fbpx

Za stolčke prek trupel: Loredan ustavil energetsko sanacijo UKC, da bi lahko zamenjal direktorja Golobiča?

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in direktor največje zdravstvene ustanove v Sloveniji Jože Golobič (Foto: STA)

Potem ko se je na tnalu Golobove vlade znašel direktor NIJZ dr. Milan Krek, je sedaj očitno na vrsti direktor največje zdravstvene ustanove v Sloveniji Jože Golobič. V medijih je namreč mogoče prebrati poziv novega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana k odstopu Golobiča zaradi finančne izgube in zamujenih rokov pri energetski prenovi. Zanimivo pa je, da insajderska vsebina elektronskega sporočila razkriva, da je ministrstvo za zdravje tisto, ki je ustavilo projekt energetske prenove. Na tem mestu se tako upravičeno poraja vprašanje, če se morda želi Golobiču le naprtiti krivdo, da bi ta odstopil?!

Energetske prenove v obsegu, kot nam je bilo predstavljeno v začetku leta, ne bo. Ministrstvo za zdravje je projekt zaenkrat ustavilo, kar pomeni, da selitev F oddelka iz 5. nadstropja na naš oddelek ne bo. Potekale bodo minimalne prenove, in sicer oken, vrat in novih motorjev za dvigala. Oddelki, ki so se žal selili – endokrinološki, diabetes in pulmologija – prostore ORL, se bodo vračali nazaj“, je namreč mogoče uvodoma prebrati v elektronskem sporočilu.

V nadaljevanju je zapisana neuradna informacija, da naj bi se vseeno načeloma selile vse tri intenzivne. “So pa tudi v prostorih dela zaenkrat ustavljena. Tako, da vam datuma selitve še ne znam povedati“. Tale očitno insajderski info je pomenljiv: Minister za zdravje najprej ustavi projekt prenove Kliničnega centra, da lahko potem javno obtoži generalnega direktorja UKC Ljubljana nevestnega dela, slabega poslovanja, skratka zahteva njegovo glavo (odstop). Bravo, fantje, obvladate!,” je zadevo kritično komentiral urednik Portala Plus Dejan Steinbuch.

Svobodnjaki so po mnenju Steinbucha brutalni. “Podobno, kot so javno odstavljali Kreka (NIJZ) in mu grozili, so se zdaj lotili tudi Golobiča (UKCL), ker je njegovo mesto najbrž zadišalo Šabedru (nekdanjemu šefu Semenarne Ljubljana in UKC Ljubljana),” je izpostavil in dodal, da si ni nikoli mislil, da bo moral kdaj javno braniti direktorja UKC Ljubljana. “A časi so takšni,” je še dodal.

Vir: Twitter

Minister prvič pogojuje svoje delo z odstopom direktorja največje bolnišnice
Prvič smo priča temu, da minister za zdravje svoje nadaljevanje dela pogojuje z odstopom direktorja UKC Ljubljana. Po besedah ministra naj bi bilo to nujno, ker je UKC Ljubljana v prvi polovici leta ustvaril 28 milijonov evrov izgube. Sam pa meni, da če se bo omenjeni trend še nadaljeval, bi lahko izguba na koncu narasla na 60 milijonov evrov. Na očitke okrog vmešavanja v delovanje največje bolnišnice v državi, je v pogovoru za 24ur Zvečer dejal, da je minister tisti, ki predstavlja ustanovitelja. “To pa se ve, kdo je. Številke so slabe. UKC zamuja štiri mesece pri obnovi, ki bi že morala steči. Pod vprašajem je 50 milijonov evropskega denarja,” je poudaril.

Zanimivo pa je, da je minister izpostavil prepričanje, da je energetsko obnovo mogoče izvesti do leta 2025. “Sem optimist. Če se zadeva obrne in pride nova ekipa, bo energetska sanacija končana. Prepričan sem, da bomo leta 2025 imeli prenovljen klinični center, ki bo v ponos slovenskemu zdravstvu,” je dejal. Kot kaže, vse le ni tako črno kot poskuša prikazati Loredan. Ima morda koga od bližnjih v mislih za funkcijo direktorja?

Absurdno je, da ustreznost poslovanja bolnišnice presoja Šabeder
Če držijo interne informacije, da je minister najprej ustavil izvajanje energetske sanacije UKC Ljubljana in nato čez nekaj dni zahteval odstop direktorja tudi zaradi neizvajanja projekta, je namen očiten,” je zadevo komentirala poznavalka na področju delovanja zdravstva Jelka Godec, ki je delovala kot državna sekretarka za področje zdravstva v kabinetu predsednika vlade, prav tako je vodila odmevno preiskovalno komisijo v zvezi s korupcijo v slovenskem zdravstvu. Po besedah Godčeve je absurd, da Aleš Šabeder presoja, ali je poslovanje neke bolnišnice ustrezno ali ne, saj je bil sam generalni direktor z največjo izgubo v zgodovini UKC Ljubljana.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: SDS)


Ob tem, da je Šabeder v. d. direktorja Urada za nadzor, kakovost in investicije v okviru Ministrstva za zdravje, in nadzira sam sebe. Je namreč predsednik svetov zavodov UKC MB in Onkološkega inštituta Ljubljana. Ob tem pa še direktor dveh direktoratov na Ministrstvu za zdravje po pooblastilu ministra. In to se vladi ne zdi sporno. Je pa vse tudi na KPK,” je še dodala Godčeva. V soboto je Godčeva sicer razkrila vsebino odgovora na njeno poslansko vprašanje, ki ga je v zvezi z navzkrižjem interesov Šabedra, svetovalca v kabinetu ministra za zdravje, naslovila na vlado. Golobova vlada je dala vedeti, da ne vidi v tem nobenih problemov. Poslanka se je ob tem vprašala, kako je možna večkratna vloga Šabedra v povezavi s tem: “Novoustanovljeni urad bo nadziral člane svetov zavodov, iz česar izhaja, da bo Aleš Šabeder nadzoroval samega sebe.” Vlada RS je na to pojasnila, da naloge s področja nadzora, kakovosti in investicij, za katere je pristojen Urad Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije z vidika integritete in morebitnega nasprotja interesov za člana sveta zavodov, predstavnika ustanovitelja, niso sporne, saj je tudi vloga člana sveta zavoda predvsem nadzorna. “Pri tem izpostavlja določbe zakona o zavodih, zlasti pa zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje stabilnosti zdravstvenega sistema, ki k pristojnostim sveta zavoda celo izrecno dodaja nalogo nadzora nad delom direktorja in strokovnega vodje zdravstvenega zavoda.”

Ko so Golobovi pred volitvami obljubljali, kako bo vse drugače in boljše, so očitno imeli v mislih, da se bo brutalno kadrovalo, denar pa se bo našel za vrle nevladnike in njim ljube medije, ki tulijo v en rog.

Sara Kovač