Za Golobiča predstavniki podjetništva in gospodarstva “bedno arogantni, nereflektirani, kratkovidni in oportunistični”

Gregor Golobič (Foto: STA)

“A govorite o tisti jalovi dodani vrednosti, ki ste jo vi osebno soustvarjal v Ultri? Ne se smešit, so se nekateri odzvali na zapis Gregorja Golobiča – ki kaže tudi na to, da pravzaprav ni čudno, da ima Robert Golob tak odnos do podjetnikov, če pa ima tovrsten odnos do države znan obraz globoke države. Za Golobiča je Golob sicer rekel, da se že dlje časa drug drugega izogibata in sta oba zelo zadovoljna, da je tako. Po drugi strani pa je Golobič v Tarči nakazal naklonjenost do zmagovalca na volitvah. “Kaže pa ta histerija in odsotnost elementarnega poznavanja pravnega reda (pa tudi njihov kolaborantski molk, ko se je taisti pravni red brutalno rušilo), kako bedno arogantni, nereflektirani, kratkovidni in oportunistični so ti predstavniki podjetništva in gospodarstva,” je med drugim komentiral Golobič, ki je očitno mnenja, da se koalicijske pogodbe ne bi smelo komentirati, kaj šele kritizirati.

“Koalicijska pogodba ni nikakršen javno veljavni ali zavezujoč akt, ampak zgolj interni dogovor političnih strank, ki so v osnovi poljubno društvo skupin državljanov,” je na Twitterju zapisal Gregor Golobič, ki se mu zdi smešno, da o njej “manično” razpravljajo druga združenja, kot sta GZS, AmCham. Njihova mnenja so po Golobičevih besedah “načeloma legitimna in morebiti celo uporabna (trenutno so bedasta) – ampak takrat, ko se bodo nanašala na konkreten javni pravni akt, zakon ali uredbo, ki jih seveda še ni, njihov naslovnik pa bo parlament in vlada, ki je še ni“.

“Kaže pa ta histerija in odsotnost elementarnega poznavanja pravnega reda (pa tudi njihov kolaborantski molk, ko se je taisti pravni red brutalno rušilo), kako bedno arogantni, nereflektirani, kratkovidni in oportunistični so ti predstavniki ‘podjetništva in gospodarstva’. Ruvajo si lase zaradi možne promilne obdavčitve premoženja, a problem nevzdržno nizke dodane vrednosti, ki jo zmorejo proizvesti, zanje ne obstaja, v zvezi s tem nimajo nobene ideje niti pripombe. So del iste neambicioznosti, ki je žal postala razpoznavni znak slovenske države,” je še poudaril Golobič. Morda res drži, da koalicijska pogodba ni zavezujoča, težko pa rečemo, da gre zgolj za “interni dogovor političnih strank”. V demokraciji naj bi bil tak akt namreč javen, državljani pa bi morali biti seznanjeni s tem, kakšne cilje si je zadala določena koalicija – ki so jo konec koncev izvolili prav državljani (ali pa tudi ne). Komentiranje je torej povsem legitimno.

Nekateri na družabnem omrežju so opozorili, da če je to kritika gospodarstvu, bi morala biti tudi kritika prihajajoče koalicije. Tudi ona je namreč napovedala, da se bo ukvarjala v glavnem s temi promili in malo ali nič z dvigom dodane vrednosti. “Ta je pa vesoljska! Torej nam znani stalinist Gregor Golobić prepoveduje razpravljati o koalicijski pogodbi. Še ne videno, zaenkrat. Kaj če bi se narod kar izselil iz svoje domovine, da bi Slobodanova koalicija v miru odpeljala mandat do konca? Se opravičujem ker komentiram,” se je oglasil še en uporabnik Twitterja. Spet druge pa je zanimalo, ali dovoljenje za razpravo velja samo za levico: “A če se levi ne strinjajo, lahko histerično razgrajajo. Če se pa desni ne strinjajo, naj bodo pa tiho?”

Simič je napovedal svoj odstop
Da novi garnituri ne bo v napoto, pa se je odločil generalni direktor Fursa mag. Ivan Simič, ki sicer meni, da je povsem normalno, da si vsaka vlada nastavi svoj kader. Simič se torej z odhajajočo vlado tudi sam umika, novemu finančnemu ministru pa s tem omogoča, da si izbere novega direktorja, ki bo ustrezal njegovim kriterijem. “V državni upravi sem že tretjič na visokem uradniškem položaju in vem, da je na vodilnih položajih veliko sposobnih, zagnanih in pridnih uradnikov, ki tej državi želijo le najbolje. Zaradi tega ne razumem in se ne strinjam z drugim delom izjave prihodnjega predsednika vlade, da so dediščina odhajajoče vlade nekompetentni ljudje na vodstvenih položajih. Žal ta njegova trditev ne drži in menim, da bo sam imel kar nekaj težav, da bo našel kompetentne,” je Simič med drugim izpostavil v svojem blogu.

Sara Bertoncelj