Vse več dokazov, da je Sekolec sabotiral arbitražo: Bo Črnčec izpolnil, kar je nekoč zapisal, in razčistil vpletenost Sekolca v mednarodni škandal?

Jernej Sekolec (Foto: STA)

Nekdanja agentka v arbitražnem sporazumu Simona Drenik je na včerajšnji Tarči priznala, da je arbiter Jernej Sekolec tisti, ki jo je poklical na njen telefon in s tem povzročil afero prisluhov, v katero so nas ujele tuje tajne službe. Damir Črnčec, vodja skupine za implementacijo arbitraže, je ob izbruhu afere na Twitterju zapisal, da je Sekolec izdal Slovenijo, škandalozna hrvaška objava arbitražnih prisluhov pa bi se morala popolnoma razčistiti. Bo Črnčec sedaj, ko je tudi svetovalec premierja Marjana Šarca za varnost in ima na voljo vse vzvode, držal besedo in razčistil vpletenost Sekolca v mednarodni škandal?

Potem ko je komisija državnega zbora za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) v sredo, 29. maja 2019, v zvezi s prisluhi, ki so torpedirali arbitražni postopek med Slovenijo in Hrvaško, zaslišala agentko zunanjega ministrstva Drenikovo, slovenskega arbitra Sekolca in nekdanjega direktorja Sove Rupnika, so ugotovili, da se pričanja nekdanjih direktorjev Sove ne ujemajo s pričanjem Drenikove. Predsednik Knovsa Matej Tonin je iz tega razloga napovedal podrobnejšo preiskavo in dodatno zaslišanje drugih vpletenih, med njimi tudi nekdanjega zunanjega ministra Karla Erjavca, ki je Tonina označil za “notoričnega lažnivca” in povedal, da predsednik NSi s svojim ravnanjem škodi slovenskim interesom.

Včeraj smo poročali, da je slovenski arbiter, sodnik Jernej Sekolec za svoj del odgovornosti pri torpediranju arbitražnega postopka izrazil obžalovanje. Kot gostja v Tarči na javni televiziji pa je odgovornost za svoj del prevzela tudi nekdanja uslužbenka zunanjega ministrstva Simona Drenik, ki so jo ujeli v prisluhih, kako daje arbitru navodila. A ob tem ne gre pozabiti, da je bil Sekolec tisti, ki je izsilil pogovor z Drenikovo, ob tem pa je zanemaril vse varnostne standarde.

Že v preteklosti je ravno državni sekretar premierja Marjana Šarca Damir Črnčec trdil, da je Sekolec za sodelovanje v arbitraži od Slovenije prejel pol milijona evrov in “nas nato izdal Hrvaški”. Kakor je takrat zapisal Črnčec, je v slovenskem nacionalnem interesu, da se “škandalozna hrvaška objava arbitražnih prisluhov popolnoma razčisti”.

Štiri leta pozneje se to tudi dogaja. Kar pa številnim vpletenim očitno ne ustreza. Sekolec, ki ga je Roman Leljak v svoji knjigi “Naruči ubojstvo u Ljubljani” identificiral kot nekdanjega sodelavca Udbe, se je zavil v molk. Njegove izjave so skromne, ponavadi pa ne daje komentarjev. A dovolj zgovorno je že dejstvo, da Sekolec ob izbruhu afere ni želel prostovoljno izročiti svojih mobilnih naprav v pregled slovenskim varnostnim organom, temveč so ti morali pridobiti sodnikovo dovoljenje. Kakor je tedaj pojasnil Sekolec, je imel na telefonih še druga elektronska sporočila, za katera ni želel, da pridejo v javnost. “Imel sem raznorazne maile in nisem hotel, da pridejo v javnost,” je povedal Sekolec Knovsu.

https://twitter.com/NeuroVirtu/status/1134154063946354689

Sekolec je po trditvah RTV Slovenija Knovsu tudi zanikal, da bi ga slovenske varnostne službe poučile o varni komunikaciji, in dodal, da “tudi Simona Drenik mi ni povedala, da se ne smeva pogovarjati”. Sekolec je zanikal, da bi kadarkoli komuniciral z ministrom Erjavcem. Na vprašanje, zakaj je klical Drenikovo, pa je odvrnil: “To je pač običajna praksa.” Ob tem je dodal, da jo je klical na svojo pobudo, in to “parkrat”.

Na podlagi Sekolčevih trditev se vsakršne odgovornosti želi otresti minister Erjavec, ki zanika, da bi karkoli vedel o dogajanju v zvezi s prisluhi. Ob tem vztrajno ponavlja, da ni mogel poskrbeti za večjo varnost v pogovoru med Drenikovo in Sekolcem, saj teh pogovorov ne bi smelo biti. Tu Erjavca na laž postavlja Drenikova, ki je v ujetih prisluhih povedala, da je o vsem obveščen tudi minister.

Na ministrstvu za zunanje zadeve trdijo, da so vsi uslužbenci, “ki so sodelovali pri pripravi arbitražne dokumentacije v času arbitražnega procesa o meji”, bili “predhodno tudi deležni posebnega usposabljanja o varnostnem ravnanju s podatki”.

Vseeno Erjavec o kakršnikoli objektivni odgovornosti ne želi niti slišati. Sam namreč vztraja, da pogovora med Sekolcem in Drenikovo ne bi smelo biti, da on ni bil o tem nikoli obveščen in tudi interpelacijo na to temo je že prestal v času vlade Mira Cerarja, ko je ponudi svoj odstop, a ga je ta zavrnil.

Pogovor med Sekolcem in Drenikovo, ki je bil razlog za hrvaški izstop iz arbitražnega postopka zaradi nepovratne kompromitiranosti, lahko poslušate na naslednjih povezavah.
1. del pogovora med Sekolcem in Drenikovo
2. del pogovora med Sekolcem in Drenikovo
3. del pogovora med Sekolcem in Drenikovo

R. O.