Sodijo mu za šest umorov, on pa bi rad imel odškodnino

Datum:

Zdravnik Ivan Radan ni uspel s pritožbo proti svojemu nekdanjemu delodajalcu. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so ga namreč odpustili zaradi afere s kalijem. Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je njegov zahtevek v celoti zavrnilo.

                   

Radanov odvetnik Milan Krstić je zapisal, da s sodbo še ni seznanjen, se bo pa nanjo pritožil. Pravi, da bo zadeva vsekakor obravnavana še na višjem sodišču. Ivana Radana so iz UKC Ljubljana odpustili po notranjem strokovnem nadzoru, med katerim so ugotovili, da je s kalijem skrajšal življenje 83-letnemu pacientu.

Smrt pacienta je bila za Radana le provokacija
Radan vztraja, da je želel s tem dogodkom le provocirati. Opozoriti je želel na slabe odnose med zaposlenimi na oddelku in na nesprejemljive razmere, v katerih so umirali bolniki. Meni, da so ga iz UKC odpustili nezakonito, zato je terjal odškodnino v višini desetih bruto plač, kar znaša 52.000 evrov. Radan, ki je v priporu že od maja, je septembra lani izgubil tudi zdravniško licenco. Sojenje, v katerem mu tožilstvo očita šest umorov, se je že začelo.

Radan je umore skrbno načrtoval
Spomnimo, da so tožilci povedali, da je Radan umore v naprej načrtoval. Izvrševal naj bi jih vedno bolj odkrito in drzno. Sorodnike žrtev naj bi tudi obveščal, naj se pridejo od bolnika poslovit, saj je umor načrtoval. Radanu tožilstvo očita umor iz morilske sle, obtoženi pa naj bi imel tudi kompleks večvrednosti. »Radan naj bi se počutil kot Bog s prisotnimi občutki sadizma,« je o Radanovem psihološkem stanju povedala tožilka.

Umori pa niso vse, kar se očita Radanu
Radanu pa se ne očita le umorov. Tožilstvo mu očita tudi kaznivo dejanje neupravičenega snemanja, saj naj bi v osmih primerih z mobilnim telefonom snemal svoje paciente, ko so bili pomanjklivo oblečeni in v slabem zdravstvenem stanju. Očita se mu tudi zloraba položaja in omogočanje uživanja prepovedanih drog, saj naj bi določene prepovedane droge posredoval pacientom. V tem primeru je kazen višja, če gre za zdravnika.

A. R., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...