fbpx

[Video] Da se ne pozabi: Stanovnik zagovarjal režim in metode ustrahovanja ter represije takratnega sekretarja za notranje zadeve Ertla, pokopan pa je bil z vojaškimi častmi!

Pogrebna slovesnost z vojaškimi častmi ob smrti nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije Janeza Stanovnika (foto: STA)

Vse odkar je izdihnil dolgoletni član komunistične partije, ekonomist in politik Janez Stanovnik lahko v slovenskem medijskem prostoru poslušamo o hvalospeve o “očetu naroda”, ki spominjajo na dogajanje v Severni Koreji. Tak opis, glede na besede samega Stanovnika niti ni pretiran, saj je sam ob koncu 80. let prejšnjega stoletja izrecno zagovarjal rabo represivnih sredstev v imenu zagotavljanja spoštovanja integritete javne oblasti. Vseeno so ga k poslednjemu počitku pospremili z vojaškimi častmi. Človeka, ki Slovenijo ni imel nikoli za intimno opcijo.

“Zaznavamo nekatere špice, ki le preveč štrlijo in motijo ta mir v slovenskem in jugoslovanskem prostoru. Postopno bomo morali tudi z več represije, kot smo jo doslej imeli, čeprav trdim, da je je bilo v Sloveniji v zadnjem času več kot kjerkoli v Jugoslaviji in čeprav hočejo vsi povedati, da smo ne vem kako liberalni, da bomo morali iti v te postopke,” je v zadnjih letih pred razpadom Jugoslavije svaril takratni sekretar za notranje zadeve Martin Ertl.

“Mi moramo spoštovati integriteto javne oblasti. In ne smemo misliti da je demokracija pa zdaj tukaj zato, da lahko vsak vsakogar napada in da vsak vsakomur reče karkoli hoče. V kolikor ne bomo imeli integralne policije in znali spoštovati policijo in Upravo državne varnosti, da bo z našo demokracijo konec.” je povedal Janez Stanovnik. “Tak človek ima pred sabo tako odgovornost, kot jo ima sekretar Ertl. Tak človek mora imeti tudi določena pooblastila.”

Kakšna pooblastila in odgovornost je imel ob nastajanju Slovenije v mislih Stanovnik? Šlo je seveda za metode ustrahovanja in represije, metode, ki se jih je posluževal takratni sekretar za notranje zadeve Martin Ertl v svojem boju z drugače mislečimi.

 

Nikoli intimna opcija
Kasneje prvi slovenski predsednik Milan Kučan je 15. aprila 1988 na tajnem sestanku slovenske udbe in milice v Tacnu, kot predsednik komiteja zveze komunistov celo obsodil osamosvojitvene težnje v Sloveniji.

Do konca so se borili proti nastanku samostojne Slovenije
Kakor je takrat povedal Kučan, v slovenskih osamosvojitvenih težnjah ni bilo zaslediti “socializma in jugoslovanske ideje.” Osamosvojitev Slovenije je celo označil za fašistoidno namero in svaril, da v kolikor se to ne bo pravočasno obrzdalo, se lahko ponovi leto 1933 v Nemčiji, ko so na oblast prišli Nacionalsocialisti. Kasneje in še danes je znano, da komunisti celo demokrate etiketirajo in diskreditirati s fašisti ali nacisti.

Takšne ljudi v Sloveniji imenujejo za “očete naroda”, ljudi, ki jim Slovenija ni bila nikoli intimna opcija, ljudi, ki so se do zadnjega borili proti nastanku samostojne Slovenije. Ljudje, ki so živi dokaz kako prepotrebna je bila lustracija do katere ni nikoli prišlo. In taki ljudje, dandanes ko izdihnejo, odidejo z vojaškimi častmi in mastnimi nadstandardnimi pokojninami.

Ivan Šokić