fbpx

[VIDEO] V Hobotnici razkrili imena in priimke “stricev iz ozadja”

Hobotnica z Borisom Tomašičem (foto: Nova24TV)

Strici iz ozadja, udbomafija, tranzicijsko omrežje, rdeča elita. Skupina vplivnih posameznikov, ki je svojo moč in povezave podedovala iz prejšnje države, je do sedaj nosila že veliko imen – predvsem zaradi tega, ker se ni natančno vedelo, kdo pravzaprav ti ljudje sploh so. Vse do tega trenutka. Boris Tomašič je s svojima sogovornikoma, publicistom ter novinarjem Bojanom Požarjem in političnim analitikom Milošem Čiričem odkrito in poimensko spregovoril o tistih, ki naj bi vladali namesto Mira Cerarja.

Debata se je začela s privatizacijo in prestavitvijo očitnih dejstev, ki govorijo v prid privatizacije, do katere pa zaradi političnih razlogov in zasebnega interesa nikoli ne pride.

“V ozadju je interes nekaterih elit, da državna podjetja uporabljajo za svoj finančni servis, ni se potrebno slepiti, da temu ni tako,” je odgovoril Bojan Požar, ko ga je voditelj povprašal, kaj je v ozadju spodletele privatizacije. 

“Moč lobijev, ki obvladujejo državni kapital, je tako močan, da so sposobni nastaviti oz. pripeljati na vlado politike, ki niso sposobni ali niso osebnostno dovolj močni, da bi lahko nadzirali nekatere procese, to se je sedaj pokazalo v primeru Mira Cerarja … Ta omrežja so si nastavila nekega politika, si ga spravila skozi volitve – to se je zgodilo z Mirom Cerarjem, ki je idealni predsednik vlade, saj jim je prepustil vso dejansko odločanje,” je bil jasen Požar.

Temu je prikimal tudi Miloš Čirič, ki je gledalce opomnil, da situacija v Sloveniji spominja na tisto v Siciliji v šestdesetih letih, kjer so prav tako vedeli, da jim vlada neko omrežje, a so se kljub temu pretvarjali, kakor da to omrežje ne bi obstajalo.

O stricih in nečakih iz ozadja: KONKRETNO
Ob zaključku splošnega dela je sledila debata o imenih in priimkih stricev iz ozadja. Prvi je bil na vrsti Drago Isajlović, sledili pa so Janez Kocjančič, Herman Rigelnik, Anton Ribnikar, Jurij Detiček, Janez Zemljarič, Borut Jamnik, Matej Narat, Marko Jazbec, Tomaž Kuntarič, Tomaž Berločnik, Peter Kotar, Saša Geržina, Robert Golob in Igor Rojs.

“Vseh teh ljudi ni mogoče dati v eno in isto kategorijo, eni izhajajo iz političnih struktur, drugi iz podjetniških, so se pa v določenem trenutku verjetno spojili,” je seznam prvi komentiral Požar in dodal, da pa so ostali prišli iz popolnoma političnega ali policijskega okolja, nato pa naredili tranzicijo v gospodarstvo.

Miloš Čirič: Boruta Jamnika vodi sla po moči
Čirič je po drugi strani prepričan, da na seznam ne spada Darko Jazbec, ki je “uradna figura” na Slovenskem v državnem holdingu in kot tak že po definiciji ne more biti stric ali nečak iz ozadja. “Gotovo pa je najbolj vpliven Borut Jamnik, saj obvladuje sredstva, in tudi zaradi svoje narave delovanja. Gre namreč za človeka, ki želi imeti nadzor nad stvarmi in mu je najpomembnejše, da je ‘njegova zadnja’,” je povedal Čirič.

Debati o moči in povezavah, ki jih imajo našteti “strici iz ozadja”, pa sta sledili še mnenji nepovezanega poslanca Bojana Dobovška in poslanca SDS Andreja Širclja. Oddaja se je zaključila z mnenjem javnosti – z anketo.

Ž. K.