fbpx

[Video] Najbolj iskren napad na neodvisnost RTV! Levi aktivisti bi ga prevzeli mimo zakonov!

Foto: zajetje zaslona

“Kako se že reče temu, s čimer aktivisti stranke Levica na RTVS opletajo? Grožnja s celo serijo kaznivih dejanj? Napad na vladavino prava? Ogrožanje dela zakonito izvoljenih organov? Takšne skrajnosti doslej še nismo videli v državi. Počasi bo dovolj,” je izjave na javni tribuni o razmerah na RTV Slovenija komentiral predsednik vlade Janez Janša. “Je*eno več nas je kot njih, njih je samo ene par,” je bil namreč le eden izmed aktivističnih vzklikov Marcela Štefančiča, ki so mejili celo na grožnje. Helena Milinković, vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTV Slovenija, pa je napovedala prevzem RTV-ja.

“Na javni tribuni o razmerah na RTV Slovenija so govorci opozorili na pritiske, ki se izvajajo nad zaposlenimi, predstavili peticijo za javno radiotelevizijo, razpravljali pa tudi o tem, kakšen bi javna radiotelevizija morala biti,” poroča MMC. Voditelj oddaje Studio City Marcel Štefančič je ugotavljal, da so, kot je videti, “vsi na naši strani”, ob tem je pojasnil, da je peticijo za vrnitev Studia City podpisalo že skoraj 40 tisoč ljudi – pa čeprav se oddaje sploh ni ukinilo, ampak se zgolj začasno umika, zaradi predvolilnih soočenj. Na javno tribuno predsednika Programskega sveta dr. Petra Gregorčiča sindikati pričakovano niso upali povabiti, je pa tribuna razkrila načrte sindikalnih aktivistov – prevzem RTV Slovenija za izvajanje političnega aktivizma.

Je*eno več nas je kot njih, njih je samo ene par,” je v aktivističnem duhu vzkliknil Štefančič in s tem nehote razkril, da so na RTVS moteči drugače misleči, tudi če jih je zgolj ene par. “In vemo točno, kateri so,” je zagrozil Štefančič. Helena Milinković, vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTV Slovenija je dejala, da so številni kolegi in kolegice tarče napadov, a jih bodo v sindikatu kolektivno zaščitili. A s tem očitno ni imela v mislih Igorja Pirkoviča, Jadranke Rebernik ali pa dr. Jožeta Možine – torej “teh par” novinarjev, ki dejansko so tarča napadov. Še več, Milinkovićeva je javno priznala, da imajo v planu prevzem RTV-ja.

https://twitter.com/PeterGregorcic/status/1506770134811164674?s=20&t=tsrsuuWoKj9oxelpkHLNDA

Politične vplive na medije bi preprečili s prenosom tega področja na ministrstvo?
Štefančič se je med drugim tudi zelo emocionalno zavzel za Roberta Goloba, češ da so mu rekli, da ga v oddaji ne bo imel, pa ga je kljub temu imel. Po njegovem mnenju bi tako morali ravnati tudi v ostalih uredništvih. Gre potemtakem za Goloba? Se zaposleni na RTV-ju vidijo v vlogi njegovih hlapcev? Pri Gibanju Svoboda so sicer v svojem programu navedli, da bodo “vzpostavili okvir, ki bo omogočil svobodno okolje za neodvisnost medijev, ki bo preprečeval neposredni politični vpliv na neodvisno delovanje medijev in zagotovil večji vpliv civilne družbe pri upravljanju z javnimi medijskimi servisi (STA, RTV).” Zapisali so tudi, da bodo pripravili novo medijsko zakonodajo, ki bo omejila sovražni govor in lažnih novic ter politični nadzor medijev. “Temu zakonu bosta sledila zakona o RTV in STA z namenom krepitve njune vsebinske avtonomije ter zmanjšanja političnega vpliva na delovanje. Spremenili bomo način financiranja medijskih vsebin, ki so v javnem interesu in medijev posebnega pomena ter podprli inovativne neodvisne medijske in novinarske projekte,” so še dodali. Zanimivo je, da imajo namen področje medijev v celoti prenesti na ministrstvo, ki bo izvajalo ukrepe informacijske družbe – preprečevanje neposrednega političnega vpliva na neodvisno delovanje medijev in prenos področja medijev na ministrstvo nekako ne gre skupaj.

Ko se jim enoumje skuša onemogočiti, protestirajo
“Levi mediji, novinarji, uredniki se že dve leti obnašajo, kot da so vojaki na fronti z desno vlado. Na RTV se sedaj levi novinarji obnašajo tako, kot so se lani obnašali na STA. Medije, ki jih vsi financiramo, bo treba končno pluralizirati,” se je odzval tudi Roman Vodeb, ki je v luči včerajšnje “enoumne novinarske tribune užaljenih levih novinarjev” posnel tudi komentar na YouTubu. “V debato “pro et contra” pa si ne upajo, ker jim bi zmanjkalo tal pod nogami. Njihov “egoistično-enoumni” diskurz je skregan s kategoričnim/etičnim imperativom. Zato se bojijo soočenja z drugače mislečimi,” je zapisal strokovnjak na področju psihoanalize. Poleg tega je tudi spomnil, da so mu vrata javne radiotelevizije zaprli zato, ker je rekel, da otrok rabi moškega očeta in žensko mamo: “To je to pokvarjena novinarska “bagra”, ki si je prisvojila nacionalno RTV. In ko se jim enoumje skuša onemogočiti, protestirajo – z dikcijo “Več nas je!” Grozljivo je, kar si upajo početi za moj denar!

Sara Kovač