fbpx

[VIDEO] Šiško v svoji dnevni sobi vardistom igra na kitaro in se posmehuje policiji, ki je medtem razsula hišo domoljuba Zidarja

Foto: posnetek zaslona

V preteklosti se je večkrat ugibalo, ali Andrej Šiško s svojo Štajersko vardo pravzaprav koristi režimu, saj odvrača pozornost od resnično katastrofalnega vladanja Marjana Šarca, v teh dneh pa smo priča še enemu primeru dvojnih standardov v korist Šiška. Medtem, ko so policisti na božični večer pri vodji vaške straže Blažu Zidarju pod pretvezo iskanja nedovoljenih pirotehničnih sredstev izvajali hišno preiskavo, je Šiško, za katerim je od 19. decembra razpisana tiralica, svojim kolegom v domači dnevni sobi igral na kitaro. Zidar je sicer že v preteklosti odločno zavrnil primerjave med vaško stražo in Štajersko vardo, ki si jih privoščijo režimski mediji in oblast.

Vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki ga policija s tiralico išče od 19. decembra, se očitno policistov prav nič ne boji. Še več, precej je aktiven na družbenih omrežjih, na Facebooku pa je delil tudi, kako je na božični večer svojim kolegom vardistom igral na kitaro kar v svoji dnevni sobi. Ob objavljenem videoposnetku je pripisal: “Vesel božič in srečno novo leto želim vsem Slovenkam in Slovencem, ki v srcu dobro mislite! Še posebej želim mirne praznike vsem policistom, vojakom, zdravstvenim delavcem in ostalim, ki tudi med prazniki vestno opravljate svoje poslanstvo! Obenem se vam vsem zahvaljujem za voščila in lepe želje! Osti jarej!”

Primorska varda ponoči naletela še na eno luknjo v slovensko-hrvaški meji
Tudi sicer so varde v teh dneh kar precej aktivne, na Facebooku smo zasledili tudi videoposnetek, ki ga je objavila Primorska varda, na njem pa prikažejo odprta vrata v bližini mejnega prehoda Starod: “Spet sva prišla na en mejni prehod, po gozdni cesti blizu mejnega prehoda Starod. In spet sva odkrila nekaj zelo zanimivega, kot vidite na moji levi strani odprta vrata, prost prehod, ni nikjer nobene policije, vojske. Tukaj je pač ta ograja in nenadzorovano odprt mejni prehod. Res ne vem, kaj se dogaja. Ampak je zelo zanimivo glede na to, kaj se dejansko dogaja.”

Pod pretvezo iskanja pirotehnike policija Zidarjevim uničila božični večer
Že v preteklosti smo ugibali, ali Šiško pravzaprav koristi režimu z odvračanjem pozornosti od katastrofalnega dela vlade Marjana Šarca. Ponovno smo namreč priča dvojnim standardom, medtem ko je Šiško kljub tiralici na božični večer mirno sestankoval s kolegi, pa je policija dobesedno uničila ta večer vodji belokranjske vaške straže Blažu Zidarju in njegovi družini. Policisti so namreč pod pretvezo domnevnega posedovanja nedovoljenih pirotehničnih sredstev pri njih izvedli preiskavo. Starejši Zidarjev sin Luka Zidar je sicer srednješolec, ravno z njim pa so policisti opravičili hišno preiskavo, češ, da posedujejo nedovoljena pirotehnična sredstva. Blaž Zidar je za Novo24TV povedal, da je šlo v resnici za nekaj “piratk” in “mega petard”, nič takšnega, kar ne bi “mularijo” navduševalo v teh letih odraščanja. Po besedah Zidarjevih so priskali tudi vikend in avtomobile, čeprav tega ni bilo zapisanega v odredbi.

Policija je vdrla k Zidarjevim, ravno na božični večer, zaradi česar so domoljubom pokvarili praznik. Foto: Arhiv Nova24TV.

Zidar že odločno zavrnil podobnosti s Štajersko vardo
Policija in mediji sicer Zidarjevo vaško stražo in Štajersko vardo pogosto primerjajo in ju mečejo v isti koš. Takšno vzporejanje vaške straže s Štajersko vardo je Zidar pred časom za spletni portal Nova24TV ocenil kot nesmiselno: “Mi se nismo organizirali na takšen način, pač pa smo prostovoljci. Nikogar niti ne urimo, prav tako pa ne uporabljamo orožja, niti imitacij orožja.” Po Zidarjevih besedah so nekateri prostovoljci pridobili posamezne veščine v Vojni za Slovenijo, nekateri pa vojaških veščin nimajo: “Noben pa takšnih veščin ne uporablja, saj za to ni potrebe. Imamo namreč policijo in vojsko.” Policija, ki ji je vaška straža s svojim delovanjem v veliko pomoč, je za TV Slovenija sporočila, da “tako imenovane vaške straže in varde predstavljajo varnostno tveganje, zato jasno in odločno obsojajo ustanavljanje takih skupin.” Zidarja takšni očitki žalostijo in jih odločno zavrača: “To, da nekdo trdi, da deset ljudi predstavlja tveganje za državo, je smešno.”

Rok Krajnc