fbpx

[Video] Novice: Epidemiološka situacija se slabša, v primeru širjenja okužb tudi omejitev zbiranja na 10 ljudi

Vladni govorec Jelko Kacin. (Foto: STA)

“Sinoči se je sestala vlada Republike Slovenije v razširjeni sestavi in pregledala dopolnjen državni načrt ukrepanja za primer epidemije. Tema tudi nadzor nad izvajanjem karantenskih odločb in bolj učinkovito delovanje zdravstvenega inšpektorata. Drugačne prioritete zdravstvenega inšpektorata bodo omogočile, da bo odslej opravljal tudi do 500 nadzorov izvajanja karantenskih odločb dnevno. Spodbudno je, da tudi drugi ministri ponujajo kadrovsko pomoč svojih inšpektorjev za učinkovit nadzor nad izvajanjem ukrepov,” je danes sporočil vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada Republike Slovenije včeraj dosegla dogovor, da bo prioritetetno urejala pravno podlago za zaščito najbolj ogroženih delov prebivalstva, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Domove za starejše in druge socialno-vartvene zavode, med njimi tudi zapore, bo na podlagi Zakona o nalezljivih bolezni razglasila za ogrožena območja. Kacin zagotavlja, da vlada RS načrtuje močno povečanje labaratorijskih kapacitet za testiranje okužb z novim koronavirusom. S tem bo vlada jeseni lahko dnevno obravnavala veliko več kot trenutno največ 1500 testov na dan.

Kacin je med drugim opozoril, da se epidemiološka situacija v Sloveniji slabša. “Danes ponovno beležimo čez 20 okuženih, včeraj ugotovljenih 23 novih okužb s #COVID19. Slovenija postopoma prehaja v fazo držav, kjer je 14-dnevno povprečje okuženih na 100 tisoč prebivalcev okoli 10“.

Vlada sporoča, naj državljani ponovno premislijo o svojih potovanjih na Hrvaško in upoštevajo vladne ukrepe
Slovence najbolj zanima, ali bodo lahko dopustovali na Hrvaškem. Kacin je v imenu vlade svetoval, da vsak ki namerava odpraviti na Hrvaško, da naj premisli o smiselnosti potovanja v našo južno sosedo. Opozoril je še, da če se potovanju ne morete izogniti, se tam vsekakor naj Slovenci izogibajo krajem s povečanimm številom ljudi, množičnim zbiranjem, zaprtim lokalom in nočnim klubom.

Ob tem opozarja, da v povratku v Slovenijo državljani sprejmejo preventivne ukrepe. S tem je mislil izogibanje obiskom starejših, v domovih za starejše občane in zmanjšanje stikov z okolico. “Pozorno opazujte svoje zdravstveno stanje. V službo hodite samo, če ste popolnoma zdravi. Bodite odgovorni do sebe in drugih. Če se bo širjenje okužb nadaljevalo, bomo morda morali kmalu zbiranje omejiti na 10 oseb,” je resno opozoril na spoštovanje vladnih ukrepov Jelko Kacin.

Enako opozorilo o vladnih ukrepih in spoštovanju le-teh je opozoril dr. Mario Fafangel. “Pomembno je, da vsi dosledno upoštevamo ukrepe, ki so v veljavi. Tako ne bo potrebno zaostrovati ukrepov za preprečevanje širjenja okužb.”

Luka Perš