[VIDEO] Grozljivka na Krasu: Evakuirali že 20 domačinov, 5 gasilcev je zaradi opeklin potrebovalo zdravniško pomoč

Kostanjevica na Krasu. Pozar na goriskem Krasu. Foto: Facebook profil PGD Nova Gorica

Fuck, 30 metrov od bajt. Familija je evakuirana, jaz še čakam, kaj bo. P…a. Držite pesti,” je slišati na posnetku obupanega Istrijana, ki se mu je hud požar prikradel 30 metrov do hiše. Vznemirjeni uporabnik Twitterja z nadimkom Roko je posnetek grozečih plamenov objavil na spletu. Še včeraj smo poročali, da se požar širi, a da je pod nadzorom. Ogenj je očitno ponovno ušel izpod nadzora, saj sedaj grozi hišam na slovenski strani meje, na italijanski pa so nekatere že zagorele. Na terenu gasilcem pomaga več helikopterjev. Slednji se soočajo s težavo, ker je zagorel še bazen, iz katerega so zajemali vodo. 

Ognjeni plameni nočejo pojenjati. Požar se je na Krasu z italijanske strani razširil na slovensko stran. Ogrožene so štiri vasi, kjer že tulijo sirene za alarm. V tem trenutku že poteka evakuacija vasi Sela na Krasu, Hudi Log, Korita na Krasu in Nova vas, sporočajo iz Civilne zaščite. Ogenj se je razširil tudi proti Mirnu. Sirena opozarja tudi prebivalce v Šempetru pri Gorici. Zaenkrat je bilo evakuiranih 20 prebivalcev.

Gasilci so se s požarom borili celo noč. Na intervenciji sodelujejo vse razpoložljive sile. Že zjutraj so bile na območje napotene gasilske enote iz podravske in prekmurske regije, tako da se je z ognjem borilo 600 gasilcev, nato pa so se tja odpravili še gasilci iz treh ljubljanskih enot.

Ponoči je na pomoč italijanskim kolegom priskočilo 15 slovenskih gasilcev s terena na Goriškem Krasu. Gasilci so sicer sporočili, da je bilo zaradi brezveterja mogoče ogenj vsaj delno zajeziti, stanje pa se je z jutrom očitno spet poslabšalo.

Suša povzroča logistične preglavice
Hude težave a sušo, ki te dni hromijo Primorsko, povzročajo tudi težave gasilcem, ki morajo zaradi izpada hidrantnega omrežja vodo dovažajo v cisternah in jo zlivajo v bazene, iz katerih jo potem zajemajo helikopterji. Za to, da gašenje požara ne bo moteno in ne bo ogrožalo dostopa do pitne vode, bodo vodo dovažali iz drugih regij. Aktivirala se je tudi logistična brigada Slovenske vojske in vodni top policije, ki bo pomagal pri gašenju.

Je bil požar povzročen namenoma?
Gasilci so uvodoma domnevali, da so požar zakrivile iskre, ki so nastale pri zaviranju vlaka. Podrast je zaradi suše povsem presušena, zato se je ogenj hitro razplamtel, nato pa ga je močan veter razpihal po večjem območju, poroča STA. A obstaja že druga teorija, policija namreč preiskuje tudi vsak sum morebitnega kaznivega dejanja, zato že od petka naprej preverjajo vse informacije o morebitnih sumljivih osebah, ki so se gibale v bližini območja požara.

Andrej Žitnik