fbpx

Volišča so odprta do 19. ure – Še imate možnost oddati svoj glas, ne dovolite, da namesto vas odločajo drugi!

Foto: STA

Volišča po vsej državi so še vedno odprta, zato lahko svoj glas na Evropskih volitvah 2019 še vedno oddate. Volilna udeležba niti letos ne odstopa od povprečja izpred petih oziroma desetih let, zato bo vsak glas še posebej pomemben. Pred volitvami je sicer najbolje kazalo skupni listi Slovenske demokratske stranke in Slovenske ljudske stranke, katerih domet se je gibal med dvema in štirimi evropskimi poslanci. Na drugem mestu sta se tesno izmenjavali stranki Socialnih demokratov in Liste Marjana Šarca, potem pa so sledili NSi, Desus in Slovenska nacionalna stranka.  Slovenijo bo v naslednjih petih letih v Evropskem parlamentu sicer zastopalo osem poslancev, pred petimi leti pa je desnica osvojila pet mandatov, levica zgolj tri. Pozno popoldne bo morda prineslo tudi kakšno spremembo na vrhu, saj je volilna udeležba relativno nizka, do 16. ure je bila zgolj nekaj več kot 18-odstotna, medtem ko je bila udeležba pred petimi leti 16-odstotna. Po podatkih okrajnih volilnih komisij (OVK) je do 16. ure na voliščih v Sloveniji glasovalo 312.159 volivcev so sporočili z Državne volilne komisije. Enako je tudi v več drugih državah, kjer je udeležba tudi nekoliko višja.

Evropske volitve, na katerih ima pravico glasovanja skoraj 430 milijonov volivcev, so se začele v četrtek, ko so glasovali v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v petek so volili na Irskem in Češkem, v soboto pa v Latviji, na Malti in na Slovaškem. Katerim kandidatom je uspelo prepričati volivce, bo znano po 23. uri, ko se bodo kot zadnja v EU-ju zaprla volišča v Italiji, na Novi24TV pa bomo prve rezultate vzporednih volitev objavili nekaj po 20. uri.

V Sloveniji okoli 1,6 milijona volivcev glas lahko odda na 3.005 rednih voliščih in 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje poteka tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini. Volivci za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu izbirajo med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

T. F.