[Video] Poplave razkrivajo slovensko solidarnost in razvojni potencial zasebne pobude

Direktor Adteh Ambrož Duler s sinom Luko. Vir: Twitter/ Tomaž Ranc.

Poplave so poleg medsebojne solidarnosti in požrtvovalnosti razkrile tudi kakšno družbenopolitično resnico. Na Prevaljah, kjer je ujma za sabo pustila še posebej visoko škodo, sta lokalni podjetnik Ambrož Duler in njegov sin Luka postavila improvizirani most čez reko Mežo in tako efektivno povezala ločena bregova reke. Njuna akcija razkriva kreativni potencial državljanov in državljank, ko se ti ne rabijo obremenjevati s pretirano birokratsko navlako. 

“Pomagamo, saj smo bili dolgo odrezani. Odločili smo se, da bomo to izpeljali, vendar je bila težava z materialom, saj so bile vse ceste zaprte. V ponedeljek nam je le uspelo prepeljati vse potrebno in smo nato z dvigalom prenesli na drugo stran Meže. Čez noč smo vse skupaj sestavili, zavarili in pobarvali. Danes montiramo in bomo kmalu končali dela. Zdaj še postavljamo ograjo, sicer pa končujemo dela,” je povedal Duler, sicer direktor podjetja Adteh, ki proizvaja kovinske konstrukcije. Materiali za most so bili pripeljani iz Celja.

Da je podivjana reka Meža ostala brez več mostov in rek, je že pred tem povedal župan občine Prevalje Matic Tasič. Zaradi tega so vojsko prosili za dva pontonska mostova, preko katerih bi lahko speljali vodovodne cevi, saj vodooskrba v več delih občine še vedno ni zagotovljena.

Začasni most čez Mežo. Vir: Twitter.

Zasebna podjetniška pobuda po mnenju spletnega uporabnika Roka Novaka predstavlja redek utrinek oz. vpogled v svet, ki ga država duši s pretirano regulacijo. “Fantastično. Tak majhen utrik v svet, ki je možen, če ni za vsako stvar potrebno ugodit tisoč in enemu predpisu in pridobit malo morje dovoljenj od vseh možnih institucij… Bi bilo fino, če si utrinek zapomnimo tudi za neizredne razmere, ko se spet nič ne bo dalo,” je komentiral na socialnem omrežju X (nekdanjem Twittterju).

Akcijo je komentiral tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti: “Čestitke podjetniku. Uradniki bi samo papirje leto dni zlagali. Potem bi naslednje leto izbirali izvajalca. Potem bi se nekdo, ki ni dobil razpisa pritožil. Tretje leto bi pa morda potem pričeli s postavitvijo.”

Na pomoč tudi velika podjetja v tuji lasti
Moč zasebne pobude pa se je pokazala tudi pri nekaterih drugih velikih podjetjih, ki so sicer v tuji lasti. Nova Ljubljanska banka je naznanila, da bo najhuje prizadetim občinam podarila donacijo štirih milijonov evrov. Denar bo namenjen “trajnostni obnovi in potrebnim vlaganjem, denimo v urejanje vodotokov in protipoplavno zaščito, s katerimi bi v prihodnje omilili posledice ujm,” so zapisali v sporočilu za javnost. Pomagal bo tudi Hisense (Gorenje), ki bo sodelavcem, ki so utrpeli škodo na svojih domovih, pomagali z enkratnim solidarnostnim zneskom v višini največjega neobdavčenega zneska enkratne solidarnostne pomoči, ki je določen pri višine lanske povprečne mesečne bruto plače (2023 evrov). V prihodnje načrtujejo še dodatno pomoč.

Žiga Korsika