[Video] Svet na Kanalu A prikriva, da je Borisa Pahorja preganjala komunistična udba

Oddaja Svet na Kanalu A je slovenskega velikana počastila z nedostojnim prispevkom.

“Prav nacionalna zavest ga je gnala skozi tri totalitarne režime: fašizem, nacizem in kapitalizem,” je bila ena od trditev v prispevku o preminulem Borisu Pahorju na informativni oddaji Svet na Kanalu A. Da si informativni medij z nacionalno pokritostjo privošči tak lapsus, da kapitalizem, ki je že v osnovi gospodarski in ne politični sistem, je sramotno in nesprejemljivo. Seveda je tretji totalitarizem, ki je Pahorja močno zaznamoval in mu grenil življenje, komunizem.

Po žalostni vesti, da je v 109. letu starosti umrl tržaški pisatelj Boris Pahor, so se o tem razpisali številni mediji, ki so izpostavili predvsem pomembnost njegovega opozarjanja na nevarnost totalitarnih režimov, ki jih je skozi leta svojega življenja preživel. Vedeli smo, da sta fašizem in nacizem dva od grozovitih režimov, da pa je kapitalizem eden izmed njih, nismo vedeli, dokler te (neumnosti) nismo slišali na Svetu na Kanalu A.

V spomin Borisu Pahorju je bilo narejenih več prispevkov, ki so slavili čas njegove življenja in pripovedovali zgodbe o življenju pod totalitarnimi režimi, na katere je Pahor stalno opozarjal. Svet na Kanalu A je v svojem prispevku o Pahorju med fašizem in nacizem uvrstil tudi kapitalizem, kar je povsem absurdno. Seveda komunizma niso omenili, saj so medij tranzicijske levice in resnico o tem zločinskem režimu je potrebno brisati, ter o njem poročati zgolj pozitivno.

“Prav nacionalna zavest ga je gnala skozi tri totalitarne režime: fašizem, nacizem in kapitalizem,” so namreč dejali v prispevku na informativnem programu Svet na Kanal A.

Kučan preganjal Pahorja
Kot je znano je bil Pahor v nemilosti komunističnega režima celo življenje, udba pa je spremljala prav vsak njegov korak in ga šikanirala. Publicist in preučevalec zgodovine nekdanjega režima Igor Omerza je o tem napisal knjigo Boris Pahor – V žrelu udbe. V knjigi je dokumentirano, da je SDV zalezoval Pahorja od leta 1952 do 1989. Na primer je izvajal tajne preiskave v njegovi hiši v Trstu, v Dutovljah in v hiši njegove sestre v Trstu. V hišo v Trstu mu je nastavil tudi skrite mikrofone, nadziral njegovo pošto in prisluškoval telefonu. Med drugim je v njegovi hiši s tajnimi mikrofoni izvedel za obljubo Edvarda Kocbeka, ki jo je dal Pahorju leta 1975, da bo javno spregovoril o povojnih pobojih domobrancev. Prepise nekaterih prisluhov je Omerza objavil v knjigi. Poročila SDV-ja o Pahorju so po izsledkih avtorja prejemali številni takratni visoki predstavniki vrha komunistične partije in države, med njimi Stane Dolanc, Edvard Kardelj, Mitja Ribičič, Franc Popit in Milan Kučan.

Ana Hribar