fbpx

[Video] Demanti Janše o izjavah Spomenke Hribar, ki se je na televiziji debelo zlagala: “očitno je nekaterim za zaščito svojih privilegijev dovoljeno prav vse”

Spomenka Hribar (Foto: STA)

Predsednik vlade Janez Janša je objavil demanti trditve dr. Spomenke Hribar v oddaji Studio City iz 29. junija 2020, kjer je Hribarjeva trdila, da je Janša pred leti izjavil, da “osamosvojitev še ni končana, ker še vedno obstajajo ljudje, ki pravijo, da je bilo v Jugoslaviji boljše.” Janša je trditve Hribarjeve kategorično zanikal in spomnil, da je “nekaterim v Sloveniji za zaščito svojih privilegijev dovoljeno prav vse.”

“Govoril je, Janez Janša, predsednik vlade, in to kar je rekel je simptomatično. Rekel je da sprave ni in je ne bo dokler bodo obstajale grožnje s smrtjo.” je v svojem uvodu za oddajo Studio City, ki je bila predvajana 29. junija 2020 začela dr. Spomenka Hribar.

“Jaz jih dobivam skoraj vsak dan, moj mož tudi, in namreč zakaj je to pomembno, ta izjava? Jo moramo povzeti z neko drugo izjavo, ki jo je dal pred leti,” je nadaljevala Hribarjeva. “Namreč, da osamosvojitev še ni končana, ker še vedno obstajajo ljudje, ki pravijo, da je bilo v Jugoslaviji boljše.”

Sam premier Janša je Trditve Hribarjeve zanikal. “Te druge izjave jaz nisem nikoli dal, nikoli nisem česa takšnega rekel niti izjavil, niti zapisal, niti pomislil. Gospa si je to gladko izmislila, se debelo zlagala. Očitno je nekaterim v Sloveniji za zaščito svojih privilegijev dovoljeno prav vse.”

V Jugoslaviji je bilo bolje
Hribarjeva je na podlagi izjave, ki si jo je izmislila nato izpeljala še analizo. “Kaj to pomeni?” se je vprašala. “Da bo [Janša] osamosvajal Slovence, dokler ne bodo vsi enako mislili, da živimo v najboljšem od vseh svetov, čeprav je današnji svet mnogo drugačen, mnogo slabši kot je bil, kot smo predvidevali, kot smo si želeli, kot bi lahko bil.”

Vročične sanje totalitarcev. Vedno bodo druge obtoževali tistega, česar so sami krivi. Ta utopični pogled na svet in zahteva po enakosti v mišljenju je namreč ena od prepoznavnih lastnosti komunizma iz katerega smo vsaj na papirju pred skoraj tremi desetletji pobegnili. “Pravijo da je komunizem viden na obzorju, kaj je torej obzorje?” so se še v Sovjetski zvezi spraševali na Radiu Yerevan. “Obzorje je imaginarna črta, ki se premakne vsakič, ko se ji približate,” se je glasil odgovor.

Odprtje simpozija Slovenska sprava, ki ga je tridesetletnici spravne slovesnosti v Kočevskem rogu in ob stoletnici rojstva nadškofa dr. Alojzija Šuštarja pripravila Slovenska akademija znanosti in umetnosti. Sociologinja in nekdanja političarka Spomenka Hribar. (Foto: STA)

Hribarjeva Janšo obtožuje, da želi doseči da bi “vsi enako mislili, da živimo v najboljšem od vseh svetov, čeprav je današnji svet mnogo drugačen, mnogo slabši kot je bil.” Kot je bil, lahko ugibamo se nanaša na razpadlo komunistično Jugoslavijo. To isto državo kjer je bil enopartijski sistem, drugačemisleče pa se je preganjalo, zapiralo in pobijalo. Pomislite, za Hribarjevo je današnji svet, v katerem je ne samo dovoljeno drugače misliti, temveč je pluralnost idej celo zaželjena, “mnogo slabši kot je bil.”

Za komunistične utopiste bo svet vedno “mnogo drugačen, mnogo slabši kot je bil kot smo predvidevali, kot smo si želeli, kot bi lahko bil.” Seveda ne bodo sami nikoli krivi za to. Krivi so drugi, ki jim onemogočajo uresničitev tega komunističnega sna, ti drugorazredni, ki enostavno nočejo misliti, tako kot oni, zavedni komunisti in njihovi nasledniki, ki še danes imajo v rokah vse vzvode moči. Janša ima prav. “Očitno je nekaterim v Sloveniji za zaščito svojih privilegijev dovoljeno prav vse.”

Ivan Šokić