fbpx

[Video] Zakaj je nujna ustanovitev demografskega sklada? Da se izboljša položaj delavcev, ko se upokojijo ter delodajalcev!

Foto: SDS

Poslanska skupina SDS je v Državni zbor vložila predlog zakona o slovenskem demografskem skladu, po katerem bi se celotno državno premoženje preneslo v ta sklad in bi se tudi večina prihodkov sklada namenila za pokojnine, določen del prihodkov pa bi šel za plemenitenje sklada in povečevanje premoženja. Slovensko prebivalstvo se stara in trenutna ureditev predstavlja veliko breme za slovenski proračun, saj se vsako leto za pokojnine namenja več denarja.

Janez Janša je ob tem povedal: “Imamo solidarnostni pokojninski sistem, kar pomeni, da iz živega dela zaposlenih in delodajalcev plačujemo v sklad pokojninskega zavarovanj in velikanska večina, oziroma praktično ves denar gre tako rekoč iz rok v usta.

Oglejte si še: V SDS predlagajo nacionalni pokojninski sklad: Premoženje, ki ga je ustvarila upokojena generacija, naj gre za višje pokojnine!

V preteklosti so že bili poskusi oblikovanja demografskega sklada, a so na koncu vedno prevladali parcialni interesi, državno premoženje se je skušalo kar najbolj razbiti. SDS predlaga nasprotno.

Pokojninski sistem ni uravnovešen, potrebne so spremembe, ki ne bodo bremenile najbolj delovno aktivnih
Janša je tako naznanil, da je SDS v proceduro predložila zakon v katerem predlagajo, da se celotno državno premoženje prenese v demografski sklad, saj gre za državno premoženje, ki se napaja iz žuljev tistih, ki so celo življenje garali. “Da bi izboljšali položaj delavcev, ko se upokojijo, in da izboljšamo položaj delodajalcev, ki bi morali izplačevati vedno več prispevkov za pokojnine.”

Evropska poslanka Romana Tomc, ki zelo dobro pozna področje sociale in pokojninskega sistema meni, da je zadnja pokojninska reforma bila sprejeta v času vlade vlade SDS, pri tem se je za eno desetletje ustavilo padanje pokojnin, razbremenil se je proračun. Za 49 let delovne dobe dobi moški samo 480 evrov. Tomčeva še pravi, da pokojninski sistem ni uravnotežen, saj iz proračuna prispevamo milijardo, do milijardo in pol, kar nalaga ustanovitev demografskega sklada.

 

Janša je ob predstavitvi povabil vse stranke k sodelovanju, da se uredi financiranje pokojnin, edini pogoj SDS je, da se združi vse državno premoženje pod eno streho, da se prepreči možnost prepirov med agencijami v zvezi z upravljanjem državnega premoženja ter da se ga vrne tistim, ki so ga soustvarjali. Pri tem pa bodo mladi in delovno aktivni po novem imeli več od svojega dela kot doslej.

F. D.