fbpx

[Video] Tako so se v kvizu “Slovenija moja država” odrezali domoljubni mladi udeleženci!

Foto: Nova24TV

Na Nova24TV smo ob 30. obletnici samostojnosti naše države pripravili kviz “Slovenija moja država”. V kvizu voditelj Pavle Ravnohrib sodelujočim postavlja vprašanja o slovenski zgodovini, predvsem o dogodkih in ljudeh okrog osamosvojitve. 

Zgodovina Slovencev sega daleč pred leto 1991, ko smo dobili lastno državo. Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je “stal in obstal” skozi vse vihre, potujčevanja,  grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev.

V kvizu se bomo spomnili tistih, ki so bili najbolj zaslužni za to, da je Slovenija sploh postala samostojna država. Med te se nedvomno uvršča oče slovenske države dr. Jože Pučnik, ki je izrekel znamenite besede: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo” in je najbolj zaslužen za to, da imamo lastno državo.

Kviz, ki se je začel v petek, bo na sporedu vsak delovni dan od ponedeljka do petka ob 21. uri. Finale bo 25. junija, ko praznujemo dan državnosti. V prvi oddaji je bilo mogoče med vprašanji zaslediti: “Kateri dve reviji sta v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja kritizirali jugoslovanski centralizem, enopartijski režim, rušili Titov Kult in opozarjali na nevarno vlogo vojske?”; “Avgusta 1941 je bila ustanovljena tajna služba VOS. Kdo jo je vodil?”; “Konec maja 1988 je JLA z izgovorom, da je šlo za izdajo vojaške skrivnosti, aretirala štiri Slovence. Kateri so bili ti štirje Slovenci?”

Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje “Domoljub” na elektronski naslov, zapisan na prijavnici. Omejeno število finalistov bo povabljenih na končni dogodek predvidoma s podelitvijo nagrad in bodo prejeli plaketo Domoljub ter denarno nagrado. Prvouvrščeni bo prejel dva tisoč evrov, drugouvrščeni bo prejel tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa bo prejel petsto evrov. Prvih deset uvrščenih tekmovalcev bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu enega izmed staršev ali učitelja (spremstvo ni nujno za polnoletne dijake) ter predstavnikov VSO in Nova24TV, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Vabljeni k spremljanju!

Nina Žoher