fbpx

[Video] Janša: V novem letu nas čaka prihodnost, ki se še ni zgodila

Janez Janša (Foto: Vlada RS)

“V novem letu 2023 nas čaka prihodnost, ki se še ni zgodila. Vedimo, da smo vsi poklicani, da jo sooblikujemo, zato izberimo enotnost in sodelovanje namesto izključevanja, upanje namesto strahu, resnico namesto laži. Vse se začne pri enem dejanju enega posameznika, ki naredi razliko. Srečno.” je v tokrat malo drugačni božični poslanici sporočil predsednik vlade Janez Janša. V luči prihajajočega leta je opomnil na pomembne vrednote, ki so bile v preteklosti zaslužne za naš uspeh in poudaril, da je k enakim potrebno stremeti tudi v naslednjem letu, ki bo precej drugačno od prejšnjih doslej.

Kaj nas čaka v naslednjem letu, ki zna biti celo bolj zahtevno od prejšnjih dveh let? Zdravstvo, gospodarstvo, šolniki, prav vsi so v zadnjih dveh letih pripomogli, da je Slovenija kljub izrednim razmeram prišla in ostala na zeleni veji, analize in številke to dokazujejo, navsezadnje je to dokazovala tudi blaginja ljudi. Se je nova vlada omenjenim zahvalila? Ne, zahvalila in nagradila je tiste, ki so zadnji dve leti rušili sistem na vse možne načine in uničevali vse, kar je bilo doslej zgrajeno. “Priti mora čas streznitve, prej se bo zgodilo, bolje bo za vse nas”, je med drugim povedal Janez Janša v svojem nagovoru in pozval vse, “naj k temu pripomorejo, vsak na svoj način, saj se vse začne pri enem posamezniku, enem dejanju”.

V božičnem voščilu je nekdanji premier Janez Janša nekaj minut namenil spominu na zadnji dve leti in čas pred Božičem in novim letom v času pandemije, za katerega trdi, da bi ga vsi skupaj zaradi skrbi, negotovosti ali bolečih izgub najdražjih najraje povsem pozabili. Če se vrnemo nazaj, smo bili še dobro leto nazaj sredi pandemije, bolnišnice so bile polne kovidnih bolnikov, ljubljanski trgi polni protestnikov, državni zbor pa zasut z interpelacijami.

Kljub poostrenim razmeram smo se dobro odrezali, zahvala gre mnogim
“Zdravstveno osebje se je borilo za življenja stotin in stotin naših obolelih rojakov, slovenski policisti za javni red in mir, gospodarstveniki in delavci v tovarnah so kljub težkim razmeram ustvarjali novo vrednost ter ohranjali blaginjo Slovenijo. Naša vlada je sprejemala ukrepe, ki so varovali življenja in ohranjali standard prebivalstva, v izjemno zahtevnih razmerah je bilo sprejetih in uresničenih 10 obsežnih protikoronskih zakonskih paketov”
. Danes, po letu dni so znane svetovne statistike in primerjave in sicer je po njegovih besedah Slovenija je z odločitvami vlade in parlamenta sprejemala ukrepe, ki so bili poostreni celo pod povprečjem Evropske unije. “Kljub temu je bilo število presežnih smrti zaradi kovida nižje od števila smrti v t.i. jedrnih državah EU, gospodarska rast pa med najvišjimi, je povedal Janša in se ob tem zahvalil ljudem, ki so upoštevali ukrepe in priporočila.” Zahvalil se je tudi celotnemu zdravstvu in NIJZ, ki so zagotovili vse potrebno , še posebej v prvem in drugem valu. Med drugim se je nekdanji premier zahvalil tudi gospodarstvenikom, zaposlenim, kmetom in šolnikom, ki so zaupali znanosti, ter ravnali v svoje in skupno dobro.

Zdravstvo (Foto: epa)

Komu se zahvaljuje Golobova vlada?
Janša je na preteklost opomnil, saj je ta trenutek zgodba popolnoma drugačna, “stvari se pospešeno postavljajo na glavo”, saj Golobova vlada ne namenja zahval tistim, ki so v zadnjih dveh letih reševali življenja ampak tistim, ki so bolezen širili in to na neprijavljenih protestih po trgih in ulicah, “ne zahvaljuje se šolnikom, ki so organizirali šolanje na daljavo za naše otroke ampak te, ki so rušili v šolah preventivne ukrepe, s tem pa podaljšali šolanje od doma zaradi preventive.”, je dejal Janša in opomnil tudi, da “Golobova vlada ne nagrajuje tistih, ki so ob množičnih protestih skrbeli za varnost ljudi in lastnine ampak tiste, ki so razbijali in uničevali po Ljubljanskih ulicah in enako nagrajuje tiste, ki so ob obisku največje delegacije v Sloveniji, ogrozili varnost obiska.”  Nič kaj drugače pa ni z novinarji, ki so iz množičnih protestov poročali in s tem praktično ogrožali tudi sebe v vseh izgredih nasilnikov in vandalov. Tudi tem se Golobova vlada ni zahvalila ali jih nagradila, nasprotno, hvaležnost je pokazala “huliganom, ki so fizično napadali novinarje, snemalce in njihove medijske hiše”.

Raper Zlatko na protestih 15. septembra 2021 v Ljubljani (Vir: družbena omrežja)

Vladavino prava spreminjajo v vladavino barbarstva
“Vladavino prava na ta način spreminja v vladavino barbarstva. Iz zgodovine vemo, da noben, da noben nasilni prevrat, nobena zloraba pravne države in tudi noben volilni rezultat še nikoli ni dobrega spremenil v dobro ali slabo. Slej ko prej se izkaže, kaj je dobro in kaj zlo. Bolj skrajna oziroma populistična je neka politika, bolj se bo najedla zarečenega kruha, v zadnjih tednih pa se zdi, da se gore zarečenega kruha kopičijo, predaleč je šlo in prikrivanje ne pomaga.”, je dejal Janša in pozval k resnemu premisleku in splošnemu premiku k streznitvi.

Priti mora čas streznitve, prej kot pride, bolje bo
“Prihajajo časi, ki ne bodo nič manj zahtevni kot zadnji dve leti, veliko znamenj nakazuje, da Bog ne daj celo bolj. Kako bo ravnala Golobova vlada, če nas spet zajame nova pandemija in bo cel svet primoran sprejemati ukrepe , upravičenost katerih danes postavljajo pod vprašaj. Nas bodo pustili umirati na ulicah? Bodo nasilneži lahko nemoteno razbijali po mestih? Slovenci se s to skrajnoo populistično politiko, ki na obči ravni noče in niti ni sposobna razlikovati med dobrim in slabim, lahko razbije na čereh razburkanega morja zunanje okolja.”
je ob zaključku povedal Janša in opozoril, da mora priti čas streznitev, da pa k temu lahko prispeva vsak posameznik na svoj način, “prej kot pride, bolje bo za nas”.

“V novem letu 2023 nas čaka prihodnost, ki se še ni zgodila. Vedimo, da smo vsi poklicani, da jo sooblikujemo, zato izberimo enotnost in sodelovanje namesto izključevanja, upanje namesto strahu, resnico namesto laži. Vse se začne pri enem dejanju enega posameznika, ki naredi razliko. Srečno.”, je zaključil Janez Janša.

Tanja Brkić