fbpx

[Video] Predsednik Okrožnega sodišča: Naš največji neuspeh so shodi pred sodiščem

Vir: STA

Predsednik Okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je shode, ki se vsak četrtek odvijajo pred stavbo Vrhovnega sodišča, označil kot enega od neuspehov dela sodišča v preteklem letu. Med drugim ga skrbi tudi neobičajno visoko število bolniških dni in pomanjkanje denarja za mediacije. Visoka stopnja nezaupanja v sodstvo ga ne skrbi pretirano. 

Pogačnik je svoje skrbi delil na letni predstavitvi dela Okrožnega sodišča v Ljubljani, kjer je povedal, da se sodišče sooča s pomanjkanjem sodnikov in sodnega osebja. To naj bi v kombinaciji z zmanjšanjem propada zadev pojasnilo, zakaj je sodišče rešilo manj zadev kot lansko leto.

Predsednik se je sicer pohvalil, da je sodišče zmanjšalo število sodnih zaostankov in da ima sodišče majhno število zavrnjenih zadev. Višja sodišča so potrdila okoli 60 odstotkov vseh sodb. “To ni rezultat, ki bi se ga bilo treba sramovati,” je rezultate komentiral Pogačnik.

V sodstvu je vsaj ena stranka nezadovoljna
Predsednika sodišča stopnja nezaupanja v sodstvo, ki je med najnižjimi v Evropi, ne skrbi pretirano, saj pravi, da je to povezano s samo naravo dela, ki ga sodstvo opravlja, k temu pa še dodaja, da je v sodstvu po vsakem končanem primeru vsaj ena razočarana stranka.

Slovenski pravosodni sistem je eden najmanj učinkovitih v Evropi. Ima največ sodnikov na 100 000 prebivalcev, zato ne preseneča, da je med prvimi tudi pri porabi. Vsak Slovenec porabi za sodstvo 77,4 evra na leto, kar nas v EU uvršča na peto mesto. 

Ž. K. STA