fbpx

[Video] Kakšen zdrs Slaka v oddaji 24ur zvečer: Vladne ukrepe komentiral lastnik 40-milijonske vile na Floridi in podjetja s sedežem v davčno ugodnem Cipru

Sandi Češko (Foto: STA)

V oddajo 24ur zvečer je bil v torek povabljen gospodarstvenik, ki je povedal, da ta vlada ne želi sprejeti 6 milijonov mask, ki naj bi na Kitajskem čakale, samo da se jih prevzame. V oddaji Kdo vam laže? lahko vidite luksuzno vilo na Floridi, vredno 40 milijonov evrov, ki je v lasti tega gospoda gospodarstvenika, ki je kakor uredil vladi 6 milijonov mask na Kitajskem, ki pa jih ta vlada ne želi. Tomašič pa je razkril: “Ta isti gospod je zaslužil za to, da je prišel do takega denarja, ker je prodajal – starejši se bodo spomnili – kosmodisk, čudežno sredstvo proti bolečinam v hrbtenici. Janez Kocijančič, njegov mentor, mu je pa omogočil, da je na RTV Slovenija za mali denar ekskluzivno promovirala ta izdelek in potem še mnoge druge. In ta isti gospod je potem, ko je postal bogat, preselil sedež svoje firme na Ciper in tam plačuje svoje davke, zato, da jih ne plačuje v Sloveniji, čeprav je socialno čuteč. Seveda govorim o g. Sandiju Češku.”

Postalo je že kar preveč očitno, da razni “strokovnjaki” za koronavirus lezejo že iz vsakih lukenj, vsi vse vedo in vsi tudi trdijo, da so že ves čas vse vedeli. Prejšnja vlada, ki je danes opozicija, trdi, da so delali dobro in napadajo to vlado, kljub temu, da ta dela velike spremembe. Vendar pa je po družbenih omrežjih začel krožiti lepo zmontiran filmček, ki pokaže, kaj v resnici je govoril Marjan Šarec, ko je bil še predsednik vlade in kaj potem, prav tako pa tudi o Nini Pirnat, kaj je govorila in kako je v resnici ukrepala, ko je bila še direktorica NIJZ.

V tem filmčku lahko zasledite vprašanje voditeljice z nacionalnega medija, kako resno Šarec ocenjuje razmere, on pa je voditeljici in vsem ženskam raje čestital za dan žena (oddaja je bila namreč 8. 3. 2020) ter nadaljeval: “Kot pravi stroka, direktorica Nina Pirnat pravi, da gre za epidemijo takrat, ko je vsak okuženi, bi bil recimo v stiku z dovolj ljudmi.” Slišimo tudi Nino Pirnat z dne 2. 3. 2020, ko izjavi, da “se moramo vprašati, zakaj bi šole in vrtce, kjer primerov ni, zapirali” in kako trdi, da še zdaleč nimamo epidemije. Le nekaj dni kasneje, 12. 3. 2020, je Rosvita Pesek Šarca vprašala, zakaj ni že za naslednji dan rekel, naj otroci ostanejo doma in zakaj se šole zaprejo šele s prihajajočim ponedeljkom, na kar je Šarec rekel: “Saj nismo edini v tem. Avstrija recimo bo tudi v ponedeljek zaprla določene ustanove.” Še bolj zaskrbljujoče je, ker je 12. 3. epidemija že bila razglašena, kar je voditeljica Pesek jasno povedala v uvodnem pozdravu in Šarca pobarala, zakaj njegova vlada ni prej sprejela nekih ukrepov, s katerimi bi zajezili tiste, ki prihajajo iz Italije, glede na to, da je bila naša zahodna soseda epicenter okužb. “Zato smo mi sprejeli uredbo, da na meji obračamo tovorna vozila.” Filmček se zaključi s Šarčevimi besedami: “Da skrivaš virus, je pa sprevrženo.” Pogledate si ga lahko v oddaji Kdo vam laže?:

Voditelj oddaje Boris Tomašič je spomnil na začetek koronavirusa v naši soseščini in tudi pri nas, kako smo na Nova24TV ves čas opozarjali, da prihaja nevarna epidemija, zaradi katere bodo ljudje umirali, govorili smo celo, da prihaja “smrtonosna pandemija”, a so se mnogi norčevali iz tega, vključno z Marjanom Šarcem, danes pa so vsi obrnili ploščo in govorijo, kako so vse vedeli in kako mi v oddaji Kdo vam laže? napadamo stroko, kako si drznemo napasti nekdanjo direktorico NIJZ Nino Pirnat. “Drznemo si, ker danes lahko vidimo in pogledamo, kakšne neumnosti je govorila,” je bil jasen Tomašič.

Nekdanja vlada je bila primorana čez noč spremeniti mnenje, ker niso imeli več izbire
Raziskovalni novinar Luka Svetina je hodil po terenu že prej, preden so bili v zvezi s koronavirusom sprejeti ukrepi za njegovo zajezitev. Ali je res, da so vsi vse vedeli in pravilno ukrepali ali se namerno pozablja, kaj se je dogajalo, je zanimalo Tomašiča. “Zagotovo nas je vse skupaj, vsaj deloma, ta koronakriza presenetila. Videli smo najprej, kaj se dogaja na Kitajskem in nato na Filipinih, ampak problem je, ker smo lahko videli, kaj se dogaja v sosednji Italiji, kjer je ta kriza eskalirala že konec februarja, že v prvem tednu marca pa je šlo število okužb v višave, število smrti je začelo praktično podvojevati iz dneva v dan. Ta vlada, ko je Marjan Šarec še opravljal tekoče posle, je videla, kaj se dogaja v sosednji državi. Spremembe teh izjav v samo 10-ih dneh so pokazale, kako so bili potem primorani popolnoma spremeniti svoje stališče, ker niso imeli več nobene izbire.” Svetina je opozoril tudi, da so ostali zaposleni mislili drugače kot je govorila nekdanja direktorica Nina Pirnat, ki je bila tam politično nastavljena. “Že to je bil problem, da je Nina Pirnat govorila nekaj, kar vsaj velik del zaposlenih na NIJZ v tistem trenutku ni mislil tako.”

Tomašič je spomnil, da 25 podpisnikov s tega inštituta, ki ima 470 zaposlenih, očita, da se jim omejuje svoboda izražanja in da oni ne smejo povedati, kaj mislijo. Dr. Krek je povedal, da je bilo obratno, da je vodstvo tega inštituta preprečevalo nastope v javnosti strokovnjakov znotraj inštituta.”

24ur s Češkom na čelu napadal ukrepe te vlade
Na 24ur je bil v torek povabljen gospodarstvenik, ki je povedal, da ta vlada ne želi sprejeti 6 milijonov mask, ki naj bi na Kitajskem čakale, samo da se jih prevzame. V oddaji Kdo vam laže? lahko vidite luksuzno vilo na Floridi, vredno 40 milijonov evrov, ki je v lasti tega gospoda gospodarstvenika, ki je kakor uredil vladi 6 milijonov mask na Kitajskem, ki pa jih ta vlada ne želi. Tomašič pa je razkril: “Ta isti gospod je zaslužil za to, da je prišel do takega denarja, ker je prodajal – starejši se bodo spomnili – kosmodisk, čudežno sredstvo proti bolečinam v hrbtenici. Janez Kocijančič, njegov mentor, mu je pa omogočil, da je na RTV Slovenija za mali denar ekskluzivno promovirala ta izdelek in potem še mnoge druge. In ta isti gospod je potem, ko je postal bogat, preselil sedež svoje firme na Ciper in tam plačuje svoje davke, zato, da jih ne plačuje v Sloveniji, čeprav je socialno čuteč. Seveda govorim o g. Sandiju Češku.” Voditelj oddaje Kdo vam laže? je nato pokazal kratek predstavitveni filmček o Češku iz preteklih volitev. V njem vidimo, kako je Češko razkril, da bo na nedeljskih volitvah glasoval za Socialne demokrate.

“Gospod Češko je socialdemokrat. Ne vem, če je tudi član, ampak očitno javno podpira socialdemokracijo, kar ni noben problem, saj lahko podpira katerokoli stranko, se mi zdi pa sporno, če v večernih novicah nastopa kot neodvisen strokovnjak, čeprav je očitno na strani opozicije in želi kritizirati vlado,” je dejal Tomašič. 

V oddaj 24ur je Uroš Slak Sandiju Češku popihal na dušo, kako ima ogromno poslovnih povezav v Aziji, na Kitajskem, in “tudi vi ste ponudili pomoč vladi pri dobavi mask in zdaj pravite, da se vam je potem, ko so se začele pojavljati novice z aferami pri dobavi mask, dvignil pritisk“, na kar je Češko odgovoril, da se mu je pač dvignil pritisk “tako kot vsakemu normalnemu državljanu. Presenetilo pa me je, sedaj, ko vidim, koliko različnih uvoznikov se peča z uvozom medicinske opreme. Uvozniki in posredniki, ki sploh niso usposobljeni. To pa so, kot sem omenil, zahtevni proizvodi, ki, če niso pravi in s certifikatom, so lahko tudi nevarni. Ne razumem, zakaj se vlada ob kontaktih, direktnih, ki jih ima, poslužuje tovrstnih posrednikov.” Slaka je nadalje zanimala zgodba s 6 milijoni mask na Kitajskem, ki samo čakajo na potrditev slovenske vlade, “se zdi, kot da vlada ne želi brez posrednikov uvažati opremo, pa ima za to na voljo veliko državnih podjetij, recimo tudi, ampak raje sklepa posle tudi s podjetji, ki tudi nimajo izkušenj na tem področju in ki si bodo seveda obračunala provizijo, ki si je državna podjetja ne bi, če bi vlada to ukazala”. Tomašič se je vprašal, katera državna podjetja so to, ki so usposobljena za uvoz te opreme in ki bi se odrekla proviziji. “Jaz ne vem. G. Slak bi verjetno, če bi jih poznal, navedel. Da se pa ta oprema zmeraj kupuje preko posrednikov … pač, to ni samopostrežba, ko greš ti na Kitajsko, vzameš to robo in jo pripelješ. Lahko dobiš slabo robo, kar je g. Češko sam govoril, obstaja tudi logističen problem in ni tako enostavno.”

Foto: posnetek zaslona

Tomašiča je tudi zanimalo, zakaj imamo problem, da je Šarčeva vlada zapustila prazna skladišča mask, če jih je tako lahko dobiti, kot hočejo nekateri prikazati, na kar je Svetina odvrnil: “Problem gospoda je, da če on na Kitajskem zagotovi nekega poslovneža, je lahko sumljivega porekla, ne vemo. Država ne more direktno nakupovati na Kitajskem, potrebno je sklepati posle z nekimi uveljavljenimi podjetji, je pa tudi velik logističen zalogaj. Vemo, kako je sam DHL na naše novinarsko vprašanje dejal, da se trudijo, da je vsaka dobava iz druge države prednostna, da se trudijo pripeljati opremo v Slovenijo in jo čim prej dostaviti, ampak da enostavno ni dovolj prostora. Dodatne kapacitete je praktično nemogoče dokupiti v tem trenutku, ko je tako rekoč cel svet zaklenjen kar se tiče letalskega prometa.”

Janševa vlada napolnila skladišča z zaščitno opremo
Vendar pa je dejstvo, da sedaj ni več tako kritičnega problema z zaščitno opremo, zaloge se večajo, tudi maske so. “Se pravi, vlada je vseeno premaknila. To ni več problem številka ena, da nekdo ne želi mask s Kitajske, ker tam kakor kar čakajo, da prideš in jih prevzameš,” je opozoril Tomašič. “Vlada ima nekaj manevrskega prostora, da ugotovi, katero podjetje je vredno zaupanja in lahko dostavi novo pošiljko te zdravstvene opreme. Janez Janša je minulo nedeljo obiskal UKC in si ogledal situacijo tam. Tako da zadeva je pod kontrolo, to je povedal tudi direktor UKC Poklukar in tudi ostale zdravstvene institucije to opremo imajo, zato je vlada že lahko začela to opremo distribuirat drugim ustanovam, ki jo nujno potrebujejo, v prvi vrsti seveda domovom za upokojence.”

Tomašič je razkril številne telefonske klice, ko ponujajo mask, kolikor jih kdo želi, tudi več milijonov, “ampak samo en problem je: ne morejo dostaviti v Slovenijo, moraš jih it iskati na Kitajsko. To je tako, kot da nisi naredil nič.” 

Voditelj oddaje je spomnil, da ima g. Češko veliko distribucijsko podjetje, prodajno mrežo po celi vzhodni Evropi, Tomašiča pa je zmotilo, da je Češko nastopil v 24ur le kot državljan, Svetini pa se je zdelo zanimivo, da se Češko predstavlja kot “izjemno socialno čuteč v tem času, po drugi strani pa vemo, da ne plačuje davkov v Sloveniji, saj ima njegovo podjetje sedež na Cipru, kar pa je, recimo temu, dvoumna zgodba.” Težko potem moraliziraš, je strnil Tomašič. “Vsak ima pravico biti bogat in imeti vilo na Floridi. Kapo dol, če lahko zaslužiš 60 milijonov, seveda pa ni najbolj primerno, če si do tega prišel, sicer verjetno zakonito, ampak z dobrimi vezami, dobrimi strici, in potem kritiziraš vse po vrsti.” 

Češko prepričan, da bi nam morala biti za zgled Francija – tam epidemija šele kaže zobe
Nadalje pa je Tomašič omenil, kako sta Slak in Češko diskreditirala to vlado, z namenom, da se pozabi prejšnjo vlado, ki je pustila prazna skladišča. “Ukrepi vlade niso dobri. Kako sta to komentirala?” se je vprašal Tomašič. Nato vidimo posnetek, kako Češko pravi, da je na začetku “izgledalo zelo dobro, vse napovedi vlade. Vendar pa se je očitno vse zapletlo pri realizaciji. Vlada se očitno ne zaveda nujnosti razmer. Pri nas zdaj ustvarjamo pogoje, kot je 20 odstotni padec prometa. To je popolnoma arbitrarna, neko merilo. Kaj to pomeni? Da tisti, ki mu je padel prihodek 19 odstotkov, ni kvalificiran, in tisti, ki mu je padel 20 odstotkov, je kvalificiran. Oprostite, to nima nobene ekonomske veze.” Slak je Češka tudi vprašal, na kaj bi morala biti še posebej pozorna vlada, ko ureja v času koronavirusa res velik nabor ukrepov. Češko je prepričan, da bi nam morala biti za zgled francoska vlada, “ko se je soočala z izzivi, kot so bili rumeni telovniki”. Tomašič sploh ni mogel verjeti Češkovemu odgovoru: “Gospod Češko bi želel, da naša vlada reagira kot Macronova vlada proti rumenim telovnikom? Policijo na ceste, pendreke, vodne topove?”

Ob tej oddaji 24ur nikakor ne gre spregledati, da je Slak zamolčal politično usmerjenost Češka in da nikakor ne gre za neodvisnega gospodarstvenika. Gre namreč za človeka, ki je tesno povezan s stranko SD.“Takega človeka ne moreš predstaviti kot neodvisnega strokovnjaka, ki nastopa nevtralno. Vidimo, ne more nastopati nevtralno,” je bil jasen Svetina.

Tomašiča pa je zmotil stavek Češka, ko trdi, da je vlada dobro začela, potem pa ni bilo realizacije, vlada se ne zaveda resnosti razmer. “Če se katera vlada zaveda resnosti razmer, se ta. Spomnimo se, 13. marca priseže ta vlada, takoj seja, vsak dan seje, krizni štabi … Če primerjamo s tem, kar je bilo prej, se pravi dan prej in dan kasneje, je kot noč in dan in gospod Češko si upa reči, da se ta vlada ne zaveda resnosti razmer,” je dejal Tomašič, Svetina pa, da je ta izjava zelo dvoumna in tudi dvolična, “kajti ves čas del opozicije vladi očita prestroge ukrepe, da bi jih bilo treba čim prej začeti sproščati. Spet sem danes na Twitterju videl zapis nekdanjega državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, da moramo v slogu Avstrije spet počasi začeti sproščati ukrepe, po drugi strani pa prihajajo z relativno podobnega političnega pola očitki, da ta vlada ne jemlje situacije dovolj resno. Zdi se, da je ta vlada na oblasti že nekaj mesecev, čeprav ne pozabimo, da še ni minil niti mesec dni, narejeno pa je bilo ogromnega in to se na našo srečo pozna tudi na umirjanju števila naraščajočih okuženih in smrtnih žrtev v Sloveniji.”

Voditelj oddaje je prepričan, da je panika, ker 85 odstotkov ljudi podpira ukrepe vlade “in sedaj se poskuša te ukrepe diskreditirati na vsak način”. Pokomentiral je tudi besede Češka, da je 20 odstotni padec prometa, arbitraren kriterij: “Ne, gospod Češko, to ni arbitraren kriterij, to je zelo konkreten kriterij. 20 odstotkov je konkreten kriterij. Arbitrarno bi bilo, da bi pač nek uradnik odločal, ali bo nekomu dal ali ne.”

Vsi smo enako ogroženi, zato delitev v tem času res ni potrebna
Nadalje pa je beseda tekla tudi o RTV Slovenija, ki si nikoli ne bi smel privoščiti biti pristranski. “Nacionalna televizija mora biti objektivna, ker jo mi plačujemo. In ker sem razkrival njihove njihove laži in zavajanja, si je naša televizija zaslužila posebno obdelavo na Valu 202, ko Marko Radmilovič poroča iz nekega močvirja.” V uvodu je Radmilovič tako dejal, da smo “razmišljujoči nestrpno čakali, v katero smer bo tradicionalno delitev med Slovenci zapeljal novi koronavirus”. Tomašič je pojasnil Radmilovičeve besede, ki očitno že prejudicira, da se moramo Slovenci razdeliti. “Žal imamo tukaj nevidnega sovražnika, ki ne izbira, ali si levičar, desničar, SD-jevec, LMŠ-jevec, SDS-ovec. Vsi smo enako ogroženi. To je že neko porivanje, delitev, ki v tem času res ni potrebno.” Svetina je prepričan, da bi bilo potrebno počakati do konca koronakrize, “ko pa se enkrat življenje vrne v ustaljene, lahko delujemo na takšen način”.

Foto: posnetek zaslona

Radmiloviča nato slišimo, kako izjavi, da ni nič nenavadnega za to televizijo, “če ne bi bili med žaljenimi tudi predsednik Svetovne zdravstvene organizacije, bivša predsednica Nacionalnega inštituta za javno zdravje in še nekaj uglednih zdravnikov in znanstvenikov. Čeprav so mediji sodobnega časa že zdavnaj izgubili vsak premislek, ki je do nedavnega gostilniški govor ločil od javno interpretiranega, je do nedavnega kljub vsemu veljalo, da nekaterih ustanov in posameznikov ne gre žaliti. Med njimi je recimo svetovna zdravstvena organizacija takoj pri vrhu.” Tomašiča je predvsem zmotil del, da obstajajo inštitucije, ki so nedotakljive: “Ne spodobi se torej grdo govoriti o Svetovni zdravstveni organizaciji, kljub temu, da danes že vemo, da so naredili veliko strokovno napako, ki ima hude posledice. In grdo govoriti o gospe Pirnat, ki je tudi naredila ne eno, ampak veliko strokovnih napak, kar se danes spet vidi. Ampak se ne spodobi, ker so to nedotakljive inštitucije.” Tomašič se je tudi vprašal, ali kot novinar lahko pristaneš na to, da kot novinar ne smeš kritizirati nekoga, ki je “božanstvo”.

Svetina je dejal, da je “novinarski poklic kritičen. Vsak novinar je nekam nazorsko nagnjen, ampak novinarjevo delo je tudi, da opazuje, kaj se dogaja, da to komentira in poskuša to informacijo kritično obdelati. Kar pa se tiče kritiziranja Svetovne zdravstvene organizacije: težko je ne kritizirati organizacijo, če pa iz dneva v dan spreminja svoje mnenje. Tudi stroka je nenazadnje med seboj razdeljena. Dr. Krek je rekel, da je dobrodošlo, da so med seboj različnih mnenj, ampak problem je, če se dovoli govoriti samo enim, drugim pa ne.” Tomašič pa je Radmiloviča spomnil, da dejstva niso žalitev. Prav tako je Radmilovič hotel na silo deliti ljudje na mladomaskarje in staromaskarje, a je Tomašič jasen: “Ne delite ljudi na maskarje in protimaskarje, ampak na tiste, ki razumejo in tiste, ki ne razumejo. Žal mi je, da ste ostali na strani nerazumnih.”

Ivo Milovanovič novinarja Svetino napadel na osebni ravni
Na koncu pa sta Svetina in Tomašič pokomentirala še intervju Aleksandra Čeferina za Ekipo. Sledilo je veliko odzivov, med drugim tudi tvit Svetine, v katerem je povzel tuje časopise, češ da je bila tekma tista, ki je žarišče epidemije, Svetina pa se je vprašal, ali bi Čeferinova Uefa lahko to preprečila in če da, zakaj ni? Na to se je odzval Ivo Milovanovič, nekdanji športni novinar, in Svetino podlo napadel v kolumni. Milovanovič je bil sicer ves čas zelo rad z oblastniki, med drugim z Zoranom Jankovićem, številni pa so se mu smejali, kako je možno, da po toliko letih komentiranja nima pojma o rokometu. Ta človek je torej napadel Svetino, češ da nima pravice pisati neumnosti in obtoževati ljudi za nekaj, za kar niso krivi. “Gospod Milovanovič, od kje pa vam pravica, da pišete neumnosti? Drugim jo odrekate, vi si pa v celem pamfletu to dovolite?” je zanimalo Tomašiča.

Svetina je Milovanovičev zapis o njem, torej da športno in politično novinarstvo ne gresta skupaj, komentiral: “Zdi se mi, da to, kar sem prebral v Ekipi, ni kolumna, ampak osebni napad name, nekako se mi zdi tudi, kdo za tem stoji in zakaj, ker je šlo marsikomu tudi v nos, ker poleg tega, da sem športni novinar, se v zadnjih treh letih ukvarjam tudi s pokrivanjem notranje politike na mediju Nova24tv. Za tem, kar jaz delam, stojim.”

Svetina je spomnil, da je med drugim zasledil citat Čeferina iz njegovega intervjuja, da “imam pa ob tem skromno mnenje nestrokovnjaka, da je to pretiran ukrep.” Čeferin je govoril o omejitvi gibanja na matično občino in razbrati je, da mu je ta ukrep nesmiseln, v drugem delu pa predvsem o morbidnih obrazih nekaterih politikov ter da ni nobenega pozitivnega tona in se ves čas ljudi samo straši. “Jaz hodim na novinarske konference, za razliko od marsikaterega novinarja, ki ne pride in vprašanje pošlje preko e-sporočila, v studio na RTV Slovenija, kjer lahko postavljamo direktno vprašanja vladnemu govorcu Jelku Kacinu. Lahko rečem, da skoraj vsak dan slišim vzpodbudne besede, da dajmo zdržat te ukrepe teden, dva, in da se bo zadeva normalizirala. Ljudi pa se tudi pohvali, ker so spoštovali te vladne ukrepe.”

“Iz tega tvita je jasno, da jaz Aleksandru Čeferinu nisem očital, da je on kriv za izbruh Covida-19 v Italiji. Ta tekma je bila odigrana sredi meseca februarja. Independent se sprašuje, ali bi bilo mogoče to tekmo preprečiti, če bi Uefa reagirala. Ne, tega takrat nihče ni vedel, da bo zadeva tako eskalirala. Problem je v tem, ker se iz tega nihče ni ničesar naučil. Igrala se je tudi še povratna tekma pred praznimi tribunami v Valencii. Ampak jaz bi rad povedal, da je Kike Mateu novinar, ki pokriva Valencio in poroča tudi za špansko osrednjo večerno nogometno oddajo. On je bil pacient številka nič v Valencii, okužil se je na tej tekmi. Pravi, da je Uefa takrat že vedela o resnosti razmer v Italiji, pa si nekako ni dovolila to tekmo suspendirati. Bilo je nevarno, saj so v Španijo že prihajali italijanski nogometaši. Moj tvit na koncu gre v to smer, zakaj Uefa ni reagirala vsaj 11. marca, ko se je lahko še igralo pred polnimi tribunami. Tega dne je bila razglašena pandemija, zvečer pa se je še vedno igralo na polnem stadionu, tako tudi še naslednji dan po razglasitvi pandemije še v Evropski ligi v Glasgowu, pa tudi na tekmi v Carigradu, ostale pa so bile kot rečeno pred praznimi tribunami, ker so tako odločili sami klubi oziroma države,” je dejal Svetina.

Čeferin je nastopil izrazito politično
Svetina je spomnil, da je Čeferin v svojem intervjuju nastopil izrazito politično, čeprav velja pravilo, da se nogomet ne vmešava v politiko in obratno, in kritiziral ukrepe vlade. “Vmešal se je kot neka moralna avtoriteta v delo te vlade in s tem nastopil politično. Jaz kot novinar ko pokrivam šport, pokrivam samo šport, ko pa pokrivam notranjo politiko, se ukvarjam samo s tem. Na svojem Twitter profilu sem izrazil svoje razmišljanje,” je dejal Svetina, Tomašič pa ga je dopolnil, da si je s tem prislužil gnev Iva Milovanoviča. Svetina je spomnil še, da je problem teh tekem, ker je število okuženih po teh tekmah naraščalo, o čemer sta pisala tudi Independent in Guardian. “Skratka, Čeferin je govoril o preostrih ukrepih in črnogledosti, jaz pa sem želel opozoriti na to, da so ti ostri ukrepi in morda ‘črnogledost’ vlade, kaj se bo zgodilo, če ne ukrepa ostro, pripomogla do tega, da v Sloveniji nimamo scenarija, ki ga imajo nekatere druge evropske države,” je še dejal Svetina in dodal, da ga Milovanovičevi osebni napadi ne bodo ustavili pred tem, “da ne bi razmišljal, kajti imam pravico do svobode govora”.

Kaj vse sta še Svetina in Tomašič razkrila ter kako podlo je Milovanovič napadel Svetino na osebni ravni, da nikoli ne more biti spoštovan novinar, pa poglejte v priloženem posnetku oddaje Kdo vam laže? v prvi polovici tega članka. Vsekakor je to dober primer, kako deluje globoka država, ko jo dregneš. “Gospod Milovanovič se ni odzval, ker bi ga to prizadelo, ampak ker ima od tega koristi,” je zaključil Tomašič.

Barbara Majdič