fbpx

Za dve milijardi gozdov v žepih Židanove SD

Dejan Židan. Foto: STA

Novoustanovljeno državno podjetje za gozdove od vseh velikih besed ob svoji ustanovitvi postaja le poligon za obvladovanje slovenskega kmetijstva, opozarjajo v Slovenski ljudski stranki (SLS). Podjetje v sodelovanju z ministrom Židanom po njihovem predstavlja resno grožnjo slovenskemu kmetijstvu. 

Zdaj že nekdanji državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Miha Marenče, ki je bil glavni inženir državnega podjetja za gozdove oziroma, kot mu pravijo kritiki, “zadnje slovenske kolhoze”, je zlasti v sodelovanju s podpredsednikom vlade, predsednikom SD in kmetijskim ministrom Dejanom Židanom v pičlem letu zgradil podjetje, ki upravlja s kar dvema milijardama evrov vrednimi državnimi gozdovi. Njegov prevzem vodenja tega podjetja – po mnenju SLS – predstavlja resno grožnjo slovenskemu gospodarstvu in kmetijstvu.

Slovenska kmetijska politika: pomanjkanje znanja in nespametne odločitve
V SLS se sprašujejo, kje so pravi strokovnjaki, ki znajo, imajo kompetence in pripravljenost za gospodarno in odgovorno upravljanje z našimi naravnimi viri. “Pomanjkanje znanja in nespametne politične odločitve pa botrujejo do zdaj najslabšemu vodenju slovenske kmetijske politike. Naj poudarimo, da v SLS še vedno pričakujemo pojasnila in odgovore ministra Židana na naše javno pismo glede katastrskega dohodka,” so še dodali v Zidanškovi stranki.

Slovensko kmetijstvo se je znašlo v najtežjih časih
Predsednik SLS Marko Zidanšek je prepričan, da naslednica edine stranke v enopartijskem sistemu uničuje še tisto, kar je kmetijstvu ostalo po njihovem 50-letnem stampedu na tem področju. Kot pravi, se je medtem slovensko kmetijstvo znašlo v najtežjih časih. “Po cenah mleka, ki so z dvaindvajsetimi centi na liter dosegle najnižjo raven, in so kmetje že začeli opuščati dejavnost, se je konec aprila zgodila še pozeba in uničila do 90 odstotkov nasadov sadnih dreves, poljščin, gozdov …” je še opozoril predsednik stranke.

Minister Židan, ki že sedem let vodi slovensko kmetijsko politiko, po njegovem nima rešitev za nastalo situacijo, ima pa očitno dovolj adutov v rokavu strankarskega suknjiča za plenjene slovenskega naravnega bogastva.

N. K.