko uro, prvič v samostojni Sloveniji,” je poudaril Tomašič, kar po njegovem mnenju predstavljajo kot nek triler ali grozljivko s čimer si želijo poudariti, kako zloben je premier, ki si po njihovo želi odvzeti človekove pravice. “Namerno manipularate,” je poudaril. Pri tem pa je pokritiziral delo novinarjev omenjene oddaje, saj meni, da bi morali ljudi opozoriti, da kršijo omenjen odlok. Namesto tega pa intervjuvajo mlade, ki jim je dolgčas in pravijo, da včasih kršijo odlok in se skrivajo pred policijo.

Ali 2600 okuženih na dan ni dovolj za razumevanje izrednih razmer?
V nadaljevanju poudarjajo mnenje pravnikov, da lahko država razglasi policijsko uro, le če razglasi izredno stanje in menijo, da oblasti ravnajo protiustavno. “2600 okuženih na dan, desetine umrlih na dan, skoraj sto na intenzivni terapiji, čez 500 v bolnicah zaradi virusa, ni tehten razlog?” Se sprašuje Tomašič in jih še pozove, koliko bi jih moralo umreti, da bi to oni sprejeli kot tehten razlog. Kot obrazloži, se je vlada odločila omejiti gibanje v nočnih urah, saj so ugotovili, da se na zasebnih zabavah virus najbolj prenaša, s tem pa so dosegli tudi to, da ni potrebno vstopati v stanovanja zaradi omenjenih zabav, ker je vstop v stanovanja prepovedan brez sodnega odloka. “Kako naj policija ločuje med tistimi, ki se sprehajajo in tistimi, ki odhajajo na zabavo,” jih je še pozval.

Objava nacističnega odloka o policijski uri med drugo svetovno vojno (Foto: Nova24TV)

“Država je sprejela ukrep, da prepreči širitev virusa, da bi bilo čim manj mrtvih,” je še enkrat poudaril Tomašič in se mu zdi predrzno, da si ta ukrep dovolijo primerjati s policijsko uro v času druge svetovne vojne. “To je bilo nekaj povsem drugega,” še obrazloži in se mu ne zdi pravilno, da se ti dve stvari sploh povezujeta.

Po mnenju Tomašiča mediji dajejo Jaši Jenullu brezplačno propagando (Foto: PopTV)

V prispevku so še v oddaji Preverjeno poudarili, da protestniki tokrat ne protestirajo, saj so se odločili, da bodo to po 26. tednih, zaradi epidemiološke slike začasno prekinili. Jaša Jenull, zakaj ima ta človek reklamo na tej televiziji?” Se sprašuje Tomašič in obrazloži, da je njegov oče vrhovni državni tožilec Hinko Jenull, mati pa Jožka Hegler, ki naj bi bila v kazenskem postopku zaradi poneverjanja denarja. Meni, da bi morali protestniki ukrepe spoštovati že prej, saj smo za zajezitev epidemije lahko odgovorni le mi sami. “Če ne bomo spoštovali ukrepov, se bo pač virus širil,” še obrazloži. Za Intelektualca tedna so gledalci ponovno izbrali Šarca.

Sara Rančigaj