fbpx

Vse stranke podprle koalicijsko pogodbo in odločitev za vstop v novo koalicijo!

Sveti strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so danes potrdili koalicijsko pogodbo in pristop k novi koaliciji.

Danes so sveti strank SDS, SMC, NSi in DeSUS potrdili koalicijsko pogodbo in tako sprejeli ključne zaveze za oblikovanje nove koalicije Za Slovenijo.

Kot je zvečer v izjavi za medije povedal predsednik sveta SDS Anže Logar, se je tako zaključila prva etapa v tritedenskem pogajalskem procesu za sestavo nove vlade.

SDS soglasno podprl vstop v koalicijo
Pogajanja so bila zahtevna, koalicijski partnerji so bili korektni, bili so težki pogajalci. Na koncu smo se uspeli uskladiti v temeljnih ključnih izhodiščih, s katerimi želimo Sloveniji povrniti zagon in razvojni cikel obrniti navzgor,” je dejal Logar in se ob tem zahvalil vsem, “ki so izkazali pripravljenost za pogovore za dobro Slovenije“. Večkrat je ponovil, da SDS zanima samo večinska vlada in da so pripravljeni delati samo s polnimi pooblastili in opolnomočeni za večinsko sprejemanje ukrepov, ki so potrebni za Slovenijo. “Glede na pat pozicijo vlade v odhajanju si želimo, da čim prej pride do glasovanja o mandatarju in o ministrski ekipi,” je še dejal.

Foto: Nova24TV

Kakšna bo ta ekipa, bo sicer po njegovih besedah odvisno od usklajevanj predsednikov strank. Povedal je še, da je bila odločitev sveta soglasna, in sicer je vstop SDS v koalicijo in koalicijsko pogodbo podprlo 219 prisotnih delegatov. Logar je dejal še, da bo to zgolj prvi korak k oblikovanju nove vlade. Čakata pa jih še dva ključna koraka: glasovanje o mandatarju v DZ, kjer računajo na bodoče koalicijske partnerje, da bodo podporo koaliciji tudi udejanjili. V nadaljevanju pa sledi še glasovanje o novi vladi.

SMC z zanesljivo politično podporo
Prav tako so člani sveta SMC danes podprli vstop v vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše, so sporočili prek Twitterja. Poslanec Jani Möderndorfer je ob odhodu s seje pojasnil, da je edini glasoval proti. “Če se bodo postopki za imenovanje nove vlade odvili po pričakovanjih, se bomo vseh odprtih problemov lahko lotili kmalu in z zanesljivo politično podporo,” so v SMC še navedli na Twitterju.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek. (Foto: STA)

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je po seji povedal, da se s tem bližajo novi koaliciji, novi operativni in močni vladi. Po njegovi oceni je zmagal dialog in prevladal razum. “Izkazalo se je za utemeljeno, da predčasne volitve niso edini izhod iz politične krize, v kateri se nahajamo. Zmagal je dialog in prevladal razum,” pa je v izjavi novinarjem dejal Počivalšek. Slovenija po njegovem mnenju potrebuje operativno in zrelo vlado, ki bo kos izzivom, ki nas čakajo.

Poudaril pa je, da to ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, pač pa koalicija štirih strank, v katerih se bo delalo s konsenzom. To bo po njegovih navedbah vlada, za katero je na zadnjih volitvah glasovalo 47 odstotkov volivcev, ob čemer verjame, da bo taka vlada delala za koristi 100 odstotkov vseh, ki živimo v Sloveniji.

“V Sloveniji nas je premalo, da bi se delili na vsaki točki, kjer moramo skupaj spraviti potencial za napredek, nas je pa ravno dovolj za to, da bomo kos izzivom, ki jim moramo nasloviti v prihodnjem obdobju. SMC z vstopom v tako koalicijo ne bo zapustil svojih temeljev in prvin, ki jih je zagovarjal: Socialno, liberalno in trajnostno,” je zagotovil Počivalšek.

NSi bo prevzela tri ministrstva
Vstop Nove Slovenije v vlado Janeza Janše je podprl tudi svet NSi, je po seji sporočil Matej Tonin. Današnja razprava je po njegovih besedah pokazala, da je koalicijska pogodba sprejemljiva, ni pa optimalna za člane NSi. Podprlo jo je 56 od 88 članov sveta stranke. NSi pripadajo tri ministrstva, in sicer za obrambo, infrastrukturo in socialo. Po finančni teži so ministrstva, ki pripadejo NSi, na drugem, tretjem in četrtem mestu, je pojasnil predsednik NSi. Po njegovih besedah tako prevzemajo zelo zahtevne resorje, saj da se v stranki ne bojijo izzivov. “Prevzeli smo resorje, ki se jih je marsikdo izogibal, ker so težki, ampak mi v NSi v tem vidimo izziv,” je poudaril. To so tudi področja, ki lahko okrepijo strankino dosedanje vsebinsko delo.

Matej Tonin (Foto: STA)

V stranki so v koalicijski pogodbi sicer pričakovali bolj drzne poteze na področju zdravstva, kjer bi želeli bolj odločno postopanje v smeri odprave čakalnih vrst, da bodo uporabili vse razpoložljive kapacitete vse od začetka. “Eno so naše želje, drugo pa realne okoliščine ter usmeritve in programi naših koalicijskih partnerjev,” je dodal.

Kot je še dodal Tonin, si NSi prizadeva za debirokratizacijo in pospeševanje gospodarstva. Prepričan je, da lahko tako področje sociale kot področje infrastrukture bistveno prispevata k boljšemu poslovnemu okolju. Tudi na področjih varnosti in obrambe, na katerih je bila stranka vedno aktivna, si želijo “obrniti trende navzgor”.

Članstvo DeSUS z doseženim zadovoljno
Izvršni odbor in svet DeSUS sta danes potrdila predlog predsednice stranke Aleksandre Pivec o vstopu v vlado premierja Janeza Janše. Kot je v izjavi za medije dejala Pivčeva, je bilo članstvo z doseženim v pogovorih zadovoljno, zato so tudi dobili večinsko potrditev in mandat, da lahko pristopijo k podpisu koalicijske pogodbe. Na izvršnem odboru je bila odločitev podprta z 12 glasovi proti enemu, na svetu pa s 45 proti 5. Kot je poudarila predsednica Aleksandra Pivec, v DeSUS prisegajo na programske vsebine in na preseganje delitev in razdvajanj. “Mislim, da jih je v Sloveniji resnično bilo dovolj in da je čas, da se pogovarjamo o tem, da izpolnimo te vsebine,” je poudarila.

Aleksandra Pivec (Foto: STA)

Prav tako so v DeSUS zadovoljni s predvidenim kadrovskim razrezom v vladi. Še naprej bi predvidoma vodili ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v vodenje dobili še ministrstvo za zdravje ter tudi vladni urad za demografijo.

Rok Krajnc