fbpx

[Video] Za Violeto Tomič evropska narodnost “ni slaba ideja” ali kako sen komunistične internacionale nikoli ne umre

Violeta Tomič trdi, da ni jugonostalgična (vir: twitter)

Kandidatka evropske levice za predsednico Evropske komisije Violeta Tomič je v nedavnem intervjuju na Euronewsu odgovarjala na vprašanja, ki so jih poslali evropski državljani. Njeni odgovori pa so presunili evropske medije. Ne samo evropsko državljanstvo, za Tomičevo tudi evropska narodnost ni slaba ideja.

“Kdaj bomo dobili evropsko narodnost za tiste izmed nas, ki želijo biti Evropejci in ne subjekti posameznih držav?” je zanimalo gledalca iz Portugalske. Pri tem je treba izpostaviti, da je bilo vprašanje o narodnosti in ne državljanstvu, in v skladu s tem je Tomičeva tudi odgovorila v oddaji “Raw Questions” na Euronewsu.

Preberite še: Formula 8+8+8

Tomičeva je idejo podprla, saj se ji, kakor piše Express, zdi, da bi to državljanom držav članic EU omogočilo neodvisnost od posameznih držav. Državljani držav članic EU so že sedaj upravičeni do državljanstva EU, kar jim omogoča prost prehod in bivanje v drugih državah EU.

V EU že imamo državljanstvo EU
Evropska narodnost, po drugi strani, pa je koncept, ki ga promovirajo levičarji. V februarju smo poročali o podobni potezi evroposlanke SD Tanje Fajon, ki je na Twitterju delila fotografijo svojega “evropskega potnega lista”, ki je bil del promocije singla Europa 22 avstrijske glasbene skupine Bilderbuch. Na potnem listu je pod segmentom narodnost pisalo evropska.

Tomičeva je po drugi strani želela utemeljiti potrebo po “evropski narodnosti” s paralelami z Jugoslavijo. Hitro je dodala, da sama ni jugonostalgična, temveč zgolj primerja sistem, v katerem je živela prvih 30 let svojega življenja. Spomnila je, da so v komunistični Jugoslaviji poleg drugih narodnosti imeli tudi jugoslovansko in kako je bilo ob razpadu Jugoslavije 25.000 ljudi, ki so raje, kot da bi prevzeli slovensko državljanstvo, vztrajali pri svojem jugoslovanstvu, zaradi česar so bili izbrisani.

Primer še zdaleč ni bil najboljši, vsaj ne v smislu, ki bi podkrepil trditve Tomičeve. Saj če zgolj vleče paralele med EU in Jugoslavijo, te res niso v prid levičarjem. A tako je pač z resnico. Prej ali slej vedno udari na dan, ravno tam, kjer jo najmanj pričakujete. Slovenski levičarji lahko še tako hvalijo EU, na koncu se vedno izkaže, da tega ne počnejo zaradi ljubezni do Slovenije, temveč v upanju, da bodo s tem ponovno oživeli komunistično internacionalo.

Violeta Tomič trdi, da ni jugonostalgična. (Vir: Twitter)

Levica jemlje narodnost kot svojevrsten družbeni konstrukt, ki je zgolj stvar dogovora. Za njih je narod zgolj figment bujne domišljije. Kolikor črtijo Slovence, toliko bolj navijajo za Evropejce. Ne zato, ker bi verjeli v Evropo, temveč zato, ker Evropa predstavlja globalistični ideal.

Ivan Šokić