fbpx

[Video] COVID-19: Število smrti v Sloveniji naraslo na 11, primerov okužb že 730!

(foto: Demokracija)

Kot je sporočila vlada, je bilo do sobote ob 24. uri zabeleženih 46 novih okužb s SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 730. Virus pa je terjal še dve novi smrtni žrtvi, do zdaj skupno 11. V UKC Ljubljana so ob lepem vremenu zabeležili več poškodovanih v adrenalinskih športih, policisti pa so odkrili številne kršitve odloka o zbiranju najpogostejše.

Vlada Republike Slovenije je sporočila, da je bilo do sobote 28. marca do 24. ure v Sloveniji potrjenih 46 novih okužb z novim koronavirusom SARS-CoV-2, skupno število primerov okužb je tako naraslo na 730.

V soboto je bilo po navedbah vlade v Sloveniji izvedenih 997 novih testov, število vseh izvedenih testov do zdaj tako znaša 20.753.

Ponovno se je povečalo tudi število smrtnih žrtev novega koronavirusa. V soboto sta umrli še dve okuženi osebi, tako se je skupno število umrlih povzpelo na 11. Iz dneva v dan je bolj obremenjen tudi zdravstveni sistem, po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zaradi COVID-19 zdravi skupno 101 oseb, od tega 23 na enotah intenzivne terapije.

V UKC Ljubljana več poškodovanih v adrenalinskih športih, policisti pa so odkrili številne kršitve odloka o zbiranju

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je v soboto kljub omejitvam gibanja obravnaval veliko poškodovanih v različnih adrenalinskih in športnih dejavnostih. To otežuje delo zaposlenih, saj morajo vsakega poškodovanega v času epidemije obravnavati kot potencialnega bolnika s covidom-19, kar pomeni, da morajo zaščititi osebje in prostor. “Še vedno prihajajo ljudje težko poškodovani, ker skačejo z jadralnimi padali, prihajajo tudi gorski kolesarji in motoristi. Razumemo in pričakujemo poškodbe oseb, ki opravljajo delo, ki je izpostavljeno tveganjem, vendar si želimo bistveno manj nepotrebnih poškodb. Moramo se zavedati, da ne gre za počitniški čas, ampak za karanteno,” je povedal vodja urgentnega kirurškega bloka Anže Kristan.

Kot je pojasnil, morajo pri obravnavi vsakega poškodovanega zaščititi celotno osebje in prostor, saj morajo oskrbeti pacienta ter hkrati paziti na svoje zdravje. Ob tem zaznavajo tudi težave pri preskrbi s krvjo – v soboto so obravnavali dve hudi poškodbi, zaradi katerih so porabili veliko krvi, poroča STA.

“Sobota je bila katastrofalna. Imeli smo veliko težkih poškodb, tako kot na običajno sončno soboto,” je pojasnil predstojnik kliničnega oddelka za travmatologijo Matej Cimerman.

Državljane je zato znova pozval, naj ostanejo doma. “Ne obrezujte drevja, ne vozite se z motorji ali gorskimi kolesi. Ostanite doma. Preberite kaj, pokličite dobre prijatelje,” je dodal. Policisti so sicer v sobotnem poostrenem nadzoru nad izvajanjem odloka o začasni prepovedi gibanja izrekli 112 opozoril, na zdravstveni inšpektorat pa so podali tudi 90 predlogov za uvedbo prekrškovnih postopkov.

Rok Krajnc