[Video] Voda v “nepropustnem” kanalizacijskem kanalu – teče

Voda v nepropustnem kanalu C0 teče. Od kod je le prišla, @ZoranDELA, @mope_rs, @rs_mnvp? Seveda imajo cevi še vedno 150 let garancije …,” je na Twitterju oz X zapisal Blaž Babič, ki je objavil videoposnetek, s katerim razblini vse dvome o tem, da je kanalizacijski kanal C0 “varen” in “nepropusten”, kot je javnost želel prepričati ljubljanski župan Zoran Janković. Čeprav občina za gradnjo kanala C0 nad vodovarstvenim območjem s strogim vodovarstvenim režimom nima niti ustrezne dokumentacije, Janković z ekipo vztraja, da naj bi bilo vse v najlepšem redu, na roko pa mu gre tudi, da pristojne institucije preprosto ne zaustavijo gradnje, vendar so poplave razkrile to, česar smo se bali.

Ujme in poplave so razkrile tisto, na kar so v SDS skupaj z ostalimi kritiki gradnje kanala C0 skozi zajetje pitne vode stalno opozarjali. Da ni zanesljiv in da bi ob večjih naravnih nesrečah lahko ostali brez pitne vode. Kanal C0, za katerega so zagovorniki stalno trdili, da je nepropusten, to ni. Pravnik Blaž Babič, ki velja za enega največjih kritikov gradnje kanala C0 skozi vodonosno območje, je objavil videoposnetek, na katerem je to jasno.

Zagotovila ljubljanskih občinskih oblasti, da je kanal C0 varen, so se izkazale za lažne. Jankovića je na laž postavila kar minula povodenj, ki je odseke zloglasnega kanala potopila globoko pod vodo. Nekateri občani Ljubljane so sedaj prepričani, da bi kanal, če bi ta že deloval, povzročil ekološko katastrofo. Nov dokaz, da so cevi vse prej kot zanesljive, potrjuje tudi spodnji videoposnetek.

Tveganja so ogromna
Na to, da so tveganja ogromna, je opozoril tudi Tomaž Ogrin, strokovni sodelavec društva Alpe Adria Green, ki je opozoril, da v nasprotju z zagotovili občine, geološko poročilo jasno navaja, da kanal poteka po poplavnem terenu in da na kanal lahko delujejo sile vzgona. Na vprašanja, ali so te sile pri minuli poplavi poškodovale ali celo odprle kanal, je pred kratkim dejal, da je nekaj zasipov “zelo mehkih”, zato je čisto možno, da je do tega tudi prišlo. “Projekt C0 ni izdelan skladno s harmoniziranimi standardi SIST EN, ki veljajo za projektiranje in gradnjo kanalizacij. S tem je kršena zakonodaja RS in EU,”  je opozoril nedavno tudi univ. dipl. gradbeni inženir za nizke gradnje Peter Černigoj. 

Babič je v zapisu sarkastično pripomnil, da imajo pa le “cevi 150 let garancije” – dejstvo, ki v tem trenutku prav nič ne pomaga. Skliceval se je na besede VO-KA Snaga, ki je za N1 izjavila, da “cevi so iz centrifugiranega poliestra, skupaj s spoji je to najboljša tehnologija na svetu. Garantirana življenjska doba je 150 let.” Zagotavljali so, da je skrb odveč, češ da komunalna odpadna voda, pomešana s padavinsko, teče gravitacijsko, ne pod pritiskom. Ob tem pa niso pomislili, da bi Slovenijo lahko doletela naravna katastrofa, kot jo je. Še en razlog več, da je zadeva nepremišljena in da se kanal gradi izključno zaradi koristi peščice, ki jim je prav vseeno, ali več kot 350 tisoč ljudi jutri ostane brez vode.

T.B.