fbpx

[Video] Na predstavitvi knjige o Krambergerju tudi komunist, ki mu je dodobra zagrenil življenje

Nekdanji predsednik Milan Kučan (Foto: zajetje zaslona/YouTube)

Tragična smrt Ivana Krambergerja, ne glede na resnični motiv, ni v čast Sloveniji. Če bi bil pokojni samo posebnež ali burkež, kot ga nekateri diskvalificirajo, bi se mu krogla junija 1992 mogoče izognila. Ivan Kramberger je bil politično samosvoj in čist politični pojav,” je na predstavitvi knjige “Komu je bil napoti Ivan Kramberger” Lojze Peterle namignil, da okoliščine umora Krambergerja nikoli niso bile zares razjasnjene. Na predstavitvi knjige Reporterjevega novinarja Igorja Krišnarja so bili prisotni tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, glavni operativec v aferi Depala vas in takratni direktor kriminalistične službe Mitja Klavora ter nekdanji jugodiplomat Ivo Vajg. 

Včeraj je minilo 30 let, odkar je bil ubit Ivan Kramberger, takratni predsedniški kandidat, ki je bil znan tudi kot Ivek ali dobri človek iz Negove. Ob obletnici njegove smrti so mu postavili doprsni kip. Spomnimo, junija 1992 je Kramberger pred decembrskimi predsedniškimi volitvami potoval po Sloveniji, 7. junija pa je govoril tudi na trgu v Jurovskem Dolu. Okoli 18.45 je njegov nastop prekinil strel – zadet je bil v levo ramo, krogla pa mu je prestrelila eno od glavnih žil, zaradi česar je tudi umrl. Tako kot mnogo epizod Krambergerjevega življenja, je tudi njegova smrt še danes uganka – četudi so uradno njegovega domnevnega morilca obsodili.

 

Na včerajšnji dan je potekala tudi predstavitev nove knjige izpod peresa Igorja Krišnarja, z naslovom “Komu je bil napoti Ivan Kramberger”. Avtor je pojasnil, da knjiga prikazuje Krambergerjev politični program in pripoveduje, kdo so bili njegovi volivci. Po Krišnarjevem mnenju je bil Kramberger svojevrsten populist z značilnim samozavestnim nastopom. Samega sebe je tako pogosto naslavljal v tretji osebi. Denimo “Kramberger ne rabi šol, ker se tak človek rodi na tisoč let”, ga je avtor navedel, po poročanju STA. Predstavitve knjige so se med drugim udeležili Milan Kučan, takratni predsedniški kandidat Marko Demšar in Lojze Peterle, ki so tudi napisali spremne besede. “Vsekakor je bil Ivan Kramberger človek z izrazitim čutom za malega človeka in njegove stiske. O tem najbolj zgovorno pove podatek, da je na volitvah zbral 230 tisoč glasov. Bil je očitno kandidat človeških src! Neponovljiv. Zapisan v kroniko rojevanja slovenske parlamentarne demokracije,” je zapisal Kučan – kar mnogi smatrajo za neokusno, kot tudi njegovo prisotnost na predstavitvi knjige.

Je v resnici šlo za politično motiviran umor?
“Kučan ni slab človek, ampak on je komunist. Če boste volili njega, bodo zopet vladali komunisti. In ko ne bodo vladali, dodajam, takrat bodo protestirali in pozivali k smrti tistih, ki vladajo, pa niso iz njihovih vrst,” so se glasile Krambergerjeve preroške besede, ki kažejo tudi na to, da je bil nekoliko naiven in v ljudeh ni prepoznal slabega. 30 let po njegovi smrti so na oblasti namreč še vedno komunisti.

Danes sem bral Delo. Ko so me poklicali iz uredništva tega komunističnega časopisa, nisem želel iti tja. Takoj so obrnili vse besede – češ, da Kramberger ni normalen. V ospredje pa so postavili Kučana in druge komuniste. Kandidata, ki predstavlja delavce in kmete, pa so ponižali,” je Kramberger komentiral takratno stanje na slovenski medijski sceni, ki se do danes praktično ni spremenilo. Napovedal je tudi, da se Sloveniji bližajo hudi časi. “Tako hudo, kot bo zdaj šlo slovenskemu narodu, mu ni šlo še nikoli,” je dejal in svoje besede bi lahko ponovil tudi danes, če bi še živel.

Tragična smrt Ivana Krambergerja, ne glede na resnični motiv, ni v čast Sloveniji. Če bi bil pokojni samo posebnež ali burkež, kot ga nekateri diskvalificirajo, bi se mu krogla junija 1992 mogoče izognila. Ivan Kramberger je bil politično samosvoj in čist politični pojav,” je na svoj način namignil tudi Peterle, da za Krambergerjevim umorom v resnici stojijo politični motivi.

Sara Kovač