fbpx

Vlada RS z obrambno ministrico na čelu zavira zbiranje podpisov za referendum o drugem tiru

Foto: STA

Večkrat je bilo v javnosti povedano, da je referendum o spornem vladnem zakonu o drugem tiru proti drugemu tiru. A to je popolna laž in zavajanje, pojasnjuje profesor na ljubljanski strojni fakulteti dr. Jože Duhovnik. Prav tako Vlada RS z obrambno ministrico na čelu krši pravice državljanov RS, saj je zastraševala sindikat vojakov pri aktivnostih za zbiranje podpisov za referendum. Zaradi tega so pobudniki referenduma do zdaj zbrali le 17.200 podpisov, čeprav bi jih lahko mnogo več in ravno to je botrovalo, da so vložili zahtevo na Ustavno sodišče RS.

Kot vlagatelj ustavne pritožbe od Ustavnega sodišča RS Vili Kovačič zahteva, da odloči in prednostno obravnava zahtevo z dne 30. maja 2017, ki je bila dana predsedniku Državnega zbora RS Milanu Brglezu. “Zahtevo za podaljšanje roka zbiranja podpisov smo vložili za ves čas, ko je bil vojaški sindikat pod grožnjo obrambnega ministrstva, da ne sme zbirati podpisov. Možen pa je tudi razpis novega roka zbiranja.” Rok za zbiranje podpisov se namreč izteče 22. junija, zato je Kovačič pobudo vložil z namenom, da sodišče zadrži postopek zbiranja podpisov, dokler se neustavnost ne odpravi.

Kovačič je na včerajšnji novinarski konferenci skupaj s profesorjem Duhovnikom pojasnil, da je iz dopisa jasno razviden pritisk represivnega organa države na sindikat z grožnjami o reviziji pogodbe med sindikatom in ministrstvom.

Izhodišče te pritožbe je stanje, ki je nastalo s predsednikom vlade, ko je dejal, da do referenduma ne sme priti
Pobudnik civilne iniciative Davkoplačevalci se ne damo še ugotavlja, da so nedemokratični postopki, zaradi katerih je bila vložena ustavna pritožba, očitno zgolj praktična posledica ambicije predsednika Vlade RS Mira Cerarja, da prepreči referendum. Kovačič je še spomnil, da je na eni od novinarskih konferenc Cerar dejal, da do tega referenduma ne sme priti.

Jože Duhovnik in Vili Kovačič.

Kovačič je prav tako dejal, da je neskladje z ustavo nastalo z dopisom obrambnega ministrstva, ki je bil kot pobudnik referenduma o drugem tiru protiustavno oškodovan pri zbiranju podpisov. In ravno iz tega razloga Kovačič zahteva ukrepanje Ustavnega sodišča RS za odpravo škode in protiustavnosti. “Še posebej sem oškodovan zaradi zastraševalnega učinka po medijskem poročanju o grožnjah represivnega organa zoper tiste, ki aktivno sodelujejo pri referendumu in ga javno podpirajo.”

Odločanje o podpori referendumu mora biti svobodno in neovirano ter brez pritiskov državnih organov
“Davkoplačevalci teh ekscesnih kršitev referendumske demokracije ne smemo več tolerirati, zahtevamo enake pravice za vse in uresničevanje referendumske pobude brez prisotnosti groženj kogarkoli komurkoli,” je še pojasnil Kovačič in nadaljeval, da bodo ostale številne kršitve demokratičnih pravic državljanov in potrebno sanacijo le teh predstavili javnosti in Ustavnemu sodišču RS v posebni zahtevi, ko se bodo razpletle zdaj aktualne referendumske zahteve.

Profesor Jože Duhovnik, ki je tudi avtor ene od različic projekta drugi tir, pa je glede ustavne pobude ravnanja ministrice za obrambo Andreje Katič dejal, da bi do danes bilo 10 do 15 tisoč več potencialnih podpisnikov, če ministrica ne bi zastraševala sindikat vojakov pri aktivnostih za zbiranje podpisov za referendum.

To ni referendum proti drugemu tiru
Duhovnik je večkrat poudaril, da gre za referendum o vladnem projektu in ne za referendum o drugem tiru. “To je popolna laž in zavajanje,” je poudaril Duhovnik. Pojasnil je, da so za cenejši tir in za hitrejšo rešitev. Pri tem je profesor še povedal, da je minuli teden več iniciativ v državnem svetu pripravilo posvet, na katerem so razpravljali o štirih možnih različicah za dvotirno progo. Duhovnik je dodal, da je inženirska zbornica, katere člani sodelujejo pri vladnem projektu, pred posvetom sporočila, da njihovi člani ne bodo mogli predstaviti projekta dvotirne proge, ker ga nimajo razdelanega. “Zakon pa daje v tuje roke za 45 let za 3,5 milijarde sredstev neki družbi, ki ima dva zaposlena. To je način delovanje Cerarjeve vlade. Pri 44 milijonov evrov porabljenih sredstev nimajo narejenega projekta.”

Projekt se lahko konča do leta 2022
Duhovnik je še povedal, da bodo pripravljalna dela na projektu, ki ga začenja vlada, po najhitrejšem scenariju končana leta 2020, celoten projekt pa šele leta 2026. “Ta projekt, ki je v tem zakonu definiran, je namerno predstavljen do leta 2026.” To je namreč dve leti po polnem zagonu proge Dunaj – Beljak – Videm – Trst. “Ta vlada je ponorela, ker želi narediti drugi tir, ki je predrag, ne pa, da bi ga naredila hitro.”

Zaradi tega pobudniki predlagajo dokončanje projekta do leta 2022, dve leti pred progo od Dunaja proti Trstu. “A vlada trdi, da je to nemogoče. Vendar to ni res, to je laž, ki jo lahko iznese samo politik, pa čeprav je doktor znanosti.”

Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič pa od Ustavnega sodišča RS prav tako zahteva podaljšanje ali novi rok za zbiranje podpisov, saj so do zdaj zbrali le 17.200 podpisov. In s tem tempom jim bo težko uspelo zbrati potrebno število 40.000 podpisov. Da bi ustavili ponovno krajo slovenskega davkoplačevalca, pa morajo državljanke in državljani RS oditi v najbližjo upravno enoto in oddati svoj podpis.

I. K.