fbpx

[Video] Psihoterapevt Pogačnik: Posvojitve otrok v istospolne skupnosti so moralno-etični problem

Sociolog in psihoterapevt Borut S. Pogačnik (Foto: Nova24TV)

“Kar zadeva njihovo sklepanje zakonskih zvez, ne vidim v tem nič slabega, glede posvojitev pa se poraja vprašanje, ali lahko z vidika etosa mi odločamo o otrocih brez njihove privolitve. To pa je moralni in etični problem, ki nas zadeva,” je o istospolnih v oddaji Tema dneva povedal sociolog in psihoterapevt Borut S. Pogačnik. 

V Ljubljani se je pred Državnim zborom odvil velik shod za družine. Kljub deževnemu vremenu se je na Trgu Republike zbralo več tisoč ljudi, ki so jasno zavrnili spodkopavanje temeljev družine, teorijo spola in propagando LGBT v šolah, ob tem pa se jasno zavzeli proti sovraštvu, ki bi bilo usmerjeno proti katerikoli družbeni skupini. Skratka, to je bil največji tovrstni shod doslej, a tega ne boste mogli izvedeti iz dominantnih medijev (24ur, POP TV in ostalih), saj ti o njem niso poročali, precej omejeno pa je poročal tudi javni servis, ki je k uravnoteženem poročanju zavezan po zakonu, a ga ta več kot očitno vneto krši.

Sociolog in psihoterapevt Borut S. Pogačnik je priznal, da je bil izjemno presenečen, ko je videl, da vodilni slovenski časniki sploh niso poročali o shodu za družine. “Vse je izgledalo, kot da shoda sploh ne bi bilo. Kadar imamo takšne dogodke, ki so vezani na določeno skupino ljudi, v tem primeru je šlo za kar veliko skupino, je absolutno nujno, da o njej mediji poročajo. Gre navsezadnje za ugotavljanje dejstev,” je poudaril. Po Pogačnikovih besedah imajo vse strukture prebivalstva pravico, da izrazijo svoje mnenje na kulturen način. “Absolutno mediji tukaj ne bi smeli spati. Stvar spominja na neke čase, ob koncu naše skupne države, ko pa so bili mediji že skoraj bolj odprti kot so dandanes. Me kar malce skrbi glede tega,” je dejal in dodal, da je “zanimivo”, kako se je včasih, ko je bilo več shodov, precej bolj dosledno poročalo kot dandanes.

Pogačnik je urednik tednika Sporočevalec, ki izhaja tako v elektronski kot tudi tiskani obliki za vse tiste, ki nimajo računalnika (bolniki, invalidi). “Računamo, da časopis bere 40 tisoč bralcev. Smo pluralni, poročali smo tudi o protestih zoper prejšnjo vlado, podajali različna stališča o družbenem dogajanju, se pa ne nagibamo ne v desno ne v levo smer,” je povedal.

Foto: Nova24TV

Najmanj, kar bi človek za dobre odnose s sosednjo državo pričakoval, je, da bi se ji čestitalo
Pravi, da je bil izjemno začuden glede dogajanja v Sloveniji po volitvah v Italiji. “Volivci so izvolili, kar so. Konec koncev so imeli v Italiji leta 1994 enako orientirano vlado (Berlusconijevo vlado), Giorgia Meloni pa je bila v njej najmlajša ministrica, zadolžena za področje mladine. Najmanj, kar bi človek za dobre odnose s sosednjo državo pričakoval, je, da bi se ji čestitalo. Graditi moramo stvari na začetku. Pustimo sedaj, kaj je nekdo nekoč rekel. Človek se prilagaja določenim strukturam in pričakovanjem, ampak njena socialna vloga je sedaj povsem drugačna, kot je bila tedaj v vlogi ministrice,” je poudaril in dodal, da je nujno zavedanje, da njene pretekle izjave niso izjave sedanjosti.

Kot je znano, se pri nas začne hitro zmerjati s fašisti kar vsepovprek. Spomnimo samo, kako so mediji poročali o predsedniku Donaldu Trumpu. “Obklada se z desnimi in levimi fašisti, v resnici pa nobeden izmed njih ni pravi fašist. Nihče ne bo šel na Rim, kot je šel Mussolini pred 100-imi leti,” je dejal in dodal, da je dejstvo, da so bile te volitve v Italiji demokratične. “Večina volivcev se je tako odločila. Ti volivci so nekoč volili in komuniste in sredino, sedaj so pač volili to stranko zaradi samih ekonomskih interesov. Niso namreč več videli svojega položaja in pravilno je, da so pričakovanja optimistična.”

V nadaljevanju pogovora je Pogačnik povedal, da je bil leta 2016 eden tistih, ki je zahteval odstop ministrice v zvezi s koroškima dečkoma. “Opozorili smo javnost, saj se je videlo, kako ima birokracija oziroma vlada moč in vlogo na način, da je šla nad pravico otrok.” Po njegovih besedah se je ustavno sodišče postavilo v vlogo nad pravicami otrok, kar absolutno ni dobro. Kar zadeva LGBT je Pogačnik poudaril, da so bile, so in bodo vedno osebe, ki so istospolno orientirane. “Tega ni mogoče zanikati. V vsaki družbi, od stare Grčije naprej, smo priča istospolnim. Še danes ni odgovora, ali so te stvari prirojene ali so kasneje pridobljene,” je izpostavil in dodal, da ker tukaj so, jih je pač treba upoštevati.

“Kar zadeva njihovo sklepanje zakonskih zvez, ne vidim v tem nič slabega, glede posvojitev pa se poraja vprašanje, ali lahko z vidika etosa mi odločamo o otrocih brez njihove privolitve. To pa je sedaj moralni in etični problem, ki nas zadeva. Odgovora na to nima nihče,” je zaključil.

Sara Kovač