fbpx

Vse za Magno: Poglejte, kako župan Marko Soršak svoje občane bombardira s propagandnim materialom, da bi upravičil gradnjo!

Foto: EPA. Magna Steyr. Slika je simbolična.

Danes smo v naše uredništvo prejeli elektronsko sporočilo ogorčenega prebivalca občine Hoče – Slivnica, kjer želi država v navezi z lokalno politiko graditi tovarno avstrijskega avtomobilskega giganta Magna Steyr. Lokalne oblasti so pred tedni napovedale neke vrste posvetovalni referendum, na katerem naj bi občani izrazili svojo voljo, ali si v svojem kraju res želijo strupen kemijski obrat. Prav tako so občanom obljubili, da bodo vse odgovore na njihova vprašanja in dvome glede morebitnih posledic na okolje izvedeli pravočasno. Zdaj so svojo napoved uresničili – danes so namreč občani v svoje nabiralnike prejeli izredno izdajo lokalnega glasila Utrinki – Magna. Gre pravzaprav za tipičen propagandni material z nagovorom župana Marka Soršaka, v katerem je ekološko sporni projekt prikazan povsem enostransko.

Na Novi24TV smo že poročali, da je zadeva na pobudo novinarja Bojana Požarja trenutno v ustavni presoji, toda v Hočah so očitno prepričani, da bodo tudi sodišča prižgala zeleno luč za začetek gradnje strupene lakirnice. Danes so namreč občani občine Hoče-Slivnica v svoje poštne nabiralnike dobili posebno številko glasila Utrinki, ki je v celoti namenjena “projektu Magna” – z glasovnicami podpore temu projektu.

“Projekt Magna je prikazan tako skrajno propagandno in enostransko, da kar kliče po dejanski resnici,” nas v svojem pismu opozarja občan Hoč, ki je želel ostati anonimen. V oči bode predvsem to, da je vse skupaj nastavljeno tako, da bi tisti, ki ne bi glasovali za ta levičarski ekološko sporen projekt, izpadli kot sovražniki občine in delovnih mest, ki bi jih s tem izgubili.

Foto: Nova24TV.

“Kje pa so bili takrat, ko se je na pogorišču propadlega samoupravnega giganta TAM ponujal nemški BMW? Ampak vsi kritični in ekonomsko razgledani občani vemo, da brezposelnih avtoličarjev in avtokleparjev ter ostalih kovinarjev v občini Hoče-Slivnica in mariborskem zaledju praktično ni. Ali mislijo, da bo Magna zaposlila brezposelne diplomante FDV in družboslovce? Malo morgen! Gre za projekt, ki ga Avstrijci zaradi ekološke obremenitve na območju Gradca ne morejo postaviti, po drugi strani pa bodo tu zaposlili ceneno delovno silo iz Bosne, Bolgarije, Romunije. In tako občani razen degradiranega okolja od tega projekta ne bomo imeli nič,” piše razočarani občan.

Foto: Nova24TV.

Skrajno zanimivo je, da je na glasovnice treba napisati ime in priimek, kar samo po sebi kliče po neustavnosti, saj je prav na vsakih volitvah ali referendumu v Sloveniji glasovanje anonimno. Nemara pa želi občina na takšen način pridobiti imena vseh občanov, ki so se v času pred morebitno gradnjo lakirnice postavili na nasprotni breg in s tem nasprotovali volji lokalnih oblastnikov.

L. S.