fbpx

[Video] Tomašič v poduk snovalcem Tarče: Anonimneži, ki pišejo traparije so na obeh straneh in so lahko tudi žaljivi. Zakaj ne analizirate vseh?

Foto: Nova24TV

“Če že postavljamo neke moralne in etične kriterije za reševanje družbenega problema ni etično, niti moralno, če ne postaviš za vse enakih kriterijev,” je jasen voditelj oddaje Kdo vam laže Boris Tomašič, ki je bil v tokratni oddaji kritičen do zadnje oddaje Tarče. V zadnji oddaji so bili tako predvsem kritični do desnega pola slovenske tvitosfere in so analizirali predvsem njihove profile. “Zakaj ne analizirate vseh?”, se v oddaji sprašuje Tomašič in poudarja, da so anonimneži, ki pišejo traparije prisotni na obeh straneh. Tomašič pa je do Tarče najbolj kritičen o izbiri poročanja, medtem ko smo priča aferi na ustavnem sodišču, ki je Tarča niti omenila ni. “Na ustavnem sodišču se očitno sodi kar po domače, to je resen problem, ne pa Twitter.”

V tokratni oddaji se voditelj Boris Tomašič osredotoča na oddajo Tarča, kjer so obravnavali “organiziran Twitter SDS podpornikov” in poudari, da je bila celotna oddaja namenjena temu. Poudarja, da so v celotni oddaji pokazali le nekaj tvitov iz leve strani, a je bilo jasno, da izpostavljajo bolj kot ne desne pristaše, v smislu: obstaja SDS skupina tviterašev, ki blati in sramoti po Twitterju, “na levi strani pa so vsi prijazni, kulturni in pošteni”.

“Spletni medij Pod črto in Danes je nov dan po obsežni preiskavi pregledala, kako potekajo Twitter diskreditacije posameznikov, ki so kritični do trenutne oblasti,” so dejali v prispevku na Tarči. Kot je opaziti so se v Tarči neuravnoteženo lotili pristašev desnice, saj so dejansko izpostavljali raziskavo z naslovom “Kronologija in skupne točke Twitter napadov na kritike stranke SDS in vlade” in pri tem želijo med gledalci ustvariti vtis, da so samo podporniki vlade tisti, ki zatirajo druge, a realnost je popolnoma drugačna. “Zakaj ne analizirate vseh?”, se v oddaji sprašuje Tomašič.

V Tarči so posebej izpostavili diskreditacije Ane Roš na družabnih omrežjih, kjer je bila precej kritična do vlade in njenih ukrepov v času epidemije koronavirusa in s frazami pozivala “k partizanom”. V odgovor na njen tvit so se odzvali poleg ostalih tudi podporniki vlade, ki so bili precej kritični, saj so ji dejali, da naj se pridruži levici, kjer ji bodo nacionalizirali restavracijo – spomnimo, Levica bi vsa podjetja nacionalizirala. Po drugi strani se je oglasil tudi nekdanji urednik Vinko Vasle, ki ji je dejal: “Ana Roš je šla k partizanom. Tam bo kuhala golaž neumnosti.” Kasneje so se vsuli številni komentarji, saj se drugače misleči z njenimi komentarji niso strinjali. “Če napišeš na Facebook provokativnega, moraš pričakovati, da boš prejel tudi odzive,” je kritičen Tomašič.

Odzivi na tvit Ane Roš, ki je bila kritična do ukrepov (Foto: Zajem zaslona RTV)

V preteklosti je bil do Roševe kritičen tudi Tomašič v oddaji, ki jo spoštuje kot odlično kuharico, a je želel poudariti, da v nasprotju z njenimi trditvami država pomaga, svoje Michelinove zvezdice pa je lahko prejela samo s pomočjo države. Njegovo kritiko je uporabila  tudi predsednica SAB, Alenka Bratušek, ki se je postavila na stran Roševe. Pri tem pa Tomašič prikaže izjave “levih trolov”, ki so se vrstile pod objavo Bratuškove, kar so na Tarči spregledali. “Men se kr navznoter bruha, ko ga poslušam”, “Idiot zarukani, kakšna TV, kakšen komentar. Zaslužiš si Michelin gumo okrog vratu”, “Ma od kod si se našel psihič zarukani”, so le nekateri primeri, ki jih mora Tomašič brati dnevno, a v Tarči so očitno mnenja, da grde besede letijo le iz desne strani.

Na Twitterju in Faceboku je ogromno lažnivih profilov
V oddaji v nadaljevanju v oddaji izpostavijo skriti profil pod imenom uporabnice “Jocarules”, ki jo označijo za zvesto podpornico agende stranke SDS. Tomašič izpostavlja, da je takih primerov ogromno, kot na eni kot na drugi strani. A Tarči predstavlja ta Twitter profil problem, saj ima velik doseg in podpira anonimna oseba politiko SDS. “To je problem in zato imamo mi Tarčo, ki analizira in prikazuje kot zlobne in katastrofalne tiste vsebine, ki podpirajo vladajočo politiko,” je pojasnil in bil še v nadaljevanju kritičen, da pri tem izpostavljajo samo eno stran. “Anonimneži, ki pišejo traparije so na obeh straneh in so lahko tudi žaljivi.”

Aleš Hojs je v Tarči pojasnil da je Twitter lahko odlično orodje s katerim se lahko brani pred lažmi in manipulacijami levih medijev (Foto: Zajem zaslona RTV)

V nadaljevanju so v Tarči pojasnili, da so lažni Twitter profili postali močno politično orožje “za diskreditacije tistih, ki so kritični do trenutne oblasti”, kar označi Tomašič za laž, saj je med drugim zaslediti tudi lažne profile, ki svoj gnev sproščajo nad vlado in trenutno politiko. Minister Aleš Hojs je v Tarči pojasnil, da je lahko Twitter odlično orodje, ki razkriva laži, denimo v Tarči niti omenili niso škandala v zvezi z ustavnim sodnikom Rokom Čeferinom, ki je odločal v zadevi, kjer ne bi smel soditi. “Sama zadeva pa je celo prišla na Evropsko sodišče za človekove pravice, a nihče ne poroča o tem, da se na ustavnem sodišču dela malo po domače,” je kritičen Tomašič in se mu zdi krivično, da se na tak način dogaja krivica pri sojenjih v Sloveniji. “To je resen problem, ne pa Twitter.”

V Tarči je komentiral generalni sekretar stranke SAB Jernej Pavlič, ki je leta 2018 pobegnil pred policisti in se skril v Državnem zboru (Foto: Zajem zaslona RTV)

V nadaljevanju je v oddaji komentiral tudi generalni sekretar v stranki SAB, Jernej Pavlič. Pavlič je tako kot režiserji Tarči izpostavljal, da so tarče blatenja in kritik “samo tisti, ki vladi nasprotujejo” in je zaskrbljen, ker se najbolj problematična mnenja malih ljudi prestavijo tudi na določene portale, kot je naš, ki želi prikazati drugo plat kovanca. Pavlič je še v nadaljevanju poudaril, da v stranki SAB takoj pobrišejo vse lažnive profile, kar pa se sklada z njegovimi dejanji v preteklosti. Pavlič je javnosti bil bolj poznan po begu pred policijo, nakar se jim je skril kar v Državni zbor, več pa si lahko preberete tukaj.

Poslanec v DZ Marko Bandelli se je znova posluževal skrajno zavržnega besednjaka na družbenih omrežjih. (Foto: Twitter, posnetek zaslona)

V nadaljevanju so tudi kritični do tvitov predsednika vlade, a Tomašič izpostavi, da je potrebno pogledati tudi na drugo stran, denimo poslanca SAB, Markota Bandellija ali izpadov poslanca levice Mihe Kordiša v Državnem zboru. “Ni meja, zato pa sprašujem nacionalno televizijo, če je to profesionalno novinarstvo, ki ga ogroža Janez Janša?”. Izpostavi, da so naredili oddajo v kateri so naredili kot največji problem v tej državi – desna tvitosfera, a pri tem se obnašajo, kot da leva sploh ne obstaja. “Priznam nekaj malega je bilo objavljenih tudi levih tvitov, a to ni bilo predstavljeno kot sistemski problem.” Denimo v tem primeru je bil problem Janez Janša, ne pa nivo izražanja  Bandellija in ni etično, če ne postaviš za vse enake kriterije.

Foto: STA

Medtem ko urednik portala Anže Voh Boštic poudarja, da bi se lahko Twiter scena preselila nekoč tudi na ulico in za to obstaja velika nevarnost, podobno poudarja tudi Musarjeva, ki je pa precej kritična do državnega sekretarja Žana Mahniča in njegovih tvitov, ki po njenem mnenju spodbujajo sovraštvo. Tomašič spomni, da smo še nedolgo nazaj bili priča grožnjam s smrtjo, kurjenju lutk in še marsičesa s strani levičarjev, a to ni nihče označil za sovraštvo in ni nikogar zaskrbelo, da so bili nasilni tudi protestniki.

Sara Rančigaj