fbpx

Za medije je tudi okoljska problematika primerna za zavajajoče “clickbait” naslove in hujskanje proti vladi

Naslovnica Žurnala24 s protivladno agendo kot vaba za klike. (Foto: Posnetek zaslona)

Vsakodnevno poslušamo o neizbežni katastrofi – globalnem segrevanju, pa o onesnaževanju ter vseh drugih okoljskih problematikah, ki pestijo naš planet. Tudi slovenski aktivisti opozarjajo na to, da kmalu ne bomo več imeli kje živeti, če ne bomo česa spremenili in mediji tovrstna sporočila glasno predajajo in pozdravljajo – razen če česa ne spremeni ravno aktualna vlada. V tem primeru seveda nobena, še tako dobrohotna poteza ni dobrodošla, to, da vlada implementira EU odredbo, pa v medijih dobi naslov v stilu “Vlada na današnji seji prepovedala izdelke, ki smo jih uporabljali desetletja“.

“Primer medijske gnojnice ali “za lajke bi prodali svojo familijo”. Vlada izda uredbo, ki omejuje uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. “Medij” to pograbi in “napade vlado”. Komentarji pa taki, da je jasno, da folk bere samo naslov- in mi bi bili Švica,” je opazil uporabnik družabnega omrežja in povsem prav ima. Žurnal24 je v odgovor sicer zapisal, da težko razumejo, kje v naslovu ali članku bi se našlo napadanje vlade, a treba je priznati, da ima naslov “Vlada na današnji seji prepovedala izdelke, ki smo jih uporabljali desetletja” vse prej kot pozitivno konotacijo. Tak naslov je dejansko namenjen le klikom ciljnega občinstva, ki ga zanima, kaj je premier Janez Janša “spet prepovedal” in kar kliče k nadaljnjemu hujskanju v komentarjih. Večina namreč bere le naslove. Da bi s pisanjem morda prispevali k zavedanju okoljske problematike in pozivali k vestnemu ravnanju, pa take medije tako ali tako ne zanima.

Gre za implementacijo evropske uredbe
Vlada je sicer včeraj na dopisni seji izdala uredbo o prepovedi dajanja na trg nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Tako bodo prepovedani pribor – vilice, noži, žlice in krožniki, slamice in vatirane palčke – razen če gre za medicinske pripomočke, so po seji sporočili iz vlade. Prepovedane bodo tudi plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, razen balonov za industrijsko ali drugo poklicno rabo in uporabo, ki se ne delijo potrošnikom. Prepoved velja še za posode za živila, vsebnike za pijačo in lončke za pijačo iz ekspandiranega polistirena ter proizvode iz oksorazgradljive plastike. Uredba predpisuje tudi zahteve za označevanje nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in njihovo embalažo. Pravila označevanja z oznakami sicer določa izvedbena uredba Evropske komisije.

Foto: STA

Sara Bertoncelj