fbpx

Vrag je vzel šalo: Zaradi neodgovornega obnašanja dopustnikov na Hrvaškem beležimo v Sloveniji sunkovito rast okuženih z novim koronavirusom! Hrvaška bo v četrtek uvrščena na seznam rdečih držav!

Foto: epa

Medtem, ko Vlada RS na Brdu pri Kranju sestankuje s strokovnjaki, da bi preučili ukrepe, kako omejiti vnos okužb z novim koronavirusom v državo, je na plano prišla novica, da se soočamo s sunkovitim porastom okužb v državi. Kar 37 testov od 1092 opravljenih je bilo namreč v torek pozitivnih. Po podatkih vlade nove smrtne žrtve ne beležimo, se pa v bolnišnici zdravi 17 bolnikov, od tega trije potrebujejo intenzivno nego. Uradni vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da bo Hrvaška zaradi dramatičnega povečanja števila okužb v četrtek uvrščena na seznam rdečih držav. 

Vsi, ki se bodo od petka dalje odpravili na Hrvaško na dopust, jih ob povratku v domovino čaka 14-dnevna karantena, je sporočil Kacin. Tisti, ki pa trenutno počitnikujejo na Hrvaškem, bodo imeli do nedelje čas, da se brez karantene vrnejo domov. “Razmere so tako slabe, da nam ne ostane nič drugega, kot da državljane pozovemo, naj se čim prej vrnejo iz nevarne države. Ne glede na to, kakšne aranžmaje tam imajo. Stvari se hitro slabšajo in bodo še veliko slabše,” je poudaril.

Vlada bo po besedah Kacina prisiljena uvesti karanteno, odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rdečih seznam držav pa bo v četrtek objavljena v uradnem listu. “Karantena bo začela veljati v petek ob polnoči. Kdor koli bo želel iti na dopust in bo od petka zjutraj odpotoval na Hrvaško, mora vedeti, da njega in člane njegove družine čaka karantena ob povratku nazaj,” je bil jasen in ob tem še dodal, da bo vlada v četrtek presodila, kakšne so razmere. “S pomočjo sodelovanja s hrvaško stranjo in dogajanja na mejnih prehodih se bomo odločali, do kdaj se ljudje lahko vračajo.”

Foto: STA

V Sloveniji skupno beležimo 2.493 primerov okužb. Največ okuženih, po tri, so v torek zabeležili v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Tržiču in Lukovici. O primeru okužbe pa poročajo iz Grosupelj, Ljutomera, Hrastnika, Kopra, Jesenic, Trebnjega, Pirana, Šenčurja, Zagorja ob Savi, Ptuja, Šmarjeških Toplic, Dolenjskih Toplic, Dobrne, Dobrepolja, Sodražice in Svete Trojice v Slovenskih Goricah. Tri okužbe so potrdili pri tujih državljanih.

Foto: Printscreen

Največ okužb v najmlajši starostni skupini
Iz Občine Hrastnik so sporočili, da je do okužbe prišlo v Domu starejših Hrastnik. Po pričakovanjih so največ okužb (14) potrdili pri posameznikih v starostni skupini 15-24 let. Sedem pozitivnih testov so zabeležili v starostni skupini med 25 in 34 let, šest v skupini med 35 in 44 let. Pri posameznikih starih med 45 in 54 let so odkrili pet okužb, v skupini starih 55 do 64 pa tri. V skupini starejših od 85 let so zabeležili eno okužbo, poroča STA.

Nočni klub v Zrćah na Pagu. (Foto: epa)

V Ljubljani največ aktivno okuženih, sledi Celje
Trenutno imamo v državi 285 aktivno okuženih, največ (70) jih beležijo v prestolnici. Po številu aktivno okuženih pa sledi knežje mesto, kjer beležijo 20 le-teh. Ker je v zadnjih dneh očitno, da je največje število okužb uvoženih iz Hrvaške, je strokovna skupina Covid-19 že poudarila prepričanje, da podpira uvedbo karantene za vse, ki bodo iz te države vstopili v Slovenijo.

Nina Žoher