fbpx

[Video] Juncker Cerarja oklical s katastrofo in dodal: “V Evropi je začel kot nihče in zelo hitro postal nekdo. Postal je moj prijatelj, kajne?”

Na Brdu pri Kranju smo bili včeraj priča prijateljskim poljubom in objemom med predsednikom Evropske komisije Junckerjem in predsednikom slovenske vlade Cerarjem. Ni pa bila samo mimika tista, ki je razkrila njuno medsebojno naklonjenost, pač pa so bili to tudi njuni groteskni dialogi, ki so redko koga pustili ravnodušnega, zato ne preseneča dejstvo, da je ta po sredini predstavitvi predlogov za reformo EU, kot prvo izmed držav članic, obiskal prav Slovenijo. 

Jean-Claude Juncker nedvomno predstavlja edinstveno politično figuro, ki s svojim nepredvidljivim obnašanjem, ki vključuje objemanje, poljubljanje in trepljanje, znižuje kredibilnost EU navzven. Večkrat je že dokazal, da pri svojem nastopu ni pretirano vešč diplomacije, a vendarle bi vsak srednješolec vedel, da ni primerno, da enemu izmed predsedniku vlad “prisoliš zaušnico”. To je brez zadržkov storil v primeru madžarskega premiera Viktorja Orbana in ga celo oklical kot diktatorja. V primeru njegovega odnosa do premiera Mira Cerarja pa smo lahko priča popolnoma drugi zgodbi.

Njun “topel” odnos ni od včeraj
Junija lani je v medije prišel posnetek, na katerem Juncker Cerarju zastre oči in ga nagne nazaj, ob tem pa se hihita kot kakšna najstnica v času pubertete. Cerar se je sicer na njegovo obnašanje odzval presenečeno, a vendarle nasmejano in mu dejal: “Vedel sem, da si bil to ti.” Vidimo torej lahko, da ima njun igrivi odnos svojevrstno zgodovino in je v popolnem neskladju z visoko diplomacijo in protokolom.

Med sprehodom v parku sta se precej sprostila
Včerajšnji dialog med sprehodom v parku vsekakor najbolj izstopa in kaže na njuno medsebojno sproščenost. Juncker je namreč Cerarja vprašal, če igra golf, ta pa mu je odgovoril, da ne. Juncker, ki nad odgovorom ni bil pretirano navdušen, je seveda v svojem znamenitem in šaljivem slogu nadgradil vprašanje in Cerarja vprašal: “Ali seksaš ali igraš golf?” Cerar mu je nekoliko sramežljivo, a vendarle brez zadržkov odgovoril, da seksa, Juncker pa je na odgovor dejal, da on ne počne nič od tega.

Foto: Printscreen/YouTube

V okviru včerajšnjega obiska je Juncker pohvalil tudi lepote slovenske dežele, slovensko komisarko Violeto Bulc in seveda Cerarja. Pred novinarji pa je dejal, da ko je Cerarja prvič spoznal, je bil ta katastrofa, kar je Cerarja vidno presenetilo, a ga je hitro pomirila in zadovoljila njegova nadaljnja izjava: “V Evropi je (Cerar) začel kot nihče in je zelo hitro postal nekdo. Postal je moj prijatelj, kajne?” Cerar se je odzval tako, da je na postavljeno vprašanje odgovoril z DA in Junckerju v znak prijateljstva podal roko.

(Foto: Urban Cerjak)

Glede obmejnega spora med Slovenijo in Hrvaško pa je Juncker dejal, da morata tako Slovenija kot tudi Hrvaška spoštovati odločitev arbitražnega sodišča in dodal, da je med delovnim kosilom, ki je bilo v kristalni dvorani gradu Brdo, okušal slovenski teran, ki se mu je zdel odličen. Dejal je, da ga je minister za kmetijstvo Dejan Židan poskušal prepričati, naj ga spije več in dodal, da se je uprl, ker je vedel, da ga čaka novinarska konferenca.

Glede na to, da je Juncker v nadaljevanju povedal, da bo zaradi novih dejstev ustavljen postopek glede dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, je mogoče sklepati, da mu je bil ta res všeč. Cerarja pa je ob tej za Slovenijo občutljivi temi prav tako pomiril z besedami, da ob tako pomembnem vprašanju, kot je teran, Slovenija ni ostala sama. Glede na izrečene besede je na letališču mogoče pričakovati ganljiv pozdrav in objeme.

N. Ž.