fbpx

[VIDEO] En minister lagal, drugi pa podal najbolj bizarne razloge, zakaj je ta vlada dobra za gospodarstvo

Foto: STA

Po včerajšnji seji vlade je naša televizijska ekipa ujela dva ministra slovenske vlade, katerih odgovori so bili nadvse čudni. Eden se je gladko zlagal, drugi pa očitno ne ve čisto, o čem govori. Gre za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dejana Židana, in za ministra za gospodarstvo, Zdravka Počivalška.

Prvi je bil na tapeti minister Židan. Naša novinarka ga je vprašala, kako komentira dejstvo, da novo ustanovljeno državno podjetje za gozdove (Slovenski državni gozdovi, d. o. o.) nima strategije delovanja. Minister se je odzval in dejal, da kolikor on ve, strategijo delovanja pripravljajo, in da podjetje vsak mesec izkazuje boljše rezultate. Seveda ni omenil, kakšne.

Židan ne ve, kaj dela ali pa laže
To, da je strategija upravljanja in delovanja podjetja v pripravi, pa je čista laž. Iz podjetja samega so nam pred tednom, ko smo o tem poizvedovali pri njih, odgovorili: “Strateški načrt družbe SiDG, ki je opredeljen v Aktu o ustanovitvi družbe, se pripravi za obdobje 10 let; po pridobljenem mnenju nadzornega sveta ga sprejme ustanovitelj (Vlada RS) kot skupščina družbe. V skladu z Začasnim poslovnim načrtom bo strategijo pripravilo redno poslovodstvo, ki ga mora na podlagi razpisa imenovati nadzorni svet družbe.”

Ni treba posebej poudarjati, da družbo zaenkrat vodi začasno poslovodstvo. Iz odgovora pa je več kot jasno, da se bo s strateškim načrtom družbe ukvarjalo redno poslovodstvo, ko bo to imenovano. Po domače, v podjetju nimajo in ne pripravljajo nikakršnega strateškega načrta. Minister Židan pa trdi, da je po njegovih podatkih tak načrt že v pripravi. Židan je torej popolnoma neinformiran ali pa laže.

Minister Počivalšek in njegov ubogi uravnoteženi proračun
Tudi minister Počivalšek je bil precej šokiran nad vprašanjem. Tako zelo, da je naprej odgovoril: “Sploh ne razumem vprašanja.” Ko je naša novinarka vprašanje ponovila (“Trdili ste, da imamo uravnotežen proračun, čeprav imamo več kot 700 milijonov primanjkljaja. Kako to komentirate?”), pa se je minister odzval z eno bolj bizarnih izjav v zadnjem času.

“Naš proračun je uravnotežen na bazi maastrichtskega dogovora, da je naš primanjkljaj v okviru tega. Prej pa ni bil. In izjava se nanaša na to, da je pač proračun zbalansiran tudi z naslova primanjkljaja in pa gospodarske rasti, ki jo imamo,” je dejal Počivalšek.

Torej minister Počivalšek še vedno ne razume, kaj je to uravnotežen proračun. Uravnotežen proračun je namreč čista ničla. Toliko prihodkov, kot odhodkov. Človek, ki je na čelu našega gospodarstva, pa trdi, da je, zato ker je primanjkljaj v okvirih dogovora, proračun uravnotežen.

To je ravno tako, kot da bi trdili, da ste shujšali za dva kilograma, čeprav bi se zredili za enega. Ko bi vas kdo vprašal po zdravju, pa bi dejali: “Moj zdravnik mi je rekel, da se lahko zredim za tri kilograme. Ker sem se le za enega, to pomeni, da sem shujšal za dva.” Argument absurda je tu nujen, da ljudje spoznajo, da je dovoljeni primanjkljaj še vedno primanjkljaj in da ob več kot 700 milijonih minusa noben minister ne more trditi, da imamo uravnotežen proračun.

Trije ukrepi za boljše gospodarstvo ali trije izgovori
Še bolj tragikomično pa je postalo, ko je naša novinarka od ministra zahtevala, da ji našteje tri ukrepe za gospodarsko rast, ki jih je sprejela ta vlada oziroma minister sam. Absurdnost odgovorov je vredna politika, ki misli, da so vsi državljani popolni cepci.

Ukrep številka ena – še več birokracije
“Prvi ukrep je zmanjšanje administrativnih ovir. Od 1. julija letos, ko je štartal program MSP test, se pravi test za mala in srednja podjetja, vsak predpis vlade testiramo na podlagi vpliva na malo gospodarstvo,” pravi Počivalšek. Če prav razumemo, je vlada uvedla še en birokratski organ, ki bo testiral vplive predpisov vlade (katerih? – prav dosti jih ni bilo) na mala podjetja. Gre za še eno floskulo o analizah in raziskavah, ki nam jih že dve leti prodaja ta vlada. Kako analize, ki za rezultat nimajo realnih ukrepov za razbremenitev gospodarstva, vpivajo na mala podjetja, ve samo Bog. In seveda minister Počivalšek.

Ukrep številka dve – mala davčna reforma
“Drugi ukrep sicer z našega zornega kota ni dovolj velik, je pa prva stopnica. Ta mala davčna reforma,” meni gospodarski minister. Z malo davčno reformo se je do neke mere razbremenilo delovno silo. A kaj, ko so dodatno obdavčili kapital. S 17 na 19 odstotkov. To pomeni, da za tuje investitorje Slovenija ne bo ravno privlačna, kar pomeni manj tujega kapitala za slovensko gospodarstvo. Ampak tako ali tako slovenska ekonomija sledi pravilu “svojega nimamo, tujega nočemo.”

Ukrep številka tri – se še pripravlja
“Tretji ukrep pa je v zaključku. To pa je dokument, ki ga pripravlja Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve – dokument za dostojno delo – s katerim želimo narediti en korak naprej k fleksibilizaciji delovno-pravne zakonodaje,” meni minister. Kaj bo ta ukrep naredil, minister ni povedal, lahko pa sklepamo, da bo efekt bombastičen. Tako kot pri večini vladnih (ne)ukrepov. A pomembno je, da se naslov dokumenta sliši privlačno.

In tako smo tam, kjer smo upali, da ne bomo nikoli. En minister gladko laže, drugi pa našteje tri ukrepe za izboljšanje gospodarstva in s tem pove to, kar že dolgo poudarjamo – ta vlada za gospodarsko rast, s katero se tako hvali, ni naredila popolnoma ničesar.

A. R.