fbpx

[VIDEO] Smejali se boste: Cerar prestrašen kot šolarček

”Zdaj ste me pa presenetili,” je na vprašanje naše novinarke, če morda ve, kateri dan obeležujemo 16. maja, po nekaj uvodnih sekundah tišine zaprepadeno odgovoril predsednik vlade Miro Cerar. Pravilni odgovor bi bil seveda dan prisege prve slovenske vlade, a se Cerarju o tem ni niti sanjalo.

Seveda odgovor, da smo ga presenetili, ni bil dovolj, zato je novinarka Nove24TV svoje vprašanje, kateri dan praznujemo danes, ponovila. ”Kateri dan je že danes … 16. maj …” je zmedeno vprašal Cerar in se pogrezal v razmišljujočo tišino.

Nekajkrat je še izustil: ”Hmm … 16. maj …” in z odprtimi usti še vedno strmel v našo novinarko. Ta mu je želela pomagati iz zagate in mu namignila, da je šlo za podpis prve … A tudi to Cerarju ni prav nič pomagalo. Dolge sekunde tišine so se kar vlekle in na obrazu predsednika vlade smo lahko videli, kako mu misli švigajo po možganih, a do ciljne točke ne prispejo.

Mučne sekunde tišine so se nadaljevale
”Čakajte … 16. maj,” 
je še enkrat ponovil, kot da vprašanja že v šesto ali sedmo ni popolnoma doumel. Končno se ga je novinarka usmilila in mu povedala, da je danes dan, ko je prisegla prva demokratično izvoljena slovenska vlada. ”Aja, seveda, to mislite na političnem področju, jaz sem bil sedaj popolnoma na gospodarstvu,” se je želel izgovoriti.

”Seveda, lansko leto sem bil celo na prireditvi,” je zadovoljno oznanil Cerar, njegov obraz pa je z blaženim nasmeškom na obrazu izgledal, kot da bi doživel razsvetljenje. No, saj ga na nek način tudi je. Lahko bi rekli – zgodi se tudi najboljšim, a bi bilo vseeno dobro, da bi imeli predsednika vlade, ki bi lahko razmišljal o več področjih hkrati, ne le o gospodarstvu. 

M. G.