fbpx

[Video] To ni napaka RTV Slovenija, to je sabotaža! Lažnivo so prevedli besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen!

RTV zlorabil govor Ursule von der Leyen (foto: posnetek zaslona)

Državna televizija RTV je tudi uradna televizija slovenskega predsedovanja, ki se je ob podpisu 180 tisoč vredne pogodbe zavezala, da bo pokrivala dogodke, ki so v javnem interesu in zagotavljala tehnično podporo ob predsedovanju Slovenije Svetu EU. A je že prvi dan dokazala, da očitno tega ne namerava spoštovati. Ob govoru predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki je v angleščini dejala, da “Slovenija prevzema krmilo evropskega vodstva na prelomni točki EU”, so predvajali podnapise s popolnoma drugačnim pomenom. Javnosti so predstavili, da je von der Leynova dejala: “Potrebujemo zaupanje v svobodne, neodvisne in ustrezno financirane medije. Treba je spoštovati enakost”.

Takšne poteze si RTV Slovenija nikakor ne bi smela privoščiti, saj se je zavezala h pogodbi, da bo vseh 200 dogodkov, ki bodo potekali tekom slovenskega predsedstva, javnosti prikazala korektno in pravilno. Še bi verjeli, da je prišlo do “tehnične napake”, če bi bil govor von der Leynove preveden s kakšnim drugim tekstom, ampak so se “zmotili” z besedilom, ki ga skupaj z opozicijo že dobro leto prodajajo celotni javnosti. Kdo bo odgovarjal za to, saj to sega onkraj podlosti. Po tej potezi sodeč, so predsednico Evropske komisije grdo zlorabili v svoje namene.

“Predsedovanje Svetu Evropske unije je najpomembnejši letošnji zunanjepolitični dogodek pri nas. Pokrivanje tako pomembnega dogodka je z vidika ugleda RTV Slovenija in seveda njenega poslanstva izjemnega pomena”, so na RTV zapisali ob sklenitvi pogodbe o njenih storitvah v času predsedovanja. Ta poteza, ki so si jo privoščili, pa nikakor ni botrovala k ugledu televizije, nasprotno, uspešno so okrnili njen preostanek ugleda. Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je povedal, da gre za velik projekt, ki bo zahteval izjemen angažma zaposlenih. “Da smo tako velike in zahtevne projekte sposobni izpeljati brezhibno, smo dokazali že večkrat.” A ta poskus zavajanja javnosti vsekakor ne kaže na to, da so sposobni takšne projekte izpeljati korektno.

Čeprav veliko Slovencev pozna angleški jezik in so se lahko na lastne oči prepričali, kako RTV deluje, je veliko tudi starejših, ki angleščine ne poznajo in so le prebrali podnapise. Javnost je tako s strani RTV že prvi dan predsedovanja zavedena, da se vse vrti okoli medijev v Sloveniji, čeprav je resnica daleč od tega.

Ogorčeni uporabniki RTV SLO
Odzivi na to nedopustno potezo RTV pa so več kot očitno negativni, saj so uporabniki RTV televizije zgroženi. “Nismo vsi Bratuška in Tomićka. Razumemo, kaj govori in kako lažnivo prevajajo podnapisi”, “To bi morali von der Leynovi pokazati!”, “Manica Ambrožič se čutite kaj odgovorni za to prevajalsko skropucalo oz. manipulacijo????? Narod imate za bebca al? Čestitam, uspešno krnite RTV ugled in zaupanje ki je enaka 0″, Kdo je dobil odpoved delovnega razmerja zaradi tega in zakaj ne?”, Novi direktor RTV naj naredi red ali naj odstopi. Še dobro, da večina Slovencev razume angleško”, so le nekateri izmed njih.

Anita Gužvič